Mozaik
27. BRODSKO GLAZBENO LJETO

Tamburaši dokazali da ne
poznaju žanrovska ograničenja
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Da je tambura bez žanrovskih ograničenja sve popularnija, pokazali su koncertom u sklopu 27. Brodskog glazbenog ljeta u koncertnoj dvorani I. B. Mažuranić samo odabrani tamburaši, pravi znalci tamburaške glazbe koji i sami uživaju u izvođenim skladbama: Brodski tamburaški orkestar i prvi put pred slavonskobrodskom publikom Gradski tamburaški orkestar Banje Luke.

S više od dva sata izvrsne glazbe i dobrih vibracija oduševili su brodsku publiku, koja je to znala i nagraditi dugotrajnim pljeskom. Suradnja i prijateljstvo dvaju orkestara traju nekoliko godina, a nakon nedavnog gostovanja brodskih tamburaša u Banjoj Luci, uzvratili su posjet. Gotovo 16 godina trajanja i rada na nešto inovativnijem programu, uz poštovanje duha tambure, kako kaže umjetnički voditelj i dirigent TO Zlatan Mirić, rezultiralo je odličnim nastupom.

- I jedni i drugi su vrsni, a Banjolučani su jako uznapredovali unatrag nekoliko godina, pomladili su orkestar, repertoarski su zanimljivi, široki, imaju izvrsne vokalne soliste, jako dobre aranžmane, žanrovski su pogodili relaksirajući koncert koji je očito svima godio - izjavio je nakon koncerta vrsni znalac, etnomuzikolog Mihael Ferić, dugogodišnji predani glazbeni pedagog, osnivač, voditelj i savjetnik tamburaških orkestara, glazbeni pisac, koji prati i njihov rad. Za brodske pak tamburaše kaže kako su vrhunski, najbolji orkestar s ovih prostora, s vrlo širokim repertoarom od klasične glazbe prerađene za tambure do latino i country glazbe...

Premda se nisu nadmetala, oba orkestra pokazala su neuobičajen tamburaški program. Dok je kod Brođana prevladavao klasični štih (Piazzolla...) uz country, domaće skladbe u izvedbi Zvonka Kvesića, Banjolučani su dotaknuli najtananije žice nešto vremešnije publike izvođenjem stranih i domaćih evergrina s odličnim solistima: Petrom Golubović, Anicom Zrilić, Aleksandrom Radović, Markom Cvijićem i Đorđem Čivčićem.

- Pjevala sam uz njih cijelo vrijeme te divne stare melodije... “Djevojko mala”, “Bila je tako lijepa”... Šteta je što se to više kod nas ne može čuti - kazala je, među ostalima, Jelena Molnar.

- Posljednjih godina želimo pokazati pjesmu kao tamburašku, a manje instrumentale - kaže voditelj banjolučkog orkestra koji se već 16 godina uspješno predstavlja u zemlji i inozemstvu na festivalima u Mađarskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Češkoj, Siciliji. Pobjednici su Bisernice Janike Balaža 2014. u Novom Sadu, Starčevačke tamburice u Pančevu, Europskog tamburaškog festivala u Kratovu, Tamburica festa... Pri GTO-u radi i škola tambure, a već 15 godina organizatori su i Europskog festivala trzalačkih istrumenata Veče uz tamburu. Ne oskudijevaju popunjavanjem mladih članova (polovina su djevojke), nagalašava Mirić, a tambura je posljednjih godina sve popularnija i u Banjoj Luci. A tridesetak brodskih tamburaša koji zajedno sviraju protekih osam godina, premda su svi angažirani u drugim manjim bendovima, također su sve seriozniji sa širokom lepezom vrlo zahtjevnih kompozicija i aranžmana. Među novijim postignućima je osvojeni Grand prix na Međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Rumi 2013., no tamburaši pod ravnanjem Damira Butkovića posebno su ponosni na redovita sudjelovanja u Šokačkoj rapsodiji gdje čine četvrtinu orkestra te na nastup 2009. u Hrvatskoj tamburaškoj rapsodiji u bečkom Konzerthausu. Brodska udruga tamburaša prije tri godine otvorila je jedinstven u Hrvatskoj Muzej tambure u kazamatu zapadne kurtine brodske barokne Tvrđave, a na svečanosti otvorenja, delegacija orkestra iz Banje Luke darovala je Muzeju vrijedne notne zapise iz 1904. i 1910 godine.

Marija RADOŠEVIĆ

repertoar

IZVODILI SU I LATINO I COUNTRY KLASIKE

Možda ste propustili...

SJAJNI HRVATSKI ROKERI ODUŠEVILI SU KONCERTOM U DINGWALLSU

Bare & Majke u londonskom klubu

Najčitanije iz rubrike