Mozaik
KUD “CRKVARI” U SV. FILIPU I JAKOVU

Lito folklora: Slavonska
pjesma i vesela duša
oduševile Dalmatince i goste
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

U Svetom Filipu i Jakovu na jadranskoj obali tijekom kolovoza u tijeku je održavanje tradicionalne manifestacije pod nazivom “Lito folklora” na kojem nastupaju kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske, pa i Vojvodine.

Svako društvo gost je Svetog Filipa i Jakova tjedan dana, nastupa na trgovima i rivi te održava samostalni koncert ispred stare škole gdje su i smješteni tijekom ljetovanja. Središnje društvo ove godine bilo je Kulturno-umjetničko društvo “Crkvari”. Crkvarčani su u sedam dana boravka u ovom prekrasnom mjestašcu nadomak Biograda gotovo svaki dan imali po jedan nastup, a znalo ih je u danu biti i nekoliko. Prvi nastup bio je već prvog dana boravka i to na svetoj misi i nakon nje za blagdan Velike Gospe, potom dan poslije, prije i nakon velike mise kod crkve svetog Roka u mjestu Sveti Rok iznad Filip Jakova na središnjoj svečanosti toga mjesta za blagdan njihova zaštitnika. Tamburaški sastav KUD-a Crkvari i muška pjevačka skupina potom su zasvirali i zapjevali na otvorenju nove tržnice u Jakovu i gdje god se začuo zvuk tamburice, mnoštvo domaćih ljudi i gomila turista sa svih strana Hrvatske i mnogih europskig zemalja skupili su se i oduševljeno pljeskali, a oni koji su znali i zapjevali su.

Erupcija oduševljenja

Pri kraju boravka u Svetom Filipu i Jakovu KUD Crkvari je odradio u dva dana dva defilea i dva samostalna koncerta ispred stare škole koji su privukli nekoliko stotina ljudi.

- Mi smo gotovo svake godine ovdje i sudjelujemo na ovoj manifestaciji. Uvijek smo odlično primljeni, smješteni smo u staroj osnovnoj školi, ambijent je sjajan, a posebno je prelijepo vidjeti i čuti erupcije oduševljenja na slavonsku pjesmu – rekao je tajnik KUD-a Crkvari Ivan Grgurić.

Uistinu je bilo prelijepo biti Slavonac tih dana u Svetom Filipu i Jakovu, na svakom koraku osmijeh i pozdrav, i svi pitaju gdje su tamburaši. Na blagdan svetog Roka na glavnom mulu, kako Filipljani kažu, održan je veliki koncert Parnog valjka, na kojem se skupilo nekoliko tisuća ljudi.

- Što reći nego da smo jednostavno uživali. Jako nam je drago da su svi prihvatili tamburicu i da je svima uz nas bilo lijepo. Hvala KUD-u Crkvari što nam ovo svake godine omogućava, a mi dajemo sve od sebe, svirajući da se odužimo. Teško je opisati osjećaj kada smo npr. išli u defilee kroz mjesto i svirajući prepoznatljive slavonske pjesme dobili gromoglasni pljesak, a posebno kada su svi koji su se okupili s nama zajedno zapjevali. Jednostavno neprocjenjivo – rekao je voditelj tamburaške sekcije KUD-Crkvari David Štefančić.

Slavonska pjesma i vesela duša tako su zavladali Dalmacijom, a Crkvarčani se uistinu znaju bećarit' i podignuti atmosferu.

- Od srca vam hvala što ste došli, lijepo vas je vidjeti i čuti. Nadam se da se vidimo svake godine u lito – riječi su načelnika općine Sveti Filip i Jakov Zorana Pelicarića koje je uputio članovima KUD-a na otvorenju tržnice.

Dođite što prije natrag!

Treba svakako spomenuti i članove KUD-a Sveti Roko koji su bili sjajni domaćini, a posebno treba pohvaliti predsjednika, Ive Eškinja je ljudina koliko je velik, a ima ga oko dva metra. Tu je svakako i član toga društva Vlatko Karamarko koji je bio domaćin i vodič KUD-a Crkvari.

- Kad si primljen s toliko osjećaja i osmijeha, ništa nije teško, pa niti stajati u punoj slavonskoj nošnji na +32. Nekoliko godina ovo organiziramo u dogovoru s KUD-om prijateljem tu u Filip Jakovu i uvijek se pokaže odličnim. Uživa i mlado i staro, a uz sve nastupe svi se stignemo i osunčati i iskupati. Dolazit ćemo sigurno, ako se dogovori nastave i sljedećih godina – zaključio je Ivica Podboj, predsjednik KUD-a Crkvari. U cijeloj ovoj priči treba svakako spomenuti i Stanka Jovića, dugogodišnjeg, a danas počasnog predsjednika ovoga društva, čovjeka koji je i pokrenuo ovu akciju dolazaka KUD-a Crkvari u Sveti Filip i Jakov.

Osam nezaboravnih dana kad je jedno malo društvo iz sela sa samo 140 stanovnika zapalilo Sveti Filip i Jakov, kako domaće i tako i strano. Slavonska pjesma i vesela duša tako je zauvijek osvojila srce Dalmacije, a puno govore riječi Vlatka Karamarka, našeg vodiča: “Bilo je ovdi dosta društava, svi su bili veseli i razigrani, ali ekipu, pjesmu i raspoloženje kakvo su donijeli Crkvari, nitko nije imao. Najbolji ste, hvala vam i dođite nam što prije natrag.” Priču su veseli crkvarački tamburaši zaključili kako drugačije nego bećarcem, a od Filipljana i Filipljanki oprostili su se stihovima “Dalmacijo, more najmilije, nosimo vam pozdrav Slavonije”.

Vladimir GRGURIĆ

u dva dana

ODRAĐENA DVA DEFILEA I DVA KONCERTA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike