Ekonomija
ŠOKANTAN NALAZ INSPEKTORA

Turistima su željeli
prodati 4,5 tona mesa
opasnog za zdravlje
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.
Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti

Veterinarski inspektori i carinici oduzeli su 4552 kilograma mesa, mesnih pripravaka i mesnih proizvoda za koje se sumnja da su predstavljali neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Također, u istoj su akciji nazvanoj "Južna granica 2016." koja je provedena na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije oduzete i 52 životinje, i to: dva goveda, 11 koza uključujući jarad, 18 janjadi i 21 svinja.

Riječ je, dakle, o županijama koje u ovo vrijeme godine imaju izrazito naglašen turistički promet te u kojima dio poduzetnika ne bira način da poveća zaradu, makar i na način da u pitanje dovode zdravlje, možda i živote ljudi.

- Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrole podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla, te sprječavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke. Nadzor je obuhvatio pet objekata za klanje papkara, sedam mesnica, jedan stočni sajam te šest prijevoznika i trgovaca životinjama, a vezano za klanje domaćih životinja i stavljanje mesa na tržište, stavljanje u promet životinja preko stočnog sajma, registre i evidencije koji se vode na stočnom sajmu, posjedovanje propisane dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju životinja te njihovo popunjavanje i ovjeravanje od strane ovlaštenih osoba, posjedovanje propisanih oznaka na životinjama, vođenje propisanih evidencija i dokumentacija prijevoznika i trgovaca životinjama - ističu u Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu financija pod kojima su Sektor veterinarske inspekcije i službenici Carinske uprave.

U nadzorima je zatečeno meso koje potječe od životinja na kojima nije proveden propisani ante mortem pregled životinja prije klanja, kao ni post mortem pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja, te bez obavljenog obveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele u mesu, a koje je stavljeno u javnu potrošnju preko mesnica. Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i bez ispravne prateće dokumentacije. Također, tijekom nadzora zatečene su životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta, bez propisane svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja, propisanih identifikacijskih oznaka i dokumentacije o njihovu stavljanju u promet.

Eduard SOUDIL

Protiv počinitelja je izdano je 17 optužnih prijedloga i pet kaznenih prijava.

Možda ste propustili...

HRVOJE STOJIĆ, ANALITIČAR HUP-A

Lijekovi će morati blago poskupjeti

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike