Svijet
IZ MOSKVE JEDINA KONKRETNA REAKCIJA

Sjevernokorejska raketa naljutila Zapad, Rusi lansirali “Sojuz”
Objavljeno 9. veljače, 2016.

Vlasti Sjeverne Koreje priopćile su da su u okviru razvoja "mirnodopskog svemirskog programa" u orbitu lansirale balističku raketu sa satelitom, a to je izazvalo oštre reakcije iz svijeta. Na poziv Južne Koreje, Japana i SAD-a u sjedištu UN-a održana je zatvorena izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se razmatrao taj slučaj. Nakon sjednice objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da članice Vijeća sigurnosti osuđuju sjevernokorejski potez i da ga smatraju očitim pokušajem razvoja dalekometnih nosača nuklearnih bojevih glava, bez obzira na to što to zvanični Pjongjang opravdava navodnim lansiranjima satelita ili svemirskih lebdjelica u orbitu. "Ovo je novo grubo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti", navodi se u priopćenju.

Vijeće je najavilo da će ekspresno usvojiti i novu rezoluciju kao odgovor na "opasna kršenja" postojećih rezolucija od strane Sjeverne Koreje. Potez sjevernokorejskih vlasti osudile su i vlasti Turske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske i brojnih drugih zemalja, uključujući i tradicionalnog saveznika Pjongjanga Kinu. Iako je potez Sjeverne Koreje izazvao lavinu reakcija diljem svijeta, čini se kako su Rusi jedini konkretno i odgovorili Pjongjangu. Naime, samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa, Rusija je u orbitu poslala raketu Sojuz 2.1-B. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo lansiranje rakete dugog dometa Sjeverne Koreje. “Prisiljeni smo konstatirati da Pjongjang nije poslušao apele međunarodne zajednice i da je ponovno demonstrirao izazivačko nepoštivanje normi međunarodnog prava”, stoji u priopćenju Ministarstva.(V.T.)

PUCNJAVA NA MORU

Mornarica Južne Koreje ispalila je pucnje upozorenja na patrolni brod Sjeverne Koreje, što je dodatno povećalo tenzije u odnosu dviju zemalja. Pjongjang ne priznaje granicu u Žutom moru za koju smatra da je zapravo linija koju su povukle Sjedinjene Američke Države nakon Korejskog rata između 1950. i 1953. godine. Ovakvi incidenti su prilično česti i rijetko eskaliraju u neki žešći sukob. Ipak, ovaj incident dobio je veću pozornost zbog povećanih tenzija nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju lansirala raketu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike