Učionica
PROF. DR. SC. ŽELJKO TURKALJ REKTOR SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Uspjeli smo osigurati veću konkurentnost i prepoznatljivost Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 10. lipnja, 2016.
“U OVOM TRENUTKU NA GOTOVO SVIM SASTAVNICAMA SVEUČILIŠTA IMAMO VIŠE OD 50 % MLADIH ISTRAŽIVAČA I NASTAVNIKA”

Vezani članci

GOVOR REKTORA, PROF. DR. SC. ŽELJKA TURKALJA NA SVEČANOJ SJEDNICI SENATA:

"Sveučilište ima aktivnu ulogu u procesu izgradnje suvremene demokracije"

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ovih je dana nizom događanja, koja su detaljnije opisana na stranici 8 i 9 ovog, 15. broja Sveučilišnog glasnika, proslavilo 41. obljetnicu svojeg osnivanja i rada te 309. obljetnicu ustroja visokog školstva u Osijeku.

Bila je to prigoda za razgovor s prof. dr. sc. Željkom Turkaljem, rektorom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, o nekoliko različitih tema, s posebnim osvrtom na aktualno stanje i razvoj Sveučilišta.

Molim vas, ukratko ocijenite u kakvoj je situaciji danas Sveučilište u Osijeku, s naglaskom na ponudu fakulteta i studija te kvalitetu nastave i uspješnost studiranja.

- Situacija je zadovoljavajuća, s tim da, naravno, uvijek može bolje. Sveučilište u Osijeku, po broju studenata i broju studijskih programa koje izvodi, pripada u rang srednje velikih europskih sveučilišnih centara. Čini ga ukupno 18 sastavnica, 17 znanstveno-nastavnih i umjetničkih, odnosno, fakulteta, odjela i Umjetnička akademija te, kao 18., Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Tome svakako valja dodati i studentske centre u Osijeku i Slavonskom Brodu, kao i TERA Tehnopolis. Njima su praktički obuhvaćena sva polja koja mogu pružiti adekvatno obrazovanje za sve ono za što pretpostavljamo da postoji potražnja na tržištu radne snage, i to u područjima društvenih, humanističkih, tehničkih, biomedicinskih i umjetničkih znanosti. Ukupno trenutno na Sveučilištu imamo oko 20.500 članova akademske zajednice, od čega je gotovo 2000 nastavnika i tzv. pomoćnog osoblja te oko 18.500 redovitih i izvanrednih studenata.

Kada govorimo o kvaliteti nastave, valja naglasiti da smo u protekle dvije godine na svim fakultetima i odjelima nastojali podmladiti kadrovsku strukturu i mislim da smo u tome uspjeli. U ovom trenutku na gotovo svim sastavnicama Sveučilišta u Osijeku imamo više od 50 % mladih istraživača i nastavnika ili onih koji se upravo pripremaju postati mladi istraživači završavanjem doktorskih studija na koje smo uputili svakoga asistenta koji je primljen u radni odnos. Naravno, očekujemo da će to osobito pridonijeti uspješnosti studiranja jer se ti mladi ljudi nalaze na vrlo kvalitetnim poslijediplomskim i doktorskim studijima u Osijeku, Hrvatskoj i inozemstvu. Sigurno da će usvajanjem i kasnijom primjenom novih spoznaja i saznanja pridonijeti podizanju razine kvalitete nastave.

Međunarodna razmjena

Jeste li zadovoljni prepoznatljivošću Sveučilišta u Osijeku u inozemstvu i programom međunarodne razmjene nastavnika i studenata? Koji studenti i nastavnici najviše gravitiraju Osijeku kao mjestu stalnog ili privremenog studiranja/usavršavanja?

- Vidljivost Sveučilišta u Osijeku na akademskim internetskim mrežama, ali i ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije, pridonijeli su da se stanje s Erasmus programom međunarodne razmjene studenata i nastavnika znatno poboljšalo. Stoga možemo zaključiti da veliki broj studenata i nastavnika iz zemalja u regiji, odnosno iz neposrednog okruženja Osijeka i Hrvatske, ali i zemalja srednje Europe gravitira našem sveučilištu.

Koje biste projekte ili poteze vodstva Sveučilišta u Osijeku izdvojili u protekle dvije i pol godine svojeg rektorskog mandata?

- Smatram kako smo postigli niz zapaženih rezultata, a mnogi od njih bili su najavljeni već u mom programu kandidature za izbor za rektora Sveučilišta za četverogodišnje mandatno razdoblje. Cilj je bio osigurati veću konkurentnost i prepoznatljivost Sveučilišta u Osijeku i usudim se ustvrditi da smo i uspjeli u tome. Naglašavam kako je središnja svečanost proslave ove dvije važne obljetnice organizirana u novoj zgradi Građevinskog fakulteta u Osijeku. Naime, želja nam je bila i posebnim gostima, članovima Rektorskog zbora Republike Hrvatske, predstaviti jedan reprezentativni novi objekt koji zasigurno podiže kvalitetu nastave, ne samo u prostornom smislu i opremi koja dodatno pridonosi realizaciji poboljšanja kvalitete, nego i u novim programima koji su sukladni zahtjevima okruženja i gospodarstva. Osobito u često spominjanom tzv. STEM području koje se odnosi na studijske programe iz područja prirodnih i tehničkih znanosti. Osim toga, izdvojio bih pokretanje postupka izgradnje buduće zgrade Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek, ali i budućeg trećeg paviljona studentskog doma u kampusu koji će značajno povećati smještajne kapacitete na našem sveučilištu. U svakom slučaju, valja izdvojiti i da smo ustrojili ili pokrenuli postupak osnivanja pet važnih sveučilišnih centara: Centra izvrsnosti, Centra kompetencija, Centra za kvalitetu, Centra za cjeloživotno obrazovanje i Centra za stručne studije.

Tri nova gradilišta u kampusu

Kako se razvija veliki projekt sveučilišnog kampusa?

- Neke projekte već sam spomenuo. No, svakako treba reći da su započeli radovi na tri nova gradilišta, za buduće objekte Pravnog, Prehrambeno-tehnološkog i Elektrotehničkog fakulteta. Računamo da će projekti koji su započeli ili započinju u idućih četiri do pet godina donijeti nove studijske kapacitete i opremu. To će rezultirati, naravno, pokretanjem još nekoliko novih studijskih programa, ali detalje ćemo iznositi kada stupanj realizacije dosegne dovoljno visoku razinu.

Izdvojite ipak nekoliko prioriteta, projekata i programa u budućem skorom razvoju Sveučilišta u Osijeku.

- Ovom prigodom možemo istaknuti da će upravo na Građevinskom fakultetu već od ove jeseni početi izvedba novog studijskog programa Arhitekture koji je prošao cjelokupnu proceduru. Dobivena je dopusnica i upravo se pripremaju prijemni ispiti za buduće studente arhitekture. Osim toga, kada govorimo o novim programima koji će pridonijeti boljoj ponudi, a vjerujem zasigurno i kvaliteti studiranja i povećanju mogućnosti da studenti izaberu programe koji su aktualni na tržištu, tu je još nekoliko novih studija. Prije svega studij Dentalne higijene na Medicinskom fakultetu koji je već upisao prvu generaciju studenata u ovoj akademskoj godini, a najkasnije od iduće akademske godine planiramo i pokretanje studija Dentalne medicine, što je zapravo drugi naziv za studij Stomatologije. Naime, preseljenjem Građevinskog fakulteta u sveučilišni kampus, oslobođen je njegov dosadašnji prostor u Crkvenoj ulici i on će biti namijenjen studiju Stomatologije. Valja podsjetiti da je Medicinski fakultet u prethodnoj akademskoj godini upisao i prvu generaciju studenata Fizioterapije i do kraja razvio jedini sveučilišni studij Sestrinstva u Hrvatskoj.

Razgovarao: Tomislav Levak
Među 10 % najuočljivijih sveučilišta u svijetu

Koliko ste zadovoljni pozicijom Sveučilišta u Osijeku u hrvatskom visokom školstvu?

- Dakle, unutar Hrvatske Sveučilište u Osijeku zauzima istaknuto mjesto. U ovom trenutku u Hrvatskoj praktički djeluje osam javnih sveučilišta, među kojima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek pripadaju među starija i veća sveučilišta. U ovih više od 40 godina službenog postojanja, a posebno zadnjih godina, naše sveučilište je, svojom kvalitetom i vidljivošću na akademskim mrežama, došlo do razine kada se, prema ljestvici Webometrics, nalazi među 10 % najuočljivijih sveučilišta u svijetu. Pri tome napominjem da Webometrics prati i ocjenjuje vidljivost više od 24 tisuće sveučilišta diljem svijeta.

Čestitka studentima i nastavnicima

Molim vas, u ime čelništva Sveučilišta uputite službenu čestitku studentima u povodu Dana Sveučilišta (Dies Academicus) u Osijeku.

- Naravno, upućujem veliku čestitku i studentima i nastavnicima, ali i svom administrativnom i tzv. pomoćnom osoblju za dosadašnjih uspješnih više od 40 godina Sveučilišta. Svima njima, odnosno nama, želim, i vjerujem da će se to uskoro i ostvariti, upravo napredak koji smo zacrtali i nastojat ćemo provesti u idućim godinama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike