Ekonomija
PREDALI DOKUMENTACIJU HNB-U

U osnivanje prve etične banke dosad se uključilo 600 osoba
Objavljeno 17. listopada, 2016.

Tim stručnjaka, ujedno poslovnih kolega i prijatelja pod vodstvom upravitelja Zadruge za etično financiranje, Gorana Jerasa, Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) predali su cjelokupnu dokumentaciju za osnutak prve hrvatske etične banke, za što već duže vremena traju pripreme.

Kako je zamišljeno, ova bi banka nižom kamatom i raznim drugim pogodnostima trebala pridonijeti povoljnijem kreditiranju u svim segmentima, a osnovu ulagačke politike banke predstavljaju projekti vezani uz poljoprivredu, osobito ekološku, obnovljive izvore energije, male i srednje tvrtke orijentirane na proizvodnju, preradu i profesionalne usluge, informatizaciju i nove tehnologije, društveno poduzetništvo i poduzetnike početnike. Osnivanje ove, kako je nazivaju, „banke s ljudskim licem“ počelo je prije dvije godine osnutkom Zadruge za etično financiranje, koja od prvobitnog 101 osnivača danas ima više od 600 različitih pravnih i fizičkih osoba iz svih dijelova Hrvatske, koji su prepoznali i podržali ovaj model.

"Put od želje za drukčijom Hrvatskom, pravednijom ekonomijom, počeo je još 2012. godine te još uvijek traje, sve do trenutka dok Hrvatska narodna banka ne izda licencu za rad, koju očekujemo krajem 2016. godine”, navodi direktor Zadruge, kaže Đuro Ružičić.

Sukladno tomu operativni bi rad mogli započeti u prvoj polovini sljedeće godine, a premda minimalni temeljni kapital potreban za osnutak banke iznosi 40 milijuna kuna, cilj im je, kaže, prikupiti više od 100 milijuna kako bi mogli započeti operativni rad. Stoga i dalje pozivaju sve zainteresirane za Ebanku, čija je prednost "usmjerena na stvaranje dodane vrijednost zajedno s članovima, potičući ih na racionalno korištenje resursa, a ne na zaduživanje. Nema plaćanja korištenja usluga, potiče se lokalna ekonomija, a time podiže i vrijednost domaće valute. Kamatne stope će se kretati do maksimalnih 4 posto, bez troškova usluga otvaranja i korištenja bankovnih računa, internetskog i mobilnog bankarstva te transakcija u domaćem platnom prometu" navode. Etična banka bit će u stopostotnom vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, od kojih svaki ima jednako pravo glasa, bez obzira na visinu uloženih sredstava. Sve strateške odluke donose se demokratskim glasovanjem, a svi financijski tokovi i distribucija novca su transparentni. Ulagat će se u sve projekte koji prilikom evaluacije budu pozitivno ocijenjeni prema kriterijima financijske održivosti, ekologije i društvenog učinka, te pomagati u pripremi dokumentacije projekata koji se mogu aplicirati iz sredstava EU fondova", dodaju zadrugari i budući suvlasnici banke, čiji će ustroj podlijegati Zakonu o kreditnim institucijama u RH. Banka će, kaže direktor, obavljati sve bankarske usluge osim minusa po tekućim računima i nenamjenskih kredita, a imat će najjeftiniji oblik kreditiranja, od 0 do 4 posto fiksne kamate bez valutne klauzule.

Marija RADOŠEVIĆ
Zadružni ulog iznosi 2500 kn

Kako bi postali članom zadruge i klijentom buduće etične banke, potrebno je ispuniti pristupnicu, prihvatiti Pravila Zadruge za etično financiranje (ZEF) i načela etičnog bankarstva te uplatiti osnovni zadružni ulog u iznosu od 2500 kuna, a za dodatne informacije mogu kontaktirati Đuru Ružičića, djruzicic@zef.hr, +385 (0) 91 237 33 60 i Renatu Kiršić rkirsic@zef.hr, +385 (0) 92 298 95 95.

Minimalni temeljni kapital potreban za osnutak etične banke je 40 milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike