Sport
OTKAZAN EP U-18 U KOŠARCI

Osječki tercet ne ide u Tursku
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

Tijekom ljeta igraju se kontinentalne košarkaške smotre za mlađe uzraste. Jedna od njih uskoro je trebala početi, ali je otkazana. FIBA je odlučila da se EP za U-18 premjesti za neki drugi termin. Očekivano, jer od 30. srpnja do 7. kolovoza domaćin je trebao bio Samsun, turski grad na obali Crnog mora. Turska trenutno nije poželjna destinacija, u zemlji je uvedeno izvanredno stanje, stoga nema smisla da tamo putuju mladi košarkaši. Među njima i hrvatski, naša selekcija bila je jedna od ukupno 16 koja je trebala igrati na ovoj smotri. U njenom sastavu bio je i osječki trener Goran Gunjević, koji je pomoćnik izbornika Marijana Mancea.

- Očekivana odluka donesena je krajem prošlog tjedna i zatekla nas je na završnim pripremama u Svetom Martinu. Dan poslije priopćenja FIBA-e trebali smo odigrati prijateljski ogled sa Slovenijom, ali nije imalo smisla, pa smo se svi zaputili kućama - kaže Gunjević, koji je s reprezentacijom od 25. lipnja. Mjesec dana marljivog treniranja neće se naplatiti na najbolji način - nastupom na EP-u.

- Uložili smo puno truda, okupili smo se u Velikoj, potom smo trenirali u Daruvaru, a odradili smo i jedan turnir u Francuskoj, gdje smo igrali protiv domaćina, Njemačke i Poljske. Nakon toga smo igrali sa Slovačkom, prije toga i dvije utakmice s domaćinom EP-a. Ma sve je išlo po planu i programu, ali ovo je ipak mudra odluka. Ipak je ovdje riječ o mladim ljudima, njihova sigurnost je najvažnija, a slike koje dolaze iz Turske jasno potvrđuju da sport sada nije u prvom planu - naglašava Gunjević, koji nije bio jedini Osječanin u izabranoj vrsti.

- U kadru koji je trebao u Samsun su i dvojica bivših članova Osječkog sokola i Vrijednosnice Osijeka, Karlo Uljarević i Luka Barišić, koji sada nose dres Cibone, odnosno Cedevite. Šteta što zajedno sa svojim suigračima nisu došli u prigodu boriti se za što bolji plasman na eurosmotri - kaže pomoćni trener U-18 reprezentacije, koja bi u akciju mogla krajem ove godine.

- Zasad je opcija da se prvenstvo odgodi za prosinac ili siječanj sljedeće godine. Samsun ostaje domaćin, bit će to ujedno i test za njih, jer znamo da je Turska i jedna od četiri zemlje domaćina seniorskog Eurobasketa, koji je na programu u kolovozu sljedeće godine. Ako ne, netko drugi će preuzeti ulogu domaćina, možda se to moglo napraviti i sada, ali nema druge, nego čekati rasplet i odraditi nove pripreme na zimu - kaže na kraju Goran Gunjević.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike