Sport
BIJELO-PLAVI I NAKON ZAPREŠIĆA OSTALI NA POBJEDNIČKOJ STAZI

Zekić: Ovo je odličan rezultat,
ali euforija je i dalje zabranjena
Objavljeno 25. srpnja, 2016.
Ako i malo poletiš, brzo doživiš bolno prizemljenje

Nogometaši Osijeka ostali su na pobjedničkoj stazi i nakon drugog uzastopnog gostovanja na startu nove sezone. Nakon Pule pokorili su i Zaprešić, pa će tako domaću ovosezonsku premijeru protiv Rijeke dočekati s maksimalnim učinkom!

Bijelo-plavi su nakon devet godina uspjeli sezonu otvoriti s dvije vezane pobjede. Ove protiv Istre 1961 i Intera imaju i dodatnu težinu jer su ostvarene u gostima, a Osijek je u posljednje dvije sezone sve zajedno ostvario samo četiri pobjede na gostujućim terenima, i to sve četiri protiv Zagreba! I to govori kako su veliku stvar napravili trener Zoran Zekić i njegova momčad na startu. Obično se kaže kako je rezultat kralj. U ovom trenutku Osijek nije mogao imati bolji učinak, i zato zadovoljstvo treba biti prisutno i kod ljudi iz kluba i kod navijača. Nakon tri turobne godine borbe za opstanak bijelo-plavi najavljuju jednu drukčiju sezonu. Znate onu narodnu “da se po jutru dan poznaje...” Osijekovo “jutro” zasad je savršeno. Rezultatski, naravno, ali u uvodnom dijelu sezone i ne treba očekivati više.

Dva lica

Nastup u Zaprešiću pokazao je dva lica od kojih bismo radije gledali ono iz drugog poluvremena. U prvih 45 minuta bijelo-plavi su imali puno problema i sa suparnikovom formacijom, ali još više s Interovom agresivnošću i odlučnošću.

- Priremili smo se za moguću promjenu formacije kod njih, što se i dogodilo, ali nismo na to dobro reagirali. Imali smo puno problema u tom prvom poluvremenu, i to ne treba skrivati. Izgledali smo pomalo izgubljeno, plašljivo i nervozno, loše smo se kretali. Imali smo sreće što neka lopta nije završila u našoj mreži. Taj prvi dio je upozorenje kako ne smijemo izgledati u susretima koji dolaze. Budemo li takvi protiv Rijeke, 'jadna nam majka' - priznao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Ipak, nakon tog bljedunjavog prvog dijela u nastavku se pojavio neki drukčiji Osijek. Interovu ambiciju uništio je rani pogodak Aljoše Vojnovića nakon kojeg na terenu više ništa nije bilo isto. Inter je nestao s travnjaka, a Osijek posve preuzeo kontrolu događanja na terenu, što je nešto kasnije oplodio i drugim pogotkom kojim je potvrdio pobjedu. Očito je tijekom odmora bilo “galame” u Osijekovoj svlačionici.

- Ma, nije. Nije imalo smisla galamiti. U miru sam igračima objasnio gdje griješe, poručio im neka se smire i igraju kako mogu, te da će rezultat doći. Naravno, itekako nam je u tim nastojanjima pomogao taj Vojnovićev pogodak. Nakon njega smo se doista smirili i sva događanja na terenu usmjerili u svoju korist - zaključio je Zekić.

Pazite, Osijek ne izgleda nezaboravno, ali i takav je u stanju pobjeđivati na gostovanjima. Što će onda biti kada sve sjedne na svoje mjesto?

- Ovo je odličan rezultat, nema dvojbe, ali euforija je i dalje zabranjena. Ovo je opasna liga u kojoj, ako i malo poletiš, brzo doživiš bolno prizemljenje. Razlike u kvaliteti su male i zato na svakoj utakmici treba teško raditi i zaraditi pobjedu. Moramo biti svjesni kako je pred nama još puno posla do dostizanja željenog načina igre. Naravno, popravljati stvari uvijek je lakše kada te 'čuvaju' pobjede - smatra Zekić.

Kako protiv euforije?

