Sport
NIKOLA MATAS, STANDARDNI DESNI BRANIČ OSIJEKA

Trener Zekić je imao puno
strpljenja i najzaslužniji
je za moj napredak
Objavljeno 8. prosinca, 2016.
Tjelesno se osjećam odlično iako sam na pragu tridesete godine, rekao je Matas

Desni bek osječkog prvoligaša Nikola Matas ove je jeseni, uz vratara Zvonimira Mikulića, najstandardniji igrač osječkog prvoligaša. Propustio je samo jedan susret, zbog tri žuta kartona, i to baš slavonski derbi, u Vinkovcima protiv Cibalije.

Osim toga, ovu će polusezonu pamtiti i po tome što je zabio svoj prvi prvoligaški pogodak. Dogodilo mu se to u Kranjčevićevoj u 4. kolu, kada je Lokomotivi zabio za 1:1. Međutim, mnogo je važnije to što je Matas značajno popravio svoju obrambenu igru u odnosu prema prošloj sezoni, što ga je pretvorilo u gotovo nezamjenjivog člana udarne postave osječkog prvoligaša.

Inače, Matas ove sezone zaokružuje “olimpijski ciklus” u bijelo-plavom dresu. Njegova četvrta godina mogla bi biti najbolja za NK Osijek.

Popravio obranu

- Stvarno uživam u ovoj polusezoni, nakon što smo tri godine bili u teškoj borbi za opstanak. Zadovoljan sam svojim igrama, tjelesno se osjećam odlično iako sam na pragu 30. godine (1987. godište, nap.a.), ali kada ulažeš u sebe i živiš sportski, nema problema. Za to što sam uspio uhvatiti takav kontinuitet igara, vjerojatno mogu zahvaliti i svojoj genetici. Osim toga, nisam ni u prethodnim sezonama imao nekih velikih problema s ozljedama. Ove sezone značajno sam popravio igru u obrani, na čemu je trener Zoran Zekić najviše inzistirao, a prema naprijed se trudim opravdati očekivanja jer je to ipak jača strana moje igre. Trenerove zasluge u mom napretku su značajne, jer je imao strpljenja sa mnom. Sada sam dobio na samopouzdanju i vjerujem kako sam opravdao povjerenje koje sam dobio od Zekića - kaže Nikola Matas.

Prošle sezone Matas je imao mnoge dvojbe oko nastavka karijere. Stvari u Osijeku tada nisu izgledale obećavajuće pa je razmatrao mogućnost odlaska, a ta je nemir utjecao i na kvalitetu njegovih igara. Danas je priča posve drukčija.

- Bilo je svega u toj prošloj sezoni. Malo sam se zasitio te stalne borbe za opstanak, a i kompletna situacija u klubu nije bila baš obećavajuća. Bilo je i nekih ponuda, ali sada uopće ne žalim što samo ostao. Nekad se stvarno isplati biti strpljiv, jer danas je ozračje u klubu odlično, a u momčadi vlada veliko zajedništvo. Danas je doista užitak igrati za Osijek.

Borba za Europu

Polusezona koja je na izmaku najbolja je Osijekova u posljednjih 15 godina. Iako se ima još dosta igrati, gotovo je izgledno da će se “bijelo-plavi” sljedećeg ljeta vratiti i na europsku scenu.

- Stvarno smo imali uspješnu polusezonu. Sama činjenica što smo sad već osvojili isti broj bodova kao na kraju prošle sezone dovoljna je potvrda našeg napretka, a uz to smo plasmanom u polufinale napravili korak naprijed i u hrvatskom kupu. Smatram kako je to plod ozračja u svlačionici. Stvarno smo prava klapa, zajedništvo i disciplina su izraženi, a uz to smo i ponizni. Nismo poletjeli zbog tih dobrih rezultata, nego smo čvrsto na zemlji. Sve to su uzroci naših dobrih rezultata. Očekujem kako ćemo u drugom dijelu sezone biti još bolji jer još uvijek se nismo do kraja uigrali, a ako nam stigne i poneko pojačanje, bit ćemo se sposobni ravnopravno boriti i s najjačim momčadima lige.

Kako objašnjava fenomen koji Osijek još nikada nije ostvario - više bodova osvojenih u gostima nego kod kuće.

- Teško je to objasniti. Nekad smo jedva čekali nastupe na domaćem terenu, a sada se veselimo kada idemo u goste. Ne znam, pred svojim navijačima valjda ponekad izgorimo u velikoj želji, a u Gradskom vrtu se uglavnom svi brane sa svim igračima iza lopte. U gostima nam je malo lakše, više je prostora i tada više do izražaja dođu naše individualne kvalitete. Osim toga, na tim putovanjima jačamo i zajedništvo, jer više vremena provodimo u druženjima.

Do kraja jeseni “bijelo-plavi” će u još dva navrata “bildati” to zajedništvo na gostovanjima. Prvo od njih je Pula, gdje je Osijek slavio na početku sezone.

- Nije to ista momčad koju smo svladali na startu. Istra 1961 otad se značajno podignula i čeka nas teška utakmica. Polusezona je već na izmaku i akumulatori su pomalo prazni, ali to je trenutak kada moramo pokazati pobjednički karakter. Mislim kako smo tjelesno jako dobro pripremljeni te da bi zbog toga na “Aldu Drosini” moglo prevagnuti na našu stranu - zaključio je Nikola Matas, desni bočni NK Osijek.

Dalibor KELER

obrana

MATAS JE POPRAVIO DEFENZIVNU IGRU

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike