Ekonomija
PODJELA PREMA GRČIĆEVU MODELU TEŠKO OŠTETILA VOĆARE

Zbog Zagreba Slavonija ne može do novca iz EU za štete od mraza
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Slavonski i baranjski voćari žrtve su Grčićeve politike, koji je pogodujući Zagrebu i Dalmaciji izgurao podjelu regija na njihovu štetu

Hrvatski voćari, posebice oni s područja Slavonije, iako su pretrpjeli velike štete od mraza krajem travnja, teško se odlučuju prijavljivati štete, kaže Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka.

Jedan od razloga jest što ne dobivaju naknade ni iz državnog proračuna, a, kako sada stvari stoje, teško da će naknadu dobiti i iz jamstvenog fonda EU.

- Naime, europarlamentarka Marijana Petir, kojoj smo se obratili za pomoć, prijavila je Europskoj komisiji štete od mraza u iznosu od 105 milijuna eura, no ona nas je odbila jer se ne uklapamo u propise. Prema propisima, jedna regija koja je pretrpjela štete može dobiti naknadu iz EU jedino ako su one (štete) više od 0,6 posto BDP-a regije, a ako su manje, onda novac mogu zatražiti iz nacionalnog proračuna, iz kojeg teško da bi novac mogli dobiti, jer ga nema. Budući da smo mi, tj. Slavonija, svrstani u regiju zajedno sa Zagrebom, sjeverozapadnom Hrvatskom i Dalmacijom, taj uvjet ne ispunjavamo jer nam bogatiji dijelovi Hrvatske dižu prosjek - kaže Zorić i dodaje kako se sada najbolje vidi da odluka prošle vlade nije bila dobra.

Ovdje valja podsjetiti kako je i Glas Slavonije već u nekoliko navrata pisao o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije (NUTS 2), kojom je, svrstavanjem u Kontinentalnu regiju, zajedno s bogatim Zagrebom i sjeverozapadnom Hrvatskom, fiktivno podignut indeks razvijenosti siromašne Slavonije i Baranje, te da će istok Hrvatske zbog toga trpjeti velike štete, što se već pokazalo točnim.

Naime, apsurdno je da zbog podjele na dvije NUTS 2 regije veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u statistički siromašnijoj Jadranskoj Hrvatskoj, odnosno Istri, Dalmaciji, Dubrovniku..., nego oni u “bogatijoj” Slavoniji. Da je Slavonija i Baranja jedna NUTS 2 regija, sa svojim BDP-om imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU 27 te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto. Kao što se vidi, sada će i slavonski voćari biti žrtve politike bivšeg ministra Branka Grčića, koji je pogodujući Zagrebu i Dalmaciji izgurao podjelu regija na štetu Slavonije.

No, unatoč tomu, Zorić poziva voćare da prijave štete jer da se osim Marijane Petir u rješavanje ovog problema uključila i Hrvatska voćarska zajednica i Ministarstvo poljoprivrede, kako bi se izvukla sredstva iz EU jamstvenog fonda za pomoć voćarima.

I Marijana Petir pozvala je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske da učini sve što je u njegovoj moći kako bi pomoglo poljoprivrednim proizvođačima nadoknaditi štetu nastalu elementarnom nepogodom.

“Ja sam poslala zamolbu povjereniku EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Philu Hoganu da odobri financijsku pomoć s razine EU za proizvođače stradale od mraza i leda, a za što sam uspjela dobiti podršku i supotpis kolega iz EPP-a, članova AGRI odbora iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Rumunjske - zemalja koje su uz Hrvatsku također pogođene ovom elementarnom nepogodom. Prema posljednjim podacima Hrvatske voćarske zajednice, šteta se u Hrvatskoj procjenjuje na 150 milijuna eura. U Sloveniji štete su procijenjene na 40 milijuna eura, u Mađarskoj na 77 milijuna eura, u Austriji na 240 milijuna eura i Rumunjskoj na 300 milijuna eura”, kaže Petir.

Zdenka RUPČIĆ
SLAVONCE OŠTETIO OREŠKOVIĆEV SAVJETNIK

Prijedlog sadašnje Nacionalne klasifikacije prostornih jedinica za statistiku u Saboru su 2012. branili tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te njegov zamjenik, a sadašnji Oreškovićev savjetnik Jakša Puljiz.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike