Ekonomija
ROMIĆ NEZAKONITO ZADRŽAVA NOVAC EU-A

Sedamsto OPG-ova potpisalo peticiju “Ispod ministrove crte”
Objavljeno 26. kolovoza, 2016.

Nakon što je na web-stranici Agencije za plaćanje u poljoprivredi objavljena rang-lista projekata u mjeri 4.1.1. Programa ruralnog razvoja (http://www.apprrr.hr/objavljena-rang-lista-projekata-u-operaciji--411-2052.aspx) s popratnim tekstom u kojem se objašnjava kako i zašto se neće raspodijeliti sva sredstva propisana natječajem, nezadovoljni poljoprivrednici pokrenuli su potpisivanje peticije, kako su je nazvali, “Ispod ministrove crte”.

Kako poljoprivrednici koji smatraju da su oštećeni navode, uvidom u rang-listu čini se da je na pomolu još jedna afera kojom se ide na štetu korisnika, a osobito OPG-ova te malih i srednjih tvrtki, jer se grubo ne poštuju odredbe Pravilnika i natječaja.

“Naime, dio sredstava predviđen ovim natječajem ne želi nam se dodijeliti, već se, izgleda, čuva za nekoga na sljedećem natječaju. Kako bi spriječili još jednu aferu i dobili ono što nam pripada – naša sredstva, pokrenuli smo peticiju kojom ćemo se izboriti za pravdu i zajedničkim djelovanjem zaustaviti još jednu nepravdu na račun poljoprivrednih proizvođača i hrvatskog sela.

Kako pojašnjavaju iz Agencije za plaćanje u obavijesti koju su objavili na stranici: “Pomicanje crte na rang-listi rezultiralo bi dugotrajnim postupkom obrade, kao i čekanjem okončanja svih postupaka koje bi poduzeli korisnici čiji su zahtjevi za potporu odbijeni, a sve to bi stopiralo korištenje raspoloživog EU novca. Zbog toga, preostala financijska sredstva namijenjena prvom natječaju za operaciju 4.1.1. prebacit će se u novi natječaj koji će biti raspisan prema novim pravilima.“

O kojem to dugotrajnom postupku obrade Agencija govori, pitaju se zakinuti OPG-ovi.

Naime, kako navode ogorčeni poljoprivrednici: “Na temelju Pravilnika, članak 27. stavak 1. Agencija može donijeti Odluke tek nakon 'završetka administrativne kontrole svih zaprimljenih zahtjeva', a članak 25. stavak 3. kaže da se nakon administrativne kontrole utvrđuje rang-lista za potpune, pravovremene i prihvatljive zahtjeve.”

“Dakle, ako je napravljena rang-lista sukladno Pravilniku, smatramo kako su svi zahtjevi pregledani i utvrđena je njihova prihvatljivost. Osim toga, Agencija je dobila naputak ministra Romića u kojem izričito nalaže da se moraju obraditi za 861,8 milijuna kuna zahtjeva korisnika. Dalje, ukupno raspoloživa sredstva propisana su Natječajem (NN br.11/15, 40/15 i 86/15) prema kojem je raspoloživo 861.860.000,00 kn, a korisnika koji prema privremenoj rang-listi za koje se tvrdi da su ispod praga ukupno raspoloživih sredstava je 700, pa je izjava kako postoje „preostala financijska sredstva namijenjena novom natječaju“ u suprotnosti s rang-listom. Nove izmjene natječaja do danas nisu objavljene ni u Narodnim novinama ni na mrežnim stranicama Agencije, na način kako je propisano Pravilnikom, pa je donošenje odluka na neformalan način nezakonito. Navedena odluka je u suprotnosti s još mnogim drugim člancima pravilnika i natječaja. Prebacivanje sredstava na sljedeći natječaj ima mnogo negativnih utjecaja, kako za Republiku Hrvatsku, tako i direktno za korisnike”, smatraju poljoprivrednici.

Nekorištenje svih ukupno raspoloživih sredstava propisanih natječajem i prebacivanje sredstava na sljedeći natječaj, a uzimajući u obzir činjenicu da ima dovoljno prijavljenih projekata, smatraju i da nije sukladno pravilniku i natječaju pa je velika vjerojatnost za podizanje tužbe korisnika protiv ovakve odluke nadležnih institucija. “Korisnici koji su započeli s realizacijom projekta, a dobiju Odluku o odbijanju, ako se i jave na sljedeći natječaj, nastali troškovi bit će im neprihvatljivi iako je napravljeno sve po proceduri pravilnika i raspisanog natječaja što predstavlja direktan neplanirani gubitak korisnika.

Ovakvom odlukom usporava se proces realizacije projekata korisnika, onemogućava se rast BDP-a, nema novih zapošljavanja, svjesno se koči razvoj ruralnih područja i razvoj OPG-ova kojih je na rang-listi ispod crte više od 400 i upitno je iskorištenje odobrenih sredstava iz EU-a”, zaključuje u zajedničkom priopćenju 700 OPG-ova čije nazive imamo u posjedu.

Zdenka RUPČIĆ

Željko Kraljičak

zamjenik župana Osječko-baranjske županije

Baveći se činovničkim poslovima, ministar još više usporava razvoj

Nevjerojatno je da se planira raspisati novi (treći) natječaj Programa ruralnog razvoja za projekte u podmjerama Mjere 4 a da još nisu završena prethodna dva natječaja. Tu postoji mogućnost da se isti predmet pojavi u tri natječaja. Posve je očito da ministar Romić nema političkog iskustva, kao ni viziju i program koji bi trebao realizirati, već se bavi činovničkim poslovima i još više usporava razvoj hrvatske poljoprivrede. Očito je i da se više bavi predizbornom popularnošću kada ostavlja novac jer želi “podebljati svoj natječaj” koji najavljuje. Ono što je poražavujuće jest da u osam mjeseci ministar Romić nije napravio ništa; niti je donio poljoprivrednu strategiju koju je također najavio, niti mjere za zaštitu sektora mesa i mlijeka, kao što nije učinio ništa po pitanju navodnjavanja, a vrhunski je stručnjak u tom segmentu. Jedino što je napravio jest to što je dopustio pljačku seljaka preko primjene kodeksa za žitarice.

NE MOGU KRENUTI U INVESTICIJE

Korisnici koji bi trebali biti iznad crte prema ukupno raspoloživim sredstvima ne mogu krenuti u investiranje i provedbu planiranih projekata već gube minimalno još jednu sezonu ili više jer se ne zna kada će biti raspisan novi natječaj, koliko će trajati natječaj te koliko će trajati ponovna obrada svih ponovo prijavljenih projekata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike