Sport
OSJEČKA SPORTSKA BUDUĆNOST

Kuna je uvijek draga, jer je prva!
Objavljeno 5. veljače, 2016.

Zajednica sportskih udruga grada Osijeka perspektivnim je sportašima ponovno dodijelila Trofej Kuna. Svojedobno su taj trofej kući odnijeli veslač David Šain, gimnastičari Robert Seligman i Tomislav Marković, tenisačica Donna Vekić, atletičar Ivan Horvat i mnogi drugi koji su kasnije postajali najbolji sportaši grada i Osječako-baranjske županije. Trofej Kuna je poseban, jer je uglavnom to svima prva nagrada i potvrda u rodnom gradu. Od mladih sportaša koji su ove godine stajali na pozornici HNK-a u budućnosti se očekuju dobri rezultati na domaćoj i međunarodnoj sceni, a oni su svojim rezultatima navijestili da imaju potencijal za to. Nominiranih za 2015. godinu bilo je mnogo, komisija nije imala lak posao, ali su ga na kraju dobili gimnastičar Neven Lucian Davidović (Osijek Žito), plivač Ivan Filipović (Osijek Žito), boksač Bruno Gajić, odbojkašica Lea Grahovac (Osijek 06), nogometašica Marija Kunštek (Osijek), te atletičar Dario Prekl (Slavonija-Žito).

Neven Lucian Davidović je 14-godišnjak koji gradi gimnastičku, ali i glumačku karijeru. Proslavio se na lanjskom PH-u za mlađe juniore, gdje je uzeo pet medalja, od toga četiri zlata. Osim na tlu, karikama i preči, blista i u glumačkim rolama koje ima u kazališnoj drami “260 dana”, ili pak u baletu “Orašar”.

- Treniram od šeste godine, valjda sam bio hiperaktivno djete pa me mama odvela na gimnastiku da se “ispušem”, pričao je nakon osvajanja Trofeja Kune simpatični Neven Lucian. Sportsku nagradu primio je na kazališnim daskama, na kojima se inače odlično snalazi. Osječani ga znaju i kao mladog glumca, ali kaže kako mu je ipak draža gimnastička karijerta.

- Na kraju ću vjerojatno ipak biti elektrotehničar! To je ono što me zanima i što želim raditi. Obožavam glumu, a još više gimnastiku kojoj se želim posvetiti i biti kao moji stariji kolege Robi (Seligman) i Tomi (Marković), dodao je svestrai Neven Lucian.

Trofej je zaslužio i sjajni plivač Osijek Žita Ivan Filipović koji briljira na kraćim dionicama. Prvak je Hrvatske na 50 metara slobodno u mlađejuniorskoj konkurenciji, a branio je i boje Hrvatske na EYOF-u. Bruno Gajić nastavlja uspješnu osječku boksačku tradiciju. Juniorski je prvak države (do 46 kg), a predstavljao je i Hrvatsku na svjetskoj juniorskoj smotri. ŽOK Osijek 06 tradicionalno ima reprezentativke države u mlađim kategorijama, a taj status ima i juniorka Lea Grahovac. Iako još juniorka, Lea je standardna članica prve ekipe Osijeka 06, koja je trenutačno lider Skupine II Prve lige. Nema dvojbe, najbolji ženski nogomet u Hrvatskoj igra se u Osijeku. Većina “zečica” članice su hrvatske reprtezentacije, a jedna od njih je i “Kuna” Marija Kunštek, standardna igračica U-19 izabrane vrste, koja je dva puta zaigrala i za seniorsku ekipu “kockastih”.

Trener Josip Gašparac u Gradskom vrtu stvara “novog Ivana Horvata”, a to bi trebao biti Dario Prekl. Riječ je o skakaču s motkom kojemu je teško pobrojati što je sve osvojio u 2015. godini. Iako mlađi junior, Dario ima medalje i sa seniorskih i juniorskih prvenstava Hrvatske u dvorani i na otvorenom, a vrhunac godine bio mu je nastup na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore.

- Iskreno se nadam da ću naslijediti Horvata, našeg najboljeg skakača s motkom. Moji dobri rezultati kombinacija su odličnog rada, odličnog trenera, dobre atmosfere u klubu - komentirao je Prekl.

Darovitih sportaša u Osijeku ima još, a trofeji su otišli u ruke onih koji su doista imali iznimno uspješnu godinu. I. Liović

Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike