Ekonomija
SPORNA (NE)PROVEDBA ZAKONA?

Zatvara se tvornica biodizela u Vukovaru
Objavljeno 25. listopada, 2016.
Slovački Envien, u čijem se sastavu nalazi vukovarski pogon, konzervirat će ga, a otkaz je već dobilo tridesetak radnika

Zatvara se najveća tvornica biodizela u Hrvatskoj, tvrtka Biodizel Vukovar – potvrdio je to jučer Ivan Corn, direktor te tvrtke koja od 2011. godine posluje u Hrvatskoj, točnije u Vukovaru, kao članica slovačke grupacije Envein. Tvrtka je zapošljavala 30-ak radnika, godišnja proizvodnja u najboljim vremenima kretala se oko 33.000 tona (kapacitet je 35.000 tona), no, sada će vukovarski pogon biti stavljen – na čekanje.

Tržište ne postoji

Direktor Corn reći će, međutim, da su problemi prisutni od početka poslovanja tvrtke u Vukovaru.

– Problemi leže u zakonskoj regulativi. Hrvatska ima zakone, ali se oni ne provode – kazuje Corn i dodaje kako je problem u tome što „distributeri goriva ne umješavaju biodizel“.

– To je glavni problem. Nitko na to distributere ne obvezuje, iako bi zakonski to trebali i to je taj problem regulative – objašnjava Corn.

Spomenut će pritom i da je 2012. godina bila najbolja i tada se radilo u punom kapacitetu, a više od 90 posto proizvodnje uspijevali su plasirati na domaćem tržištu. I većinu sirovine nabavljali su u Hrvatskoj, iz Čepina, a ostatak uvozili.

– Dio koji nismo mogli plasirati preko distributera, usmjerili smo na prijevozničke tvrtke. No, kako je došlo do značajnog pada cijene goriva, biodziel im više nije bio zanimljiv i jeftinije je prijevoznicima bilo kupovati mineralni dizel. Jednako tako, prestankom isplaćivanja poticaja, biodizel kao takav distributerima je goriva postao izuzetno skup, a kako ih nitko ne tjera na umješavanje biodizela s običnim dizelom, oni to niti ne čine – navodi direktor Biodizela Vukovar i dodaje kako trenutačno u Hrvatskoj tržište za biodizel gotovo i ne postoji. Stoga je vukovarska tvrtka zapravo i prestala s proizvodnjom. Već ranije smanjen je broj radnika, a posljednjih 13 radnika sada je u otkaznom roku. Valja istaknuti da je uglavnom riječ o mlađim radnicima, s područja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a koji završavaju na burzi rada.

Corn je kazao i kako su plaće u tvrtki Biodizel Vukovar „bile natprosječne za taj dio Hrvatske“, ali i da su „nažalost, morali donijeti odluku“ o otkazima, u suradnji sa sindikatima.

Na čekanju

– Tvornica će i dalje ostati postojati kao pravna osoba, međutim, jednostavno će se čekati neko bolje vrijeme i da se situacija na tržištu promijeni – ustvrdio je direktor tvrtke koja će ubuduće, sa strojevima koji se konzerviraju, raditi – na papiru... Riječ je, ipak „o višemilijunskoj investiciji koja se ne gasi tek tako“. Proizvodnje biodizela dakle, u Vukovaru neće biti. – S nadležnima u državi vodili smo dakako, razgovore. Bilo je uvjeravanja da će se stvari promijeniti, međutim, eto, rezultat je takav da smo morali prestati s proizvodnjom – kaže Ivan Corn. Reći će pritom, i još nešto zanimljivo: „Drugdje se to ne događa. Naša kompanija posluje u cijeloj sjeveroistočnoj Europi i grade se čak i nove tvornice da bi se proizvela dovoljna količina za tržište, a u Hrvatskoj je dijametralno suprotno“.

Spomenut će usput, kako je biodizel znatno skuplji od mineralnog dizela, ali i da nikada nije niti bio zamišljen da konkurira mineralnom dizelu, već kao obnovljivi i ekološki izvor energije, s glavnom svrhom smanjenja udjela CO2 u atmosferi. Direktor Corn za javnost je i sumirao trenutačnu situaciju tvrtke u Vukovaru koja gasi proizvodnju. – Zbog „slabog“ regulatornog okvira koji je obeshrabrujući za operatere koji se žele uključiti u područje proizvodnje biogoriva, nakon dužeg razdoblja naših nastojanja i nazočnosti u ovom segmentu, žao mi je najaviti, a s obzirom na to da ne postoji potreban zakonodavni okvir za nastavak poslovanja, da ćemo na neko vrijeme naše aktivnosti na ovom području morati svesti na minimum - kazao je Corn.

Sanja BUTIGAN

Ivan Corn

direktor tvrtke Biodizel Vukovar

Čuvat ćemo sve dozvole

- Nakon više od četiri godine potrage za potrebnim razumijevanjem, prihvaćanja političkih odluka, koje su (čemu svjedoči današnja situacija) štetne ne samo za nas, nego i za zaposlene te mnoge druge strane, odlučili smo naše aktivnosti u Hrvatskoj staviti na čekanje. Moramo istaknuti da smo u drugim zemljama gdje smo prisutni izuzetno ponosni na ostvarene rezultate i bilježimo povećanje proizvodnje uz modernizaciju kapaciteta, dok smo u Hrvatskoj prisiljeni napraviti upravo suprotno. Biodizel Vukovar kao tvrtka i nadalje će nastaviti postojati. U nadi za otvaranjem potrebnih prostora u budućnosti, nastavit ćemo čuvati sve potrebne dozvole te u razdoblju do uspostave potrebnog zakonodavnog okvira i tržišnih uvjeta nastojati, na zadovoljavajućoj razini, zadržati proizvodnu opremu kako bismo mogli ponovno pokrenuti proizvodnju.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike