Gastro
LJETNI MENI

Lagani i osvježavajući
recepti za vruće dane
Objavljeno 1. srpnja, 2016.

TORTA OD TREŠANJA

25 dag brašna
1/2 omota praška za pecivo
15 dag šećera u prahu
vrećica vanilin šećera
12,5 dag margarina
3 jaja
kora polovice limuna
1-2 žlice mlijeka
maslac za modlu
1/2 kg trešanja
Pjenasto umiješajte margarin, šećer u prahu i vanilin šećer. Zatim pomalo dodajte žutanjke tako da zgusnuta  masa postane što rahlija.
Tada joj dodajte pola brašna što ste ga prosijali zajedno s praškom za pecivo, zaim koricu limuna, 1-2 žlice mlijeka i prstohvat soli. Maslacem namažite modlu za tortu i pospite je brašnom. Tijesto zatim stavite u modlu i obložite trešnjama. Pecite na srednjoj temperaturi 30-40 minuta. Kad torta bude ispečena, ostavite je da malo odstoji u modli, a zatim je izvrnite i pospite šećerom u prahu.
Umjesto trešanja za oblaganje torte možete upotrijebiti i polovice marelica ili bresaka.

 

BOMBICE S MARELICAMA

12,5 dag ocijeđenih marelica
(8 svježih ili iz kompota)
1 jušna žlica likera od marelica
20 dag marcipan mase
10 dag šećera u prahu
papirnate košarice
Preljev: 10 dag preljeva od badema
Ukras: 10 dag prepolovljenih neoguljenih badema
Marelice operite (samo ako su svježe), ocijedite i izrežite na sitne kockice. Prelijte likerom od marelica i ostavite poklopljene u hladnjaku 2 sata.
Marelice izvadite iz hladnjaka i dodajte im marcipan-masu.
Zatim dobro promiješajte. Prosijete šećer u prahu kroz sito u masu i umutite. Od mase urolajte oko 2 cm debele rolade, koje trebate izrezati na 1/2 cm debele šnite. Od šnita izvaljajte bobice.
Preljev od badema zagrijte dok ne postane tekući. Svaku bombu nabodite na vilicu, umočite u tekući preljev od badema i ostavite na metalnom mrežastom podmetaču da  se ocijedi, a zatim je ukrasite sa po jednom polovicom badema.

 

VOĆNI VIJENAC SA ŠLJIVAMA

1,25 dl mlijeka
4 dag margarina
vrećica suhog kvasca
38 dag brašna
4 dag šećera
malo soli
jaje
Krema
80 dag šljiva
6 žličica mljevenih oraha
9 dag marmelade od šljiva
2 žličice naribane kore limuna
2 žličice cimeta
5 dag šećera
Za glazuru
6 dag šećera u prahu
žlica limunovog soka
6 žličica slatkog od trešanja
Zagrijte mlijeko s 3 dag margarina. Pomiješajte brašno i kvasac, dodajte šećer, sol, jaje i mlijeko. Zamijesite glatko tijesto i ostavite na toplom 30 minuta.
Šljive operite, izvadite koštice i izrežite na komadiće. Pomiješajte s orasima, marmeladom, korom limuna,  cimetom i šećerom. Tijesto valjkom izdužite u pravokutnike (25 x 60 cm) i preko toga sipajte masu, pa tijesto stavite u namazanu okruglu dublju modlu (promjera  28 cm) i ostavite da stoji 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i vijenac pecite 40  minuta.
Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i sok od limuna.  Zagrijte slatko od trešanja. Ohlađeni kolač prelijte  glazurom i slatkim od trešanja.

 

TORTA OD MALINA

1 gotovi biskvit za tortu
4 žlice pekmeza od malina
40 dag svježih malina
4 vrećice šlaga
20 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera u prahu
Biskvite poprečno prerežite na tri dijela. Donji i srednji dio namažite pekmezom od malina. Maline stavite u duboku posudu, dodajte tučeni šlag pa mikserom dobro  izmiješajte. Dodajte šećer u prahu. Stavite jedan list  biskvita u modlu za tortu. Premažite ga debelim slojem kreme od malina pa poklopite drugim biskvitom. Ponovno premažite i na kraju stavite treći biskvit. Kalup stavite u  zamrzivač.
Rastopite čokoladu na pari pa ravnomjerno premažite preko torte. Vratite tortu još malo u zamrzivač i držite je bar pola sata, a možete je držati u hladnjaku i do posluživanja.

 

KRIŠKE OD KOKOSA

20 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
7 dag kokosova brašna
14 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žumanjak
1 žličica cimeta
marmelada od ribiza za nadjev
10 dag glazure od limuna
10 dag šećera u prahu
sok od pola limuna
Brašno prosijete zajedno s praškom za pecivo, a zatim u njemu razdrobite margarin i dodajte druge sastojke.  Umijesite prhko tijesto te ga ostavite da stoji na hladnom pola sata. Potom tijesto razvaljajte na debljinu olovke, razrežite ga na parni broj traka pa ih ispecite na plitici. Svaku drugu traku namažite marmeladom i po vrhu, pa ih glazirajte. Kad se kolač ohladi, izrežite ga na kriške.
Da biste dobili glazuru od limuna, pomiješajte šećer u prahu i sok od limuna toliko da glazura postane glatka i svijetla. Ponekad je potrebno da joj dolijete nekoliko kapljica tople vode.

 

JUHA OD TIKVICE I RAJČICE

4 male tikvice
1 rajčica srednje veličine
1 češanj češnjaka (zgnječen)
2 dag maslaca ili margarina
tijesto
1l i 1/4 l juhe od kocke
strugani parmezan
Maslac otopite na vatri, dodajte bijeli luk, a zatim tikvice izrezane na kocke. Kad porumene, dodajte izrezanu rajčicu. Ostavite da se pirja, zatim ulijte juhu. Kad provri, dodajte tijesto.
Strugani parmezan poslužite posebno.

 

LJETNI LONAC

80 dag miješanog ljetnog povrća
2 žlice ulja
sok od jednog češnja češnjaka
sol
papar
malo brašna
4 kratko popržena komada mesa (po želji)
2 žlice maslaca
30 dag špageta
sok jednog limuna
Pripremite povrće. Zagrijte ulje, dodajte sok od bijelog luka i izrezano povrće i kuhajte na tihoj vatri u poklopljenoj posudi. Meso posolite, popaprite i uvaljajte u brašno te pirjajte na maslacu na tihoj vatri. Skuhajte špagete i pažljivo pomiješajte s povrćem. Začinite solju, paprom i limunovim sokom. Odozgo stavite meso i sve zajedno još malo zagrijte.

 

TIJESTO S KRASTAVCIMA I BOSILJKOM

40 dag tijesta
8 krastavaca izrezanih na kolute
2 žlice svježeg usitnjenog bosiljka
4 češnja usitnjenog češnjaka
4 žlice nerafiniranog maslinovog ulja
sol
bijeli papar
U veliku tavu izlijte maslinovo ulje, krastavce, češnjak i bosiljak pa pržite na tihoj vatri oko 2 minute. Za to  vrijeme skuhajte tijesto, ocijedite ga pa izlijte u tavu u kojoj se nalazi umak. Sve izmiješajte pa stavite na jaku  vatru, posolite i zapaprite. Prije posluživanja pospite preostalim bosiljkom pa odmah iznesite na stol.

 

UŠTIPCI OD HELJDE S NADJEVOM OD SIRA

1/2 litre heljdinog brašna
1 litra vrele slane vode
2 žlice mrvica
4 jaja
3 žlice sira
nekoliko žlica kiselog vrhnja
Prosijano heljdino brašno polijte vrućom slanom vodom i umijesite tijesto. Ostavite da se ohladi. Dasku pospite bijelim brašnom, stavite na nju tijesto od heljde, dobro ga promijesite i izvaljajte u list tanak nešto manje od 1/2 cm. Izrežite ga u četverokute i na svaki stavite malo nadjeva. Četverokute savijte i kuhajte 8 minuta u slanoj, kipućoj vodi. Kuhane uštipke ocijedite, prelijte poprženim mrvicama.
Nadjev: umutite žumanca, dodajte sir, vrhnje, mrvice, malo  soli i snijeg od bjelanaca. Time nadjenite pripravljeno tijesto.

 

SALATA OD REZANACA I GRAŠKA

za jednu osobu
3 dag rezanaca
5 dag šunke
15 dag mrkve
5 dag graška
sol
papar
2 žlice usitnjenog peršinova lista
2 žlice vrhnja
Rezance skuhajte u posoljenoj vodi. Šunku izrežite na rezance. Mrkvu operite, očistite i izrežite na kolute.  Zajedno s graškom kuhajte 5 minuta u slanoj vodi. Izmiješajte rezance, šunku i povrće i zapaprite.  Pomiješajte vrhnje s usitnjenim peršinovim listom i ukrasite salatu.

Izvor: Hit press, Zagreb

Možda ste propustili...