Učionica
POKRENUT IZNIMNO ZNAČAJAN PROJEKT ZA RAZVOJ ZNANOSTI

Sveučilište u Osijeku nositelj Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju
Objavljeno 10. siječnja, 2016.
VODITELJI NOVOG CENTRA SU PROF. DR. SC. INES DRENJANČEVIĆ I PROF. DR. SC. GORDAN LAUC

Na svečanosti održanoj 11. prosinca 2015. u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ministar Vedran Mornar je voditeljima uručio odluke o proglašenju i sporazume o suradnji u provedbi aktivnosti u okviru novoga Znanstvenoga centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nositelj je Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju.

ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju je interdisciplinarni centar izvrsnosti iz područja biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Zamišljen je kao efikasan način prijenosa znanja i kompetencija stečenih u biotehničkim znanostima na temeljna i primijenjena biomedicinska istraživanja u kojem su istraživačke grupe komplementarne. Jedan od primjera sinergističke aktivnosti između znanstvenih jedinica ovog ZCI-ja je mogućnost analize glikanskih biomarkera u evaluaciji učinaka primjene funkcionalne hrane kod zdravih ispitanika i bolesnika. Kako je riječ o inovativnom i originalnom pristupu hrani, radom ovog centra povećat će se međunarodna znanstvena te gospodarska konkurentnost naše regije, a time i cijele Hrvatske. Čine ga dvije znanstvene jedinice: Znanstvena jedinica za istraživanje u glikoznanosti, koju vodi prof. dr. sc. Gordan Lauc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (inače rođeni Osječanin), te Znanstvena jedinica za istraživanje, proizvodnju i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane koju vodi prof. dr. sc. Ines Drenjančević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

ZNANSTVENA JEDINICA ZA ISTRAŽIVANJE GLIKOZNANOSTI

Znanstvena jedinica za istraživanje glikoznanosti okuplja istraživače s Farmaceutsko-biokemijskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Dječje bolnice Srebrnjak, Specijalne bolnice Sveta Katarina i tvrtke Genos. Istraživanja u sklopu ove znanstvene jedinice usmjerena su na razumijevanje značaja individualnih razlika u glikozilaciji proteina za razvoj upalnih i autoimunih bolesti, dijabetesa i neuroloških bolesti, kao i glikana kao biomarkera u personaliziranoj medicini.

l Ciljevi istraživanja ove znanstvene jedinice su:

1. Razvoj analitičke tehnologije u glikoproteomici;

2. Razvoj statističkih i bioinformatičkih metoda za analizu podataka;

3. Istraživanje genetike i epigenetike glikozilacije u imunologiji;

4. Istraživanje genetike i epigenetike u glikozilaciji proteina plazme;

5. Istraživanje glikozilacije u bolestima;

6. Istraživanje farmakoglikomike.

Istraživači iz ove znanstvene jedinice razvijaju međunarodnu suradnju s mnogim inozemnim ustanovama te su uključeni u deset velikih europskih projekata koji su dosad u Hrvatsku donijeli više od devet milijuna eura iz Okvirnog programa za istraživanje i razvoj EC. Voditelji istraživačkih timova su: prof. dr. sc. Gordan Lauc, prof. dr. sc. Fran Borovečki, prof. dr. sc. Dragan Primorac, prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, prof. dr. sc. Ozren Polašek, dr. Maja Pučić Baković, izv. prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš i prof. dr. sc Kristijan Vlahoviček.

ZNANSTVENA JEDINICA ZA ISTRAŽIVANJE, PROIZVODNJU I MEDICINSKO ISPITIVANJE FUNKCIONALNE HRANE

Znanstvena jedinica za istraživanje, proizvodnju i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane okuplja istraživače s Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta te Odjela za kemiju Sveučilišta u Osijeku. Istraživanja u sklopu ove znanstvene jedinice usmjerena su na istraživanje, proizvodnju i medicinska ispitivanja funkcionalne hrane, s ciljem unaprjeđenja zdravlja i tjelesne spremnosti sportaša; prevencije i ublažavanja simptoma bolesti srca i krvožilnog sustava te održanje i poboljšanje zdravlja kroz proizvodnju i primjenu hrane peradskog podrijetla (jaja i mesa) obogaćene određenim ključnim komponentama.

l Ciljevi ove znanstvene jedinice su:

1. Intenziviranje istraživanja u biotehničkom znanstvenom području i koordinacija istraživanja u području proizvodnja hrane - kontrolirano kliničko ispitivanje hrane na nacionalnoj razini;

2. Intenziviranje sudjelovanja na natječajima za EU projekte;

3. Razvijanje međunarodno poznatog i priznatog centra s mrežom suradničkih istraživačkih institucija;

4. Razvijanje istraživačkih kapaciteta u znanstvenim granama koje će ZCI personalizirane brige o zdravlju omogućiti lidersku poziciju u međunarodnoj regionalnoj mreži istraživačkih institucija;

5. Diseminacija rezultata istraživanja;

6. Uključivanje najboljih mladih istraživača u rad ZCI-ja;

7. Transfer rezultata istraživanja u sustav obrazovanja;

8. Uspostavljanje sustava kliničkih medicinskih ispitivanja FF i jačanje aktivnosti medicine temeljene na dokazima u preventivne i terapijske svrhe.

l Radni zadatci provodit će se u četiri skupine istraživača:

1. PFOS (voditeljica prof. dr. sc. Gordana Kralik). Zadatak: a) Obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima (omega-3 masnim kiselinama, luteinom, vitaminom E i selenom; b) Obogaćivanje pilećeg mesa funkcionalnim sastojcima (karnozinom, omega-3 i selenom). Posebna vrijednost ovih istraživanja je da nije riječ o suplementima hrani, nego se hrana koristi kao lijek, a proizvedena je na potpuno prirodan način, obogaćivanjem ishrane kokoši, sa zaštićenim postupcima.

2. MEFOS1 (voditeljica prof. dr. sc. Ines Drenjančević). Zadatak: Utjecaj konzumacije FF na kardiovaskularnu funkciju i imunološki sustav kod zdravih ispitanika, sportaša i nesportaša.

3. MEFOS2 (voditelj prof. dr. sc. Aleksandar Včev). Zadatak: Utjecaj konzumacije FF na kardiovaskularnu funkciju i imunološki sustav kod kardioloških bolesnika.

4. Grupa Odjela za kemiju (voditelj prof. dr. sc. Milan Sak Bosnar). Zadatak: Mjerenje fiziološki aktivnih sastojaka u pilećem mesu, jajima i humanim uzorcima.

Inače, rad ZCI-ja podupire Regionalna razvojna agencija Osječko-baranjske županije. Rezultati rada ove istraživačke jedinice poboljšat će ishode liječenja i rehabilitacije kardioloških bolesnika, unaprijediti zdravlje i uspješnost sportaša na FF, primjena algoritama prehrane FF te potaknuti uključivanje postojećih lječilišnih kapaciteta u rad ZCI-ja. Tako će ZCI ostvariti svoju samoodrživost i kontinuiranost aktivnosti u prijenosu stečenih spoznaja gospodarskim i društvenim subjektima (proizvođačima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima, sportskim udrugama, zdravstvenim profesionalcima) i nakon završetka razdoblja od pet godina.

Istraživači ove znanstvene jedinice dobitnici su brojnih međunarodnih priznanja i zlatnih medalja za inovacije na području proizvodnje funkcionalne hrane i elektrokemijske senzore za primjenu u biomedicini, poljoprivredi i zaštiti okoliša. U posljednjih pet godina bili su partneri u pet projekata prekogranične suradnje s Mađarskom u vrijednosti od približno sedam milijuna kuna čime su opremljeni laboratoriji.

Za Sveučilište u Osijeku osnivanje Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju znači potvrdu kvalitete znanstvenog rada koji se provodi na Sveučilištu i mogućnost širenja interdisciplinarne znanstvene suradnje na sveučilišnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, uključivo suradnju s gospodarstvom kroz transfer znanja stečenih u istraživanjima u proizvodnju hrane i druge gospodarske grane.

(Ines Drenjančević)

Prof. dr. sc. Gordan Lauc

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, voditelj Centra izvrsnosti (voditelji obje znanstvene jedinice svakih godinu dana izmjenjivat će se u vođenju Centra, nap. a.) i Znanstvene jedinice za istraživanje glikoznanosti, trenutno je i predsjednik Svjetske organizacije za glikokonjugate.

Prof. dr. sc. Ines Drenjančević

Prof. dr. sc. Ines Drenjančević, voditeljica Centra izvrsnosti i Znanstvene jedinice za istraživanje, proizvodnju i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane, vodila je veći broj nacionalnih i međunarodnih projekata, te formirala Ured za znanost na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Osnovala je i opremila tri istraživačka laboratorija: Laboratorij za fiziologiju cirkulacije, Laboratorij za molekularnu i kliničku imunologiju i Laboratorij za kliničku fiziologiju i fiziologiju sporta. Prodekanica je za znanost Medicinskog fakulteta u Osijeku te predsjednica Hrvatskog društva fiziologa i dopredsjednica Hrvatskog društva za hipertenziju.

CILJ – prepoznati i vrednovati istraživače

Znanstveni centri izvrsnosti osnivaju se na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Kako se navodi na mrežnim stranicama ZCI-ja, cilj njihova osnivanja jest prepoznati i vrednovati istraživače i znanstvena istraživanja koja nose inovativnost, potencijal otkrića, odnosno moguću prekretnicu u znanstvenom istraživanju, a uz to su međunarodno relevantna u smislu kvalitete i vizije te usklađena sa strateškim potrebama i prioritetima Republike Hrvatske, odnosno ciljevima strategije Europe 2020 i Obzora 2020. Rezultati istraživanja primijenit će se u liječenju bolesnika i unaprjeđivanju zdravlja opće populacije stanovnika.

Možda ste propustili...

Pružite učenicima priliku da rade

Besplatno oglasite poslove za učenike!

Najčitanije iz rubrike