Sport
PORTUGAL U EUFORIJI:

Kapetane, odvedi nas do naslova
Objavljeno 8. srpnja, 2016.

San je ovdje! Vjerujemo! U finalu smo, naš kapetane! Kapetane, odvedi nas do povijesnog naslova! Portugale, volim te! Naslovi su portugalskih medija nakon plasmana u finale Europskog nogometnog prvenstva. Portugalci su tamo bili prije 12 godina, kada su organizirali Europsko prvenstvo.

Strategija

Nisu uspjeli otići do kraja, u finalu ih je pobijedila Grčka, a “insideri” tvrde kako je to do danas poraz koji je najviše zabolio Cristiana Ronalda. On se svojim pogotkom Walesu izjednačio na listi najboljih strijelaca europskih prvenstava s Michelom Platinijem. Obojica imaju po devet pogodaka, zanimljivo Platini je sve pogotke postigao na jednom prvenstvu - 1984. godine. Ronaldu je ostala još jedna utakmica i u slučaju novog pogotka, ostao bi sam na ljestvici najboljih svih vremena.

Sve se događa na natjecanju na kojem Ronaldo ne briljira, premda je postigao tri pogotka. No, kako onda nazvati igre koje pruža Portugal. Istina, protiv Walesa su ostvarili prvi put pobjedu tijekom 90 minuta, no prvo poluvrijeme bilo je ponovno čista uspavanka. No, portugalskog izbornika, uvijek namrgođenog Fernanda Santosa ne zamaraju kritike. Uostalom, doveo je svoju momčad u finale.

- Nekad igramo lijep nogomet, a nekad ne. Primjerice, naša predstava protiv Hrvatske bila je baš strateška igra, ali smo je fantastično odradili. Tada smo radili upravo ono što sam igračima rekao da rade i ni najmanje me nije briga je li to lijepo ili nije. Dosta nas podcjenjuju, kao naša igra je dosadna. Eto, protiv Walesa smo igrali ljepše, i to je bilo bolje za sve koji su gledali utakmicu - rekao je Santos, koji smatra plasman u finale Eura najvećim trenerskim dostignućem.

Najveće trenersko dostignuće ostvario je i izbornik Walesa Chris Coleman. Bili su to nezaboravni tjedni za Wales, koji je kao debitant ušao u polufinale Europskog prvenstva.

- Na ovom prvenstvu smo dosta pobjeđivali i čini se da je bio red na nama da izgubimo. Nije baš lijep osjećaj, ali čestitke Portugalu - rekao je Coleman, koji je 2011. godine na klupi Walesa zamijenio Garryja Speeda, nakon što je ovaj počinio samoubojstvo.

Coleman je priznao kako je momčadi jako nedostajao Aaron Ramsey, pa su poznati i slavni mogli odahnuti jer poznato je da kada Ramsey zabije, taj dan “glavom plati” netko od slavnih osoba. Wales je stoga podosta ostao ovisan o Garethu Baleu, koji je bio tužan, ali ponosan nakon utakmice.

Rame za plakanje

- Teško je biti sretan, ali smo proživjeli strastveno putovanje i ovo je nevjerojatno iskustvo. Jedan od trenutaka koji nikada u životu nećemo zaboraviti - rekao je Bale, kojeg je nakon utakmice tješio suigrač iz madridskog Reala Cristiano Ronaldo.

Ronaldo je osim predvodnika “ružnog, ali učinkovitog” Portugala postao i “rame za plakanje” suigračima iz “kraljevskog kluba”. Sjetimo se kako je nakon utakmice s Hrvatskom rekao da se nije veselio jer mu je “brat Luka plakao”. I sada je pronašao riječi utjehe za Balea. Hoće li i u nedjelju “Capitao” povesti svoju momčad prema naslovu i ponovno nekomu poslužiti kao utjeha?

Krešimir LACKOVIĆ

9

pogodaka postigao je Cristiano Ronaldo na europskim prvenstvima

Fernando Santos

portugalski izbornik

Nekad igramo lijep nogomet, a nekad ne. Primjerice, naša predstava protiv Hrvatske bila je baš strateška igra koju smo fantastično odradili

Najčitanije iz rubrike