Sport
VELIKA STRELJAČKA NATJECANJA

Na Pampas dolazi i svjetska samostrijel-elita
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

Grad na Dravi i njegova streljačka perjanica GSD Osijek 1784 posljednjih su se godina iskazali kao odlični organizatori velikih natjecanja. Tako su 2009. i četiri godine poslije na Pampasu održana europska prvenstva, a prije nešto više od godinu dana, u SD Gradski vrt odvijao se IPC Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Stoga nije čudno što slavonska metropola visoko kotira u europskoj i svjetskoj streljačkoj federaciji, koje znaju da davanjem domaćinstva Osijeku ne mogu pogriješiti.

Novi ispiti za organizatore bit će sljedeće godine, kada će se u razmaku od tri mjeseca održati dva velika natjecanja. O čemu se radi, više nam je rekao Zoran Ćelić, tajnik najstarijeg streljačkog društvu u državi.

Field i match

- Bit će puno posla sljedeće godine. Prvo nas u srpnju čeka Svjetsko prvenstvo u samostrijelu, gdje ćemo objediniti obje discipline, field i match. Kod nas je u dva navrata održan SP, ali samo u prvoj disciplini, sada će svi najbolji samostrijelci biti na jednom mjestu, na našem Pampasu - kaže Ćelić, koji je službenu potvrdu o domaćinstvu dobio u Zürichu, od Svjetske samostrijelske federacije (IAU), koja je u sklopu Svjetske streljačke federacije.

Upravo je u Švicarskoj do 15. srpnja trajao EP, na kojem je Hrvatska osvojila deset medalja u fieldu (četiri ekipne, šest pojedinačnih), a najbolji u Europi su Stjepan Borak (kadet), Luka Štrbenac (junior), Domagoj Pereglin (senior), čemu su dodana dva svjetska rekorda i tri ekipna naslova. Stoga je jasno da se od naše reprezentacije slični rezultat s pravom očekuje i za godinu dana na domaćem terenu, a u 2015., na SP u Rusiji, osvojena su četiri naslova prvaka.

Mlade nade i zračni EP

Osim na Pampasu, osječki organizatori znaju kako vrhunski organizirati natjecanje u zatvorenom prostoru.

- Nakon toga čeka nas organizacija završnog, finalnog turnira Europske lige mladih u zračnom oružju, koji je specifičan, jer se natjecanje odvija uz glazbu. Posljednje četiri godine ugostili smo kvalifikacijsku skupinu “Istok”, gdje su sudjelovali juniori i juniorke u pušci i pištolju iz Hrvatske, Ukrajine, Srbije i Ukrajine, a sada će po dvije najbolje selekcije iz svih regija nama u goste. To se odvijalo u SD Zrinjevac, ali finalno mjesto održavanja vjerojatno će biti Gradski vrt - potvrđuje tajnik GSD-a Osijek 1784, koji će potom imati “slobodno” u 2018., bar što se međunarodnih natjecanja tiče. A onda...

- Za ožujak 2019. dodijeljen nam je EP u zračnom oružju, pištolj puška i trčeće mete. Tu ima dosta hrvatskih aduta, vjerujem da će biti i osječkih - priželjkuje Ćelić, koji će sa svojim suradnicima, u to sumnje nema, ponovo učiniti sve kako bi se gosti iz mnogobrojnih zemalja u Osijeku osjećali kao kod kuće.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike