Mozaik
NOVA GRADSKA ATRAKCIJA

U Vukovaru 3D zoološki vrt
Objavljeno 23. prosinca, 2016.

Nakon mosta, 3D instalacije osvanule su i na vukovarskoj šetnici u Strossmayerovoj ulici. I ovaj put inicijativa za oslikavanje 3D slika krenula je od vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, a radni dio na sebe je preuzeo Upravni odjel za društvene djelatnosti. Instalacija poznatog umjetnika Filipa Mrvelja oduševit će najmlađe jer je posrijedi - Vukovarski 3D Zoo!

- Na tragu nedavnog uspjeha koji je izazvala prva 3D anamorfna slika na mostu, odlučili smo se proširiti taj projekt zahvaljujući našem poznatom umjetniku Filipu Mrvelju. Na samoj šetnici dobili smo još pet zanimljivih slika koje će, vjerujemo, izazvati veliko oduševljenje i građana Vukovara, i njihovih gostiju. Ovo je primjena umjetnosti na jedan moderan način - rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavljujući da će iduće godine Vukovar na posebnom festivalu ugostiti najjača svjetska imena u području anamorfnih slika.

Ove slike iluzije trodimenzionalnog prostora izrađene su na PVC linoleumu koji je pričvršćen za betonsku podlogu. Vukovarski 3D Zoo nastavak je projekta Dani grafita Vukovar i ujedno je drugi korak koji vodi k realizaciji ambicioznog projekta pod nazivom “Vukovar – Luka umjetnosti”, koji će se realizirati u 2017. godini kad u Vukovar trebaju doći ponajbolji svjetski umjetnici iz svijeta 3D anamorfnih slika.

- Sad u Vukovaru imamo šest 3D slika. Nakon oslikavanja mosta, tu je pet novih slika koje su mali zoološki vrt, pa sada imamo krokodila, morskog psa, dupina, pandu i tigra. To su vizualno prilagođene životinje u smislu boja koje one imaju u prirodi, budući da dolazi zimsko vrijeme i sama atmosfera je drugačija, da sam išao u drugim tonovima, bilo bi puno teže fotografirati. Moram reći da je ona prva slika na mostu jedna od najpopraćenijih od društvenih mreža svih medija. Slike ostaju u Vukovaru i one su vlasništvo Grada Vukovara - rekao je autor slika Filip Mrvelj.

Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 33.750 kuna, a oni su financirani sredstvima Grada Vukovara. Anamorfna slika dobiva 3D efekt kad se gleda iz jedne točke uz upotrebu leće (mobitel, kamera, fotoaparat).

Mario KOKAJ
PROMJENA VIZURE GRADA

Prema riječima gradonačelnika Penave, osmišljavanjem novih društvenih sadržaja i inovacija u društvenoj infrastrukturi žele promijeniti vizure grada Vukovara i time podići i unaprijediti kvalitetu života. “Upravo ovakav oblik umjetnosti stvara veliku interakciju s domaćim ljudima, ali i turistima zbog svoje atraktivnosti”, kaže Penava.

Možda ste propustili...

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

VELIKA DVORANSKA TURNEJA

Severina dolazi u Slavonski Brod

Najčitanije iz rubrike