Borba protiv euforije nakon dvije startne pobjede dobit će sasvim novu dimenziju. Navijači Osijeka željni su pobjeda i dobrog raspoloženja, a sad su konačno dočekali takvo razdoblje. Među njima čak ima i onih koji su ojađeni što su si za sljedeći vikend rezervirali ljetovanje na Jadranu, pa neće moći nazočiti ovosezonskoj premijeri protiv Rijeke u Gradskom vrtu. Eto, što mogu napraviti dvije gostujuće pobjede. Hoće li one konačno pokrenuti spori metabolizam slavonske metropole kada je u pitanju njezin nogometni klub. Valjda će te pobjede u Gradski vrt sljedeće nedjelje konačno privući jednu respektabilnu brojku navijača. Bit će ovo zanimljiv tjedan po mnogo čemu, a pred trenerom Zoranom Zekićem je složen posao u kojem ne samo što treba održati momčad u fokusu već ju je poželjno i dodatno “naturirati”.

- Uvjeren sam kako su mogućnosti ove momčadi u igri veće negoli se trenutačno pokazuje. Imamo puno prostora za napredak. Evo, uzet ću za primjer Gabrijela Bobana. Drago mi je zbog njegova prvog pogotka, a on je sada tek na 60 posto. Nedostaje mu utakmica jer je u Zagrebu samo trenirao, još se treba i uigrati s ostatkom momčadi. On će nam definitivno biti veliko pojačanje kada dođe do optimalne razine. I ostali igrači imaju još rezerve, zato vjerujem kako ćete pravi Osijek tek upoznati - optimistično je završio Zekić.

Dalibor KELER

ZAPREŠIĆ - Stadion ŠRC Zaprešić. Vrijeme sprano. Teren dobar. Gledatelja: 300. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) – 6. Strijelci: 0:1 Vojnović (49), 0:2 Boban (69). Žuti karton: Petrovikj (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: GABRIJEL BOBAN (OSIJEK)

INTER                                 0

Čović 5,5, Begić 5, Filipović 5,5, Komorski 5,5, Čeliković 6(od 58. Danoski 5), Šoljić 6, Mazalović 5,5, Brlečić 5,5, Blažević 6, Ottochian 6(od 75. Hanžek -), Mamut 5,5 (od 65. Altiparmakovski -).

OSIJEK                                2  (0)

Mikulić 7, Matas 6,5, Lukić 6,5, Barać 6,5, Barišić 6,5, Petrovikj 6,5, Mioč 6,5, Vojnović 6,5(od 85. Arsenić -), Knežević 6(od 77. Lesjak -), Boban 7, Perošević 7(od 74. Grgić -).

0:1

Perošević je ubacio s lijeve strane na drugu vratnicu, gdje je na pravom mjestu bio Aljoša Vojnović i u padu iz blizine loptu poslao u gornji lijevi kut.

0:2

Barišić je odigrao odličnu dijagonalu prema Gabrijelu Bobanu, koji je izišao sam pred Čovića. Uslijedila je hladnokrvna realizacija ispod Interova vratara.

DOBRO
DOBAR START

Nogometaši Osijeka su nakon devet godina u sezonu ušli s dvije startne pobjede, što predstavlja odličan zalet za ono što slijedi u nastavku sezone.

MILOVAN PETROVIKJ

U Zaprešiću je bio najstabilniji dio veznog reda. Zatvarao je rupe, stizao sve i svašta, a bio je i poslovično agresivan i čvrst.

REALIZACIJA

Osijeku nije trebalo “sto” prilika za postizanje pogodaka. Realizacija je bila na visokoj razini jer su bijelo-plavi u nastavku iskoristili obje prilike koje su stvorili.

LOŠE
PRVO POLUVRIJEME

Osijeku je dugo trebalo za pronalaženje rješenja protiv agresivnog i rastrčanog domaćina. Praktično cijelo prvo poluvrijeme bijelo-plavi su izgledali kao grogirani, i to im se ne bi smjelo ponavljati.

“RUPE” U SREDINI TERENA

Osijek je, kao i u Puli, imao određenih problema na sredini terena kada se trebao braniti. Mioč i Petrovikj odrađuju najveći dio trkačkih stvari, ali kada dođu jači suparnici, trebat će, na tom planu kao i u defenzivi, veću podršku suigrača, prije svih Vojnovića i Kneževića. Inter je prelako dolazio u zonu 25 metara od vrata Osijeka, iz koje se mogu stvarati ozbiljni problemi.

Gabrijel Boban

NA ROĐENDAN ZABIO PRVIJENAC ZA OSIJEK

Osijek je u posljednje dvije sezone sve zajedno ostvario samo četiri pobjede na gostujućim terenima, i to sve četiri protiv Zagreba!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike