Osijek
ODJEL ZA BIOLOGIJU UPOZORAVA:

Slijedi nam još veća
najezda komaraca!
Objavljeno 20. lipnja, 2016.
Ni jajašca ni odrasle jedinke te tigrastog komarca nisu zabilježene

Prognoze ekspertnog sustava kontrole komaraca u gradu Osijeku ukazuju na vrlo veliku brojnost ličinki na području Kopačkoga rita, koje će se izleći i nakon rojenja krenuti u migratorni let koji će dijelom zasigurno biti usmjeren i prema Osijeku. Stoga se u idućem kratkoročnom razdoblju u području grada može očekivati još jedna najezda komaraca, koja bi (pogotovo u slučaju dominacije vjetrova iz kvadranta sjever – istok), mogla biti znatno intenzivnija od ove kojoj upravo svjedočimo. Ekspertni sustav vrlo pouzdano prognozira razvoj populacija komaraca u prostoru i vremenu, pri čemu aktualni problemi s tim populacijama (koji će u sljedećem razdoblju biti još i veći), nastaju isključivo zbog administrativne limitiranosti grada u provedbi akcija suzbijanja.

Trenutačno stanje s populacijama komaraca na području grada u cijelosti je u skladu s prognozama ekspertnog sustava kontrole komaraca koja su objavljena u prethodnim priopćenjima za javnost.

Izuzetak su tretmani suzbijanja komaraca na području Sarvaša i Juga 1, koji su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a u neposrednoj komunikaciji s izvođačima, prolongirani za jedan dan, a potom su komarci tretirani i u Halaševu, Tenji, središtu grada, Tvrđavici i zelenom pojasu od Pampasa do Višnjevca, području Đavolje grede i istočnom zelenom pojasu grada. Sljedećih dana (u večernjim satima), u planu je tretiranje komaraca na području Briješća i Cvjetnog naselja, Industrijske četvrti, Filipovice, Đavolje grede i istočnog koridora - zelenog pojasa i to metodom hladnog (ULV) i toplog zamagljivanja.

- Praćenje pojave tigrastog komarca na području grada Osijeka i prigradskih naselja nastavlja se na tjednoj bazi, međutim ni jajašca ni odrasle jedinke te vrste nisu zabilježene - ističe doc.dr.sc. Mirta Sudarić Bogojević, glasnogovornica Odjela za biologiju.

Inače, posljednjih dana građani su zamijetili povećanu pojavu odraslih komaraca, što je posljedica njihovog dolaska iz pravca općine Darda i općine Petrijevci, te sa sjevera s područja općine Bilje, odnosno Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Razlog tome je što se na tim područjima ne provode larvicidni i adulticidni tretmani. I. Korman

Olakšavajuća je činjenica da, bar za sada, nema tigrastih komaraca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike