Osijek
UPISI NA MEDICINSKI FAKULTET

Liječnici odlaze ih Hrvatske, a fakultet ove godine upisuje 15 studenata manje nego lani!
Objavljeno 19. svibnja, 2016.
Od jeseni bi dentalnu medicinu u Osijeku trebalo studirati 25 studenata

Od 330 upisnih mjesta na prvu godinu Medicinskog fakulteta u Osijeku, 60 ih je namijenjeno za integrirani preddiplomski studij medicine. Osječki maturanti, koji planiraju studirati medicinu, ističu da je to premalo te upozoravaju kako je lani na taj studij bilo upisano 75 studenata!

- Čuli smo da su kvote za integrirani studij medicine, kao i za studij sestrinstva smanjene u odnosu prema prošloj akademskoj godini. Smatramo da je to nedopustivo! Odljev liječnika iz Hrvatske u inozemstvo zabrinjavajuće je velik, a kvote na medicini su premale da bi pokrile potrebe za liječnicima. Stoga moramo liječnike uvoziti umjesto da školujemo svoje mlade ljude u toj struci. Smatramo da bi trebalo biti više upisnih mjesta za buduće liječnike, ako ne više, onda bar na razini prošle godine - navodi se, između ostaloga, u e-mailu koji je stigao u Glas Slavonije.

Odlučuje Ministarstvo

Tragom njihova dopisa obratili smo se prof. dr. sc. Aleksandru Včevu, dekanu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. On nam je rekao kako bi rado upisali i dvostruko više budućih liječnika, no, nažalost, o broju upisnih mjesta ne odlučuje isključivo Medicinski fakultet u Osijeku, nego resorno ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske. Naime, tu je riječ o financiranju redovitih studenata na svim sveučilištima u Hrvatskoj, pa tako i na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera. O tome se, naime, odlučuje na višoj, državnoj razini.

Konkretno, prošle godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku bilo je upisano ukupno 150 studenata, a ove je godine broj upisnih mjesta 330, s tendencijom povećanja. No, broj redovitih studenata integriranog preddiplomskog studija medicine ove akademske godine iznosi 75, a u 2016./2017. akademskoj godini bit će samo 60.

Velik interes za fizioterapiju

- Uz integrirani studij medicine sljedeće akademske godine planiramo upisati 150 studenata na prediplomski studij sestrinstva, od kojih 30 na redovitom studiju u Osijeku, a po 60 na dislociranim izvanrednim studijima u Pregradi i Novoj Gradiški. Također, povećali smo broj upisnih mjesta za preddiplomski studij fizoterapije, gdje će moći studirati 60 studenata. Naime, za taj je studij proteklih godina bio najveći interes budućih studenata biomedicine i zdravstva, njih gotovo 1400 prijavilo se na 30 upisnih mjesta. Osim toga, na prediplomski sveučilišni studij Medicinsko-laboratorijska dijagnostika planiramo upisati 30 redovitih studenata, a na preddiplomski sveučilišni studij Dentalna higijena 30 izvanrednih studenata. To je ukupno 330 studenata - objašnjava dekan Včev.

Od jeseni dentalna medicina?

Dodaje da su jedini medicinski fakultet u Hrvatskoj koji ima druge programe iz biomedicine i zdravstva, a koji su jako traženi na tržištu rada, u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

- Planiramo još otvoriti studij dentalne medicine jer u Slavoniji je kroničan nedostatak stomatologa. Druga sveučilišta, poput Rijeke i Zagreba, imaju odvojene studije stomatologije i oni taj problem nemaju. Nadamo se da će već od jeseni stomatologiju u sklopu osječkog Medicinskog fakulteta studirati 25 studenata - dodaje dekan Včev.

Uz to, osječki Medicinski fakultet partner je Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti koji planira otvoriti studij Zdravstvene kineziologije koji, međutim, neće krenuti ove jeseni.

- Prioritet nam je stomatologija. Naime, proveli smo istraživanje među osječkim srednjoškolcima i došli do zaključka da je veći interes za stomatologiju nego za medicinu, a slična smo istraživanja radili i u proteklih deset godina. Stoga smo i krenuli u projekt pokretanja studija stomatologije u Osijeku. Dobili smo i podršku svih pet župana iz slavonskih županija, jer na cijelom tom području nedostaju stomatološki timovi, a nezaposleni liječnici dentalne medicine iz Zagreba ne žele raditi u Slavoniji. To je velik problem, kao i činjenica da čak četiri specijalizacije dentalne medicine uopće nema od Zagreba do Iloka. I u strategiji Ministarstva zdravlja istaknuto je da je studij stomatologije u Osijeku od prioritetnog značenja - zaključuje dekan Včev.

Vesna LATINOVIĆ