Sport
STIŽE “CRNA MAČKA”

Lokomotiva je pobijedila na četiri posljednja gostovanja u Gradskom vrtu
Objavljeno 21. listopada, 2016.
U devet prethodnih utakmica Osijeka i Lokomotive u Gradskom vrtu bijelo-plavi su osvojili samo tri boda

Vezani članci

BILO JEDNOM U LISTOPADU

Bijelo-plavi priželjkuju reprizu 2009.

Listopadski “pakao” od rasporeda za nogometaše Osijeka nastavlja se u nedjelju kada će u Gradskom vrtu gostovati Lokomotiva. Za neupućene ova bi konstatacija zvučala čudno, jer “lokosi” ne pripadaju u red najuglednijih hrvatskih momčadi, ali zato su definitivno najnepoželjniji gost Gradskog vrta u posljednjih sedam godina otkako su postali prvoligaši. U tom razdoblju Lokomotiva je na osječkom stadionu gostovala deset puta, a čak je šest puta odlazila s njega kao pobjednik, a još je triput ostala neporažena.

Osijeku je prepustila samo jednu pobjedu i to još u prvom međusobnom susretu u jesen 2009. godine. Nakon toga uslijedio je niz od devet utakmica u kojima je Osijek osvojio samo tri boda. Ne treba naglašavati kako takvu uspješnost na osječkom stadionu u tom razdoblju nema ni jedan hrvatski prvoligaš.

Osjetljiv trenutak

Statistika gotovo da upućuje na prokletstvo koje Osijek nikako ne uspijeva razbiti, a priču ćemo pojačati podatkom koji govori o pobjedama Lokomotive na četiri posljednja gostovanja u Gradskom vrtu. “Crna mačka”, eto, to je Lokomotiva za bijelo-plave, a trenutak u kojem im sada stiže sve je samo ne idealan. Osijek nije pobijedio u tri uzastopne utakmice, a još su svježe i rane od stradavanja prošlog tjedna u derbiju na Rujevici. S druge strane Lokomotiva je u opasnom naletu. Četiri pobjede u posljednjih pet utakmica dovoljno govore o njihovoj formi. Ako se pitate o onom jednom porazu - doživjeli su ga od onog kojeg, vjerojatno, nikada neće pobijediti - Dinama. Za Osječane taj je susret iznimno važan, jer je Lokomotiva prva ispod njih. Istina, razlika je deset bodova, ali ne bi bilo zgoreg to nakon nedjelje pretvoriti u - 13 razlike.

- Čeka nas još jedna teška utakmica. Ako se pogleda ta statistika naših utakmica u Osijeku posve je jasno kako je najvažnija stvar - ozbiljnost. Čini mi se da Lokomotivu javnost nikada ne doživljava ozbiljno. Očekuje se sigurna naša pobjeda pa se i igrači nekada znaju zaletjeti “grlom u jagode”, što se kasnije plati porazom. Zato ih moramo shvatiti maksimalno ozbiljno. Tim više što su sada u zamahu - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek, pa dodaje:

- Lokomotiva je neugodna i zbog toga što dobiva zanimljive mlade igrače od Dinama koji se žele u njezinim redovima dokazati, a nemaju neke posebne imperative. Mogu igrati rasterećeno, a tada se najviše i pruža.

Borba i samo borba

No, kada je već tradicija tako loša, od povijesti se treba odmaknuti. Jer ta tradicija nastala je u vrijeme kada je Osijek “ronio”, a Lokomotiva se dizala. Danas je situacija ponešto drugačija.

- Nakon sjajnog starta mi smo se na neki način vratili u okvire realnosti. I baš zato nam je potrebna ta pobjeda nad Lokomotivom. Njome bismo vratili pozitivno ozračje među navijačima, a i u samom klubu - smatra Petrović.

Osijek je ove jeseni definitivno više problema imao kod kuće nego na strani. Bijelo-plavi nikako da pronađu pravi ritam pred svojim navijačima, ritam kojim bi slomili moral svog suparnika odmah na startu. Nešto slično što je njima učinila Rijeka prošle nedjelje.

- Rijeku treba zaboraviti. Bio je to loš dan. Ovo je nova utakmica u koju moramo ući muški. Ne smijemo uzmicati, borba i odlučnost moraju biti prisutni od prve minute i tada neće biti problema. Još jednom ponavljam - ni slučajno ne smijemo posmisliti kako nas čeka lagana utakmica. Mi još uvijek možemo pobjeđivati samo ako igramo u granicama svoga maksimuma. I najmanje opuštanje može nam stvoriti problem - zaključuje Petrović.

Osijekov problem u ovom trenutku nije samo mentalne prirode. Upitna je forma nekih prvotimaca pa će biti zanimljivo vidjeti kakve će poteze povući trener Zoran Zekić. On nije zagovornik nekakvih velikih rotacija, a već je prisiljen napraviti dvije promjene u prvoj momčadi, jer mu zbog kartona na raspolaganju neće biti Aljoša Vojnović i Zoran Arsenić. Uglavnom, Zekić je već najavio kako će kriterij za slaganje momčadi biti - sportska forma. “Minuli rad” ovaj put ne bi trebao igrati ulogu...

Dalibor KELER
POLIH: HNS je licemjeran

NK Osijek kažnjen je s čak 20.000 kuna zbog skandiranja njegovih navijača “Za dom spremni” tijekom susreta u Rijeci. Zanimljivo, za isti prekršaj Rijeka će u blagajnu HNS-a morati uplatiti upola manji iznos, jer, kako je obrazložio disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić, “Osijekovi su navijači bili inicijatori, a Riječani su to samo prihvatili”. Osim toga Osijek je i recidivist. Na tu odluku odlučio je reagirati Ivica Polih-Ita, predsjednik Kohorte:

- HNS je licemjeran. Kažnjavaju NK Osijek zbog našeg verbalnog delikta, a u isto vrijeme u stožeru hrvatske reprezentacije sjedi čovjek koji je bio drastično kažnjen zbog izvikivanja istog pokliča. Malo je nejasna poruka koju HNS želi poslati. Osim toga, zbog čega je Osijek prisiljen platiti dvostruko veću kaznu od Rijeke kada dobar dio stadiona izvikovao “Za dom spremni”, pita se Polih.D.Kl.

Najčitanije iz rubrike