Tehno
JOŠ JEDNA REKORDNA GODINA ZA BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

Posjećenost porasla 37, a čitanost čak 85 posto
Objavljeno 13. siječnja, 2016.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom 2015. godine 12 novih naslova, tako da je trenutačno na mrežnim stranicama projekta (elektronickeknjige.com) od objavljenih 179 dostupno 160 naslova. U istom razdoblju, prema podatcima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 114.260 korisnika (odnosno 186 tisuća prema AWStats metodologiji), koji su u rekordnih 146.646 posjeta (odnosno 220 tisuća prema AWStats metodologiji) otvorili rekordnih 617.634 stranica i ukupno čitali rekordne 182.443 knjige. U odnosu na 2014. godinu, kada je zabilježeno 91.099 korisnika koji su u 106.844 posjeta otvorili 255.771 stranica i ukupno čitali 98.606 knjiga, to predstavlja porast broja korisnika od 25, te posjeta od 37 posto. Istovremeno, porast broja otvorenih stranica iznosio je upečatljivih 141 posto, dok je čitanost knjiga porasla gotovo nevjerojatnih 85 posto.

Osim novih naslova, rekordnim rezultatima projekta svakako su pridonijele redizajnirane stranice projekta koje su preglednije, čitkije, informativnije i ažurnije u odnosu na stare. Unaprijeđena je funkcionalnost autorskoga i naslovnog kazala, dodano je pretraživanje po svim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama, što praktično znači da svaka knjiga funkcionira kao da je opremljena kazalom imena i pojmova. Unaprijeđeno je i prilagođavanje veličine teksta u knjigama, kao i navigacija unutar same knjige.

Posebno su izdvojeni novi naslovi, a čitateljima je omogućeno i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima. Ažurirano je i više od stotinu bio-bibliografskih autorskih bilješki koje su djelomično popraćene i portretima autora te su knjigama dodane kratke informativne bilješke, osvrti ili recenzije.

Najčitaniji prozni naslov u 2015. godini je novoobjavljeni roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića, koji je u dva i pol mjeseca čitalo gotovo 3800 posjetitelja, a iza njega slijede zbirke priča “Kičma” Dorte Jagić, i “U što se zaljubljujemo” Romana Simića. Najčitaniji pjesnički naslov je “Tri jeseni” Ane Ahmatove, koji je čitan 2851 put, a iza njega slijede “Tour de force” Krešimira Pintarića, i “Upoznaj Lilit” Sonje Manojlović. (J.Kn.)

deset najčitanijih naslova u 2015. godini

Noam Chomsky 'Mediji, propaganda i sistem'

Dražen Šimleša 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!'

Krešimir Pintarić 'Ljubav je sve'

Dorta Jagić 'Kičma'

Roman Simić 'U što se zaljubljujemo'

Boris Buden 'Barikade'

Nikica Gilić 'Filmske vrste i rodovi'

Ana Ahmatova 'Tri jeseni'

Hrvoje Turković 'Razumijevanje filma'

Krešimir Pintarić 'Tour de force'

Možda ste propustili...

WHATSUP RADI NA NOVOJ FUNKCIJI

Zvanje osoba koje nisu u imeniku

OKUPILO SE VIŠE OD 500 ANALITIČARA, ISTRAŽIVAČA, KLJUČNIH OPINION MAKERA

Huawei održao 21. izdanje svog Globalnog summita