Učionica
PREGLED IZLOŽBENIH PROSTORA SASTAVNICA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Potencijalne studente nastojali zainteresirati kreativnim pristupom
Objavljeno 18. prosinca, 2016.

Vezani članci

20. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Maturantima predstavljene sve informacije za lakšu odluku o upisu na studij

Smotra Sveučilišta u Osijeku bila je izvrsna prilika maturantima upoznati se s dostignućima u pojedinim znanstvenim područjima i opremljenosti pojedinih fakulteta.

Kako bi maturantima pružili što bolji uvid u mogućnosti, predstavnici sastavnica Sveučilišta uložili su primjetan kreativni napor u predstavljanja u okviru izložbenih prostora. Fakulteti, sveučilišni odjeli i Umjetnička akademija ponudili su prije svega osnovne informacije o dostupnim studijskim programima i uvjetima upisa, ali potencijalne studente nastojali su zainteresirati često vrlo zanimljivim prezentacijama i kreativnim pristupom. Pregled viđenog donosimo redom, po sastavnicama.

l Poljoprivredni fakultet prezentirao je postojeće studijske programe, uvjete upisa i sve ostale informacije o mogućnostima studiranja. Podijeljeni su promotivni materijali kao što su letci i brošure. Prikazan je film koji je snimila skupina studenata gdje je prepoznatljiv vizualni identitet fakulteta. U okviru popularizacije agronomske struke prikazane su različite zbirke (entomološke, botaničke, lovačke…) te autorske knjige nastavnika Fakulteta.

l Građevinski fakultet kao domaćin manifestacije predstavio se u novom ruhu. Skrećući pozornost na novi studij Arhitekture i urbanizma, štand je odisao u duhu arhitektonskih obilježja, dok su sadašnji studenti svim budućim studentima s pomoću brošure i letaka pružali uvid u način upisa na sve studijske programe. Posebnost ovogodišnjeg štanda Građevinskog fakulteta bila je i u Virtual reality corneru, u kojem je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija predstavljena suradnja tehničkih fakulteta kroz moderan pristup virtualnoj stvarnosti.

l Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija je uz uobičajene promotivne materijale (letci, brošure), vezane uz studijske programe i uvjete upisa, te uz tipične primjere laboratorijske opreme koja se koristi tijekom studiranja i u praksi, ove godine prikazao i niz studentskih maketa koje su u posljednje dvije godine izrađivane u okviru FERIT-ovog studentskog natječaja Pro-Student (maketa robotske ruke, solarni panel sa sustavom za pozicioniranje, detektor oblika i drugo). Pritom svakako treba izdvojiti i prezentaciju opreme za virtualnu stvarnost za koju je student Denis Vajak, također u okviru natječaja Pro-Student, izradio aplikaciju s pomoću koje su posjetitelji Smotre mogli "virtualno prošetati" predvorjem zgrade Fakulteta.

l Prehrambeno-tehnološki fakultet prezentirao je svoje programe obrazovanja na preddiplomskom sveučilišnom studiju Prehrambena tehnologija i diplomskim sveučilišnim studijima Prehrambeno inženjerstvo, Procesno inženjerstvo i Znanost o hrani i nutricionizam. Preko održanih prezentacija o Fakultetu, prenošenja iskustava studenata o studentskom životu, radu na Fakultetu i mogućnostima daljnjeg usavršavanja i školovanja, zainteresirani posjetitelji dobili su sliku "o životu i radu na Fakultetu". Zaposlenici i studenti dijelili su tom prigodom promidžbene materijale, a izložbeni prostor krasila su različita tiskana izdanja Fakulteta.

l Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu predstavio je eksponate završnih/diplomskih radova u prethodnim godinama, kao i primjere manjih mjernih uređaja, opreme i instrumenata.

l Medicinski fakultet obogaćen je novim studijskim programima, što su prikazali studenti kako novih, tako i postojećih smjerova. Uz uobičajene promotivne materijale i brošure s informacijama o studijskim programima Fakultet je predstavljen i nizom aktivnosti karakterističnih za pojedine smjerove. Tako se ove godine na štandu Medicinskog fakulteta mogao izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak, ali i naučiti osnove reanimacije te pružanje prve pomoći. Prezentiran je širok spektar mogućnosti koje fakultet pruža kao što su sudjelovanja na kongresima te brojnim humanitarnim akcijama i projektima.

l Odjel za biologiju na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta predstavljen je brošurama o studijima te prigodnim promotivnim materijalima. Za vrijeme smotre prikazivan je promotivni video te slike studenata s brojnih terenskih nastava. Izloženi su različiti biološki modeli, reprezentativni primjerci biljnog i životinjskog materijala kao što su herbarizirane biljke i alge, kosturi kralježnjaka, entomološke zbirke, posterske prezentacije istraživanja i slično. Na štandu Odjela za biologiju predstavila se i Udruga studenata biologije – ZOA, koja se bavi promicanjem biologije i studentskog znanstvenog i stručnog rada.

l Na štandu Odjela za kemiju budući studenti su imali priliku pogledati atraktivne pokuse te se bolje upoznati s onime što kemija zapravo jest i što ona predstavlja. Osim kemijskih pokusa egzotičnih naslova kao što su "Srebrno zrcalo", "Zlatna kiša" i "Svila u čaši", budući studenti dobili su i kratki vodič o studijima Odjela za kemiju koji osim što sadrži informacije o smjerovima Odjela za kemiju, prikazuje i što sve budući studenti mogu očekivati od studija, koje kompetencije i vještine će steći te gdje se mogu zaposliti nakon završetka određenog smjera. Uz kratki vodič studenti su imali prilike pogledati postere koje su izradili sadašnji studenti s njihovim mentorima, uglavnom za potrebe različitih znanstvenih skupova. Prikazan je i kratki promotivni film Odjela za kemiju snimljen povodom desete obljetnice. Na kraju, podijeljeni su i prigodni materijali kao što su kemijske olovke, periodni sustav/kalendar i slatki program za sve posjetitelje štanda.

l Odjel za matematiku pripremio je letke o studijskim programima koji se izvode na Odjelu za matematiku te o kompetencijama za rad koje diplomirani studenti imaju nakon završetka pojedinog smjera. Na štandu su istaknute velike i raznolike mogućnosti zapošljavanja diplomiranih studenata, a posjetitelji su dobili informacije o studiranju na Odjelu za matematiku kako od asistenata tako i od studenata viših godina studija koji su aktivno uključeni u promociju Odjela na Smotri Sveučilišta. Posjetitelji su također mogli pogledati knjige čiji su autori nastavnici Odjela za matematiku te posljednja izdanja časopisa Osječki matematički list, koji je između ostalog namijenjen nastavnicima i učenicima srednjih škola. U okviru štanda za posjetitelje je pripremljena prezentacija sa zanimljivim matematičkim zadacima kao i logičke igre sudoku i kakuro te su oni koji su bili uspješni u rješavanju nagrađeni prigodnim slatkim nagradama.

l Odjel za fiziku predstavili su tudenti koji su na štandu izvodili zanimljive demonstracijske pokuse kojima su ilustrirani pojedini fizikalni zakoni. Pokuse su mogli izvoditi i sami učenici, što im je bilo posebno zanimljivo. Budući studenti, ali i ostali zainteresirani, najčešće su se okušavali u Čoko kvizu, gdje su za dva točna odgovora dobivali malu, ali slatku nagradu. Posjetitelji štanda Odjela za fiziku pomogli su urediti štand puhanjem balona na koje su ispisivali formule iz fizike, prisjetivši se tako svojih učeničkih dana.

l U okviru svog izložbenog prostora studenti Ekonomskog fakulteta izložili su razna objavljena izdanja, a na prijenosnom računalu puštane su prezentacije o studijskim programima. Kako bi se maturanti osjećali što ugodnije, pripremljene su slastice i grickalice.

l Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti bio je zastupljen različitim promidžbenim materijalima. Na štandu su bili dostupni bedževi, straničnici i kemijske olovke. Osim promidžbenih materijala prikazana je projekcija videomaterijala te primjeri izdavačke djelatnosti Fakulteta. Sve ostale informacije pružale su studentice učiteljskog i predškolskog studija.

l Nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta u osobnom su kontaktu upoznali zainteresirane srednjoškolce s ponudom i načinom izvedbe studijskih programa te im pružili i sve druge relevantne informacije. Zainteresiranima su na raspolaganju bile i brošure s podacima o studijskim programima i poveznice na kojima se može naći više informacija o pojedinim studijima. Za vrijeme trajanja Smotre Sveučilišta prikazivan je promotivni videomaterijal Fakulteta na osnovi kojeg su potencijalni studenti dobili uvid u iskustvo studiranja na Filozofskom fakultetu. Studenti su na Filozofskom fakultetu uključeni u sve aktivnosti, pa tako i u znanstvenoistraživački rad, što je bilo oprimjereno predstavljanjem odabranih izdanja studentskih časopisa.

l Budućim studentima Pravnog fakulteta dostupni su bili studentski predstavnici koji su prezentirali najnoviju pravnu literaturu koja se koristi za pravne studije te dijelili prigodne suvenire poput kemijskih olovaka.

l Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu privukao je potencijalne studente i bogoslovne kandidate prezentacijom promotivnog filma koji prikazuje prednosti studiranja, intelektualne i duhovne formacije na KBF-u. Izložbeni štand popunjen je reprezentativnim primjercima kapitalnih teoloških djela, studentskim časopisom Teofil, promotivnim materijalima Fakulteta, brošurama, rasporedom akademske godine, prikazom slika sa zajedničkih studentskih događanja, izvannastavnih aktivnosti, putovanja i hodočašća.

l Na izložbenom prostoru Odjela za kulturologiju bili su dostupni tiskani promotivni materijali, a projicirana je i audiovizualna prezentacija Odjela. Potencijalnim budućim studentima na raspolaganju su, s dodatnim informacijama o studiju, bili studenti i asistenti Odjela za kulturologiju.

l Umjetnička akademija predstavila se promidžbenim materijalima kao što su plakati, izdane knjige, letci i druge informacije za studente. Postavljeno je prijenosno računalo s promotivnim videouradcima studenata Akademije, a izložene su i lutke i glumački kostimi doc. art. Jasmine Pacek, prodekanice za cjeloživotno učenje i studijske programe. Studenti Likovne kulture predstavili su se slikama, crtežima i skulpurama, a studenti glazbenih smjerova izvodili su pozadinsku glazbu.

Osim na izložbenim prostorima fakulteta i odjela, posjetitelji su se na štandovima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Studentskog centra u Osijeku, Studentskog centra u Slavonskom Brodu, Studentskog zbora i studentskih udruga mogli upoznati i s ništa manje važnim informacijama o uvjetima smještaja u Osijeku tijekom studija i studentskom životu, ali i mogućnostima zapošljavanja u pojedinim strukama i novim radnim uvjetima koje osiguravaju poduzetnici i tvrtke. Na posebnom izložbenom prostoru ove akademske godine predstavljeno je i Sveučilište u Dubrovniku, poseban gost 20. izdanja Smotre Sveučilišta u Osijeku.

(Damir Španić)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike