Osijek
CENTAR OSIJEKA

Za 52,19 kuna mjesečno moguće je iznajmiti lokal u pothodniku od 9 kvadrata
Objavljeno 18. siječnja, 2016.

Četiri godine nakon što je bila smještena u lokalu u pothodniku, Udruga “Prijatelji grada Osijeka” iseljava se iz toga prostora.

Njih će ondje zamijeniti Udruga “Suncokret”, i to nakon provedenog natječaja za lokal od devet četvornih metara na južnoj strani pothodnika, a kako doznajemo, članovi “Prijatelja grada Osijeka” nisu bili nimalo oduševljeni što izlaze iz prostora koji su, kako su naveli u odaslanom anonimnom pismu, koristili za vrijedne aktivnosti kao što je razmjena starih razglednica, knjiga i dokumenata. Čini se ipak da se njihovo nezadovoljstvo ne može opravdati, budući da je početna cijena u natječaju za najam toga lokala bila tek 52,19 kuna mjesečno, a naposljetku je izlicitiran za 55.

- Ta je udruga kod nas imala neku vrstu privremenog korištenja prostora, no taj lokal mi kontinuirano pokušavamo iznajmiti. Riječ je o lokalu čiji je najam vrlo povoljan za udruge, a na posljednjem se natječaju javila Udruga “Suncokret” koja je pozvana sklopiti ugovor. Prethodna udruga ondje je bila smještena do trenutka dok se ne javi netko tko je voljan plaćati. Početna je cijena bila tek 52,19 kuna, a mi smo dobili ponudu za 55. Inače, jedan dio lokala u pothodniku predviđen je i za obrte i mogu reći da te povoljne cijene oni uglavnom prihvaćaju - pojasnio je David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka, dodajući kako povoljne cijene najma imaju za cilj revitalizaciju pothodnika, odnosno središta grada. Inače, kad je u pitanju pothodnik, ondje su još tri lokala predviđena primarno za trgovačku djelatnost i cijena mjesečnog najma kreće se od 500 do 1000 kuna.

- Kad su u pitanju lokali u središtu grada, najam za njih prema gradskoj odluci može biti po vrlo povoljnim cijenama - ističe Krmpotić. Dosadašnji najmoprimci u lokalu u pothodniku očigledno misle drukčije, jer kako je navela u anonimnom pismu, Udruga “Prijatelji grada Osijeka” smatra da bi zajednica trebala podržati one koji djeluju za opći boljitak. No moramo se naposljetku složiti - iznos od 52,19 kuna mjesečnog najma, a u konačnici i izlicitiranih 55 za lokal u najužem centru grada ne bi smio i trebao biti problem najmoprimcima. I dok nekima jest, drugi će biti zadovoljni pružiti svoje usluge, odnosno ponuditi sadržaje ne razmišljajući pritom hoće li moći pokriti troškove mjesečnog najma.

Marija MIHELIĆ
DRŽAVA LOŠE UPRAVLJA IMOVINOM

Problem je u tome, kaže pročelnik, što dosta praznih lokala u središtu grada nije u gradskom vlasništvu, već u državnom ili privatnom. “Dok se god ne promijeni način upravljanja državnom imovinom, centar neće bolje izgledati. Naše lokale u tzv. nultoj kategoriji mi iznajmimo vrlo brzo, no primjerice, velik broj lokala u Kapucinskoj ulici nije u našem vlasništvu, već ih je uzela država. Takav je slučaj s Kapucinskom od polovine pa do Borova ili pak prostori na Trgu Ivana Pavla II.” kaže Krmpotić.

Možda ste propustili...

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

USPJEH ANE PIROŠ, UČENICE OŠ "VLADIMIR NAZOR" ČEPIN

Najbolja u RH iz biologije i kemije