Osijek
PRIJENOSNIK BROJNIH BOLESTI

Na Centralnom groblju
uočen tigrasti komarac!
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Pojavila su se jajašca tigrastog komarca na osječkom Centralnom groblju - upozorava prof. dr. sc. Enrih Merdić s Odjela za biologiju dodajući kako Odjel posebno prati pojavu tigrastog komarca što su ove godine već utvrdili na području Čepina.

- Tijekom proteklog tjedna uzorkovana su jaja tigrastih komaraca na Centralnom groblju i ovaj tjedan pokrenut ćemo aktivnosti sprječavanja širenja tigrastog komarca na druge dijelova grada. Predikcijski model pokazuje područja moguće infestacije ličinkama i kada utvrdimo ličinke na terenu, izdat ćemo nalog za larvicidni tretman na području gdje se utvrde ličinke - kaže Merdić.

Prema istom modelu uočava se velika aktivnost komaraca sjeverozapadno od grada, posebice u zelenom pojasu (za koji je izdan nalog za tretiranje odraslih). Ta povećana aktivnost rezultat je protekle generacije koja sada ima svoj maksimum, a očekuje se smanjenje za nekoliko dana. Ovo povećanje aktivnosti prate odgovarajući tretmani.

- U pogledu aktivnosti ovog tjedna ponovno je naša pozornost usmjerena na područje Halaševa, gdje se prati pojava ličinki i odmah po nalazu izdaje nalog za sanaciju. Obići će se kanalna mreža i prema potrebi izdati nalog za sanaciju. Adulticidni tretmani bit će intenzivirani na zapadnom dijelu grada, gdje se očekuje “pik” aktivnosti prošle generacije poplavnih komaraca. Zaključeno je i kako se centar grada treba održati na maloj brojnosti komaraca.

Darko PEJIĆ
TRETIRANJA U SARVAŠU I KLISI SVAKIH 4 DO 5 DANA

Merdić napominje da će se tretiranja u Sarvašu i Klisi obavljati svakih 4 do 5 dana. On pojašnjava kako su vremenski uvjeti bili značajno poremetili ritam obavljanja tretiranja. Nakon kišnog i hladnog razdoblja obavljeni su zaostali tretmani u Višnjevcu, Tvrđavici i Donjem gradu, a potom su slijedili adulticidni tretmani u Sarvašu, Klisi, Nemetinu i Tenji te Višnjevcu i Josipovcu. Broj komaraca i dalje je visok u prigradskim naseljima, stoga će tretmani tih naselja biti intenzivirani ovih dana. U središnjem dijelu grada brojnost komaraca je mala.

Vodostaj Drave napunio je područje Halaševa već četvrti put ove godine, a to je rezultiralo ponovnim pokretanjem još jedne generacije poplavnih komaraca na tom području. Trenutno se izviđa koliko je prostora poplavljeno i infestirano ličinkama.

Možda ste propustili...

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

Najčitanije iz rubrike