Kultura
ZAVRŠEN 49. PIF, MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Pet osječkih glumaca nagrađeno za animaciju
Objavljeno 19. rujna, 2016.

ZAGREB - Na završnoj večeri ovogodišnjeg 49. PIF-a, međunarodnog festivala kazališta lutaka, dodijeljene su brojne nagrade, a za animaciju u predstavi “Nije me strah” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku nagrađeni su izvođači Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Inga Šarić i Kristina Fančović.

Predstava "Snjeguljica" Mini teatra Ljubljana iz Ljubljane (Slovenija) apsolutna je pobjednica 49. PIF-a. Proglašena je najboljom predstavom u cjelini po mišljenju međunarodnog stručnog, ali i po mišljenju dječjeg žirija. U ime žirija, rezime odgledanih 16 predstava u službenoj konkurenciji dao je član Osječanin Igor Tretinjak, koji je napomenuo kako su na festivalu bile zastupljene sve vrste lutaka – od marioneta, ručnih, štapnih, stolnih, prstnih lutaka do grotesknih maski i teatra sjena.

Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno kao organizatora festivala, zahvalio je svima koji su radili na PIF-u: umjetnicima za kreativni doprinos u realizaciji festivala, te Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na potpori u realizaciji programa.

U šest dana 49. PIF okupio je u Zagrebu više od 200 lutkara iz devet zemalja i Hrvatske, koji su izveli 16 predstava u službenoj konkurenciji, a za sam kraj njegova ovogodišnjeg izdanja u KUC-u Travno priređena je, izvan konkurencije, besplatna izvedba predstave "Faust", završni rad studenata Umjetničke akademije u Osijeku. H/D.Kć.

Najčitanije iz rubrike