Učionica
GOVOR REKTORA, PROF. DR. SC. ŽELJKA TURKALJA NA SVEČANOJ SJEDNICI SENATA:

"Sveučilište ima aktivnu ulogu u procesu izgradnje suvremene demokracije"
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

Vezani članci

PROF. DR. SC. ŽELJKO TURKALJ REKTOR SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Uspjeli smo osigurati veću konkurentnost i prepoznatljivost Sveučilišta u Osijeku

Na svečanoj sjednici Senata prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Osijeku, 31. svibnja 2016. održao je prigodni govor pod naslovom "41. akademska godina Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku". U govoru je posebno istaknuo sljedeće:

"Sveučilište ima aktivnu ulogu u procesu izgradnje suvremene demokracije. Naime, sveučilište i visokoobrazovne ustanove nemaju samo funkciju edukacije, odnosno stručnog osposobljavanja studenata za njihove buduće profesije, već imaju i ulogu formiranja slobodoumnih ljudi i moralno odgovornih osoba, koje su osnovni čimbenici demokratskog procesa.

Nastavni proces mora biti postavljen tako da studentima pruža vrhunsko obrazovanje i istovremeno ih osposobljava da kritički misle te analiziraju i rješavaju probleme i na taj način preuzmu odgovornost za vlastitu budućnost i budućnost društva. Sveučilište danas ima jaku obrazovnu sveučilišnu jezgru, koncentriranu u svojim sastavnicama te istraživačke kapacitete koncentrirane u sastavnicama Sveučilišta. Obrazovni i istraživački potencijal treba stvoriti jaču sinergiju koja će poticati kreativnosti i inovativnosti kako bi Sveučilište bilo kompatibilno s europskim sustavom. Na nacionalnoj razini sveučilišta se moraju umrežiti, poticanjem stvaranja interdisciplinarnih timova i javljanja na prestižne natječaje, posebno financirane iz sredstava Europske unije. Istraživački projekti temelj su za jačanje intelektualnog vlasništva Sveučilišta čija komercijalizacija treba biti jak izvor financiranja razvoja Sveučilišta.

Sveučilište u Osijeku djeluje na području istočne Hrvatske čija je razina razvijenosti ispod prosjeka Hrvatske po ovim pokazateljima: BDP-u po stanovniku, konkurentnosti, poduzetničkim aktivnostima. To predstavlja i poseban izazov, ali i odgovornost našeg sveučilišta, koje se mora pozicionirati kao respektabilan partner poslovnom sektoru, lokalnim upravama i vladi u rješavanju problema društvenog i ekonomskog razvoja istočne Hrvatske. Također se mora pozicionirati i kao respektabilan partner na ostvarivanju zajedničkih ciljeva globalnog tržišta. Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku je društveno odgovorno za promjene koje treba ostvariti unutar sebe da postane prepoznatljivo kao poželjno mjesto studiranja, da po svojim istraživačkim centrima izvrsnosti privlači kvalitetne međunarodne istraživačke timove te da bude kvalitetan partner poslovnom sektoru i lokalnoj upravi u rješavanju poslovnih i razvojnih problema.”

(Zdenka Barišić)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike