Sport
IMA I TOGA

Nude igrače Osijeku
putem Facebooka
Objavljeno 27. listopada, 2016.
Dečki na ovaj način žele pobjeći od siromaštva i surove okoline, a izlaz vide u dolasku u Europu zahvaljujući nogometu

Priča je “na prvu” smiješna, ali kasnije, kada se dublje zagrebe poprima ozbiljne, čak i tužne obrise. Na jednoj Facebook stranici, koja inače prati (afirmativno nap.a) zbivanja u osječkom prvoligašu objavljeno je kako se u njihov Inbox javio izvjesni Mouhamadou Maadiou Diallo iz Senegala. Njegov sin Thierno Ibrahima Diallo igra na poziciji napadača, a preko Italije i Francuske (klubovi Ponteranica i Franconville nap.a) pa, eto, odlučio je ponuditi sina NK Osijeku kao mogućnost dolaska na probu. U Nogometnom klubu Osijek upoznati su s ovim slučajem, ali i s brojnim sličnima.

- Poznat nam je ovaj primjer, ali ova “ponuda” nije stigla na našu službenu stranicu. Međutim, na našu Facebook stranicu i e-mail nude se igrači gotovo na dnevnoj bazi. Većina od toga su klasični spamovi, slični onome koje dobivate na e-mail kako ste naslijedili milijun dolara od daljnjeg rođaka. Međutim, na žalost, ima i pravih ponuda gdje očito na ovaj način žele pobjeći od siromaštva i surove okoline, a spas pronalaze u nogometu - rekao nam je Alen Nađsombat, direktor marketinga NK Osijek.

Na žalost, i slučaj 21-godišnjeg Dialle čini se nije spam. Na talijanskoj stranici www.bergamoesport.it objavljena je slična njegova priča iz kolovoza prošle godine kako je mladi nogometaš stigao u Italiju iz Dakara upravo u juniore Ponteranice i kako je u međuvremenu ostao bez kluba, pa svi zainteresirani klubovi koji mu žele pomoći mogu poslati e-mail na spomenuti portal. Situacija u sličnim situacijama zna i izmaći kontroli pa u neke slučajeve mora se uključiti policija. Naime, da bi neki igrač stigao na probu iz inozemstva iz kluba mora biti upućeno pozivno pismo. Međutim, događa se da pozivno pismo s klupskim pečatom, potpisom odgovorne osobe i adresom bude falsicifirano. Iz PU Osječko-baranjske izvijestili su nas kako Odjel za državljanstvo i statusna pitanja stranaca nije još zaprimio falsificirana pozivna pisma, koja su obvezna dostaviti svi poslodavci strancima, koji podnose zahtjeve za ulazne vize u Republiku Hrvatsku putem Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, u Veleposlanstvima ili Generalnim konzulatima Republike Hrvatske.

Zanimljivo je kako na ove pojave reagira dio navijača. Kao da je u pitanju “afrički Messi” kojega, sigurni smo, nitko nikada nije vidio na djelu pa si dopuštaju prozivati struku Osijeka za inertnost. Podsjećajući da je prije više od 20 godina propuštena prigoda dovesti u redove bijelo-plavih Andreja Ševčenka. No, očito im je nepoznato da je za tadašnjeg perspektivnog juniora kijevskog Dynama, koji su bili tada na pripremama u Istri pa je mladi Ševčenko zapeo za oko trenerima Osijeka, već bila iznesena odšteta koju, naravno, bijelo-plavi nisu bili u stanju platiti. K.Lacković

Najčitanije iz rubrike