Kultura
IZLOŽBA U GALERIJI OTOK

Likovni radovi pisaca i
pjesnika beat generacije
Objavljeno 19. kolovoza, 2016.

DUBROVNIK

Zanimljiva izložba pod nazivom “Prijatelji, obitelj: Beatnici”, na kojoj su prikazani likovni radovi poznatih pisaca i pjesnika, pripadnika glasovite beat generacije, otvorena je u Galeriji Otok Art radionice Lazareti u Dubrovniku.

Izložba predstavlja jedinstvenu zbirku crteža, slika i fotografija iz osobne kolekcije Dubrovčanina Voja Šindolića, a brojni posjetitelji već su pogledali radove Allena Ginsberga, Williama S. Burroughsa, Ire Cohena, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Thea Greena, Toma Clarka, Charlesa Bukowskog, Roberta Crumba i Jacka Kerouaca, s kojima se Šindolić svojedobno družio te od kojih je sačuvao mnoge uspomene. O Šindoliću i beatnicima na otvorenju je uvodno govorio Damir Španić, stručni suradnik na Sveučilištu u Osijeku i književni teoretičar koji je prošle godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku doktorirao s temom “Generacija beatnika i njihova recepcija u južnoslavenskim književnostima”.

Kako je istaknuto, Vojo Šindolić rođen je 1955. u Dubrovniku, studirao je svjetsku književnost, a od 1975. do 1979. godine bio je urednik jedinog jugoslavenskog časopisa za rock-glazbu Džuboksa. U američke beat krugove uveo ga je Allen Ginsberg, svojevrsni glasnogovornik i veleposlanik pokreta. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Šindolić upoznaje niz beatnika, zajedno s kojima je godinama nastupao u SAD-u i Europi i sustavno prevodio njihova glasovita djela.

“Družeći se s njima, doznao sam da mnogi od njih u svojim slobodnim trenutcima vole uzeti u ruke olovku, kist ili uljane boje i nešto nacrtati ili naslikati. Dio svojih radova poklonili su mi kao prijatelju”, objasnio je Šindolić kako je dobio likovne radove koji iz drugog kuta govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovine 20. stoljeća.

Izložba u Dubrovniku otvorena je do 12. rujna, a može se pogledati svakog radnog dana od 11 sati do 21 sat. T. Levak

Možda ste propustili...

OTVOREN DEVETI HRVATSKI TRIJENALE GRAFIKE U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Radovi umjetnika različite dobi i umjetničkih izražaja

OD 17. DO 20. LISTOPADA

Dani hrvatskog filma u Karlovcu

Najčitanije iz rubrike