Tehno
TEST: ISKON.SMARTHOME

Domaća pamet za pametan dom
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

Era pametnih stvari, a ponajviše i pametnih domova, kuća i stanova, već je neko vrijeme u punom zamahu. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovome trendu priključiti i domaći telekomunikacijski operatori. Iskon, kao inovativan telekomunikacijski operater, prvi je zakoračio u ovaj svijet i pokazao svoju inovacijsku stranu predstavljanjem paketa Iskon.Smarthome. Riječ je, kako se i iz imena može zaključiti, o rješenju za pametan dom, a iako ovakvih rješenja na tržištu već ima, Iskon.Smarthome zanimljiv je zbog nekoliko razloga, po nama bar tri, a svaki ćemo navesti u nastavku našeg osvrta.

1.) Domaća proizvodnja

Ono što Iskon.Smarthome razlikuje od bilo kojeg drugog paketa ili pojedinačnog uređaja za pametni dom na našem tržištu je – domaća proizvodanja. Naime, cijeli Iskon.Smarthome paket, osim kamere, proizveden je i osmišljen u Hrvatskoj. Ovo je svakako za veliku pohvalu, a ovakav pristup Iskonu i budućim korisnicima donosi brojne pogodnosti. Primjerice, Iskon je kreirao paket prema afinitetima naših korisnika, a i eventualni servis, logistika i dostupnost znatno je olakšana kada je proizvodnja unutar granica Lijepe Naše. Kamera predstavlja jedini dio paketa koji nije domaće proizvodnje, što je s obzirom na kompleksnost ovog uređaja i razumljivo. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, kameru je izradio i potpisao D-Link, koji se već naveliko etablirao na tržištu nadzornih kamera.

2.) Sve u jedan

Osim domaće proizvodnje koja ide kao 'plus' Iskon.Smarthome sustavu, drugi vrlo važan 'plus' je i prilagođen paket. Naime, kako je Iskon paket osmislio i izradio u Hrvatskoj, on je i u najboljoj mjeri prilagođen afinitetima naših stanovnika, odnosno budućih kupaca. Ako se pita Iskon, onda je za naše kupce najvažniji nadzor pokreta, strujnih utičnica, temperature i vlage te videonadzor. Po nama, ovo je nekako i najbolje pogođen paket za pametnu kuću. U paketu stiže nekoliko uređaja: središte sustava je centralna jedinica koja služi za povezivanje svih uređaja i senzora; senzor mikroklime mjeri toplinu i vlagu te detektira pokret u prostoru; pametna utičnica služi za programirano paljenje/gašenje i mjerenje potrošnje energije, a tu je i D-Linkova kamera za videonadzor. Ovo su početni senzori u paketu, a valja znati da je moguće dokupiti i dodatne senzore, primjerice senzor pokreta i kameru. Sve skupa krasi odlična kvaliteta izrade i općenito više no dobar dojam.

3.) Klik, klik i gotovo

Osim sustava, za rad je potreban i pametni telefon jer se kompletno upravljanje Iskon.Smarthome sustavom za pametni dom odvija preko posebne aplikacije. U paketu osim samih uređaja stižu i jednostavne „korak po korak upute“ koje zorno prikazuju kako postaviti Iskon.Smarthome sustav, a odmah na početku reći ćemo da je to vrlo jednostavno! Doslovno u nekoliko klikova aplikacija pronalazi povezane uređaje i dodaje ih na početni zaslon aplikacija, a s pomoću koje imamo nadzor svakoga pojedinog uređaja, odnosno našeg doma. Aplikacija je doista bogata mogućnostima, a oni znatiželjniji uvidjet će i mogućnosti automatizacije pojedinih radnji, što Iskon.Smarthome sustavu daje još jedan dodatan plus. Aplikacija je dostupna kao web-sučelje te za Android i iOS pametne telefona i tablete.

Iskon nam je pokazao kako jednostavan može biti pametni dom, a valja spomenuti kako će se ovaj sustav s vremenom proširivati dodatnim senzorima, a na taj način i dodatnim mogućnostima. Osim toga, Iskon.Smarthome sustav će podržavati i 3rd party senzore, od kojih su već najavljene Osramove pametne žarulje! Ako se nas pita, jednog dana voljeli bismo vidjeti senzore za vrata i prozore te vodu, a tada će ovo doista biti ultimativni sustav za pametni dom. Još jedan veliki plus cijelog sustava je njegova cijena. Naime, Iskon.Smarthome se prodaje za samo 1100 kuna! Nakon promocije Iskon.Smarthome će i dalje biti dostupan s atraktivnom „first minute“ cijenom od 1499 kuna, po kojoj će Iskon.Smarthome biti dostupan do 1. rujna ili do isteka zaliha. Pogledamo li malo ponudu drugih sustava, jasno ćemo vidjeti kako je Iskon.Smarthome s obzirom na bogati paket u prednosti. Tražite li rješenja za pametni dom, možda biste trebali krenuti od Iskon.Smarthome sustava. Naše preporuke!

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike