Ekonomija
ŠIMO OREŠKOVIĆ

Povećanje plaća u državnom sektoru gurnut će zemlju na rub bankrota!
Objavljeno 30. studenog, 2015.
Ako sindikati državnih službenika krenu s tužbama, bit će najveći protivnici hrvatske države, dodao je Orešković

Dok je realni sektor od početka gospodarske krize izgubio najmanje 200.000 radnih mjesta te na tisuće tvrtki, ne računajući onih fiktivnih 25.000 s jednim zaposlenim, državni nije izgubio ni jedno.

- Dapače, zapošljavao je nove mlade osobe sa znanjem jezika jer ga stari guzonje (radnici, op.a.) nisu znali! - sve je to izjavio, sav uzrujan i ogorčen, Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV.

Orešković je tako reagirao na moguće povećanje plaća prema sporazumu kojim se kupovao socijalni mir sa sindikatima državnih službenika i namještenika bivšeg premijera Ive Sanadera iz 2009. godine, a prema kojem im nakon rasta BDP-a od 2 % Vlada treba povećati plaće. Na godišnjoj razini to bi bilo milijardu i 800 milijuna kuna za veće plaće oko 240 tisuća korisnika državnog proračuna. Orešković dodaje kako je to najveća glupost koja se ikada mogla čuti.

- Nevjerojatno je i apsurdno da bi se trebalo provesti sporazum koji je potpisala osoba protiv koje se vodi sudski postupak zbog kriminala i pljačke države. Što se tiče stanja realnog sektora, njegova su poduzeća nekako uspjela prebroditi teškoće i sada su tek u naznakama blagog oporavka, a prema ovome trebala bi opet podnijeti najveći teret. Naime, ako se provede taj sporazum, cijela bi država mogla bankrotirati. Ako pak država ne bude mogla podići plaće državnim službenicima i namještenicima, a oni, tj. njihovi sindikati krenu s tužbama, onda će ih se smatrati najvećim protivnicima hrvatske države - kaže Orešković, te dodaje kako će trebati sjesti za stol i razgovarati kako riješiti ovaj problem.

Orešković također navodi da je za rast plaća potreban snažniji rast, od 8 pa i više posto.

Ono što je ovdje znakovito, kako drže u PPDIV-u, jest što bi povećanje plaća trebali dobiti i službenici općina i županija za koje zastupnici Mosta, od kojeg ovisi novi sastav vlade, tvrde da imaju previše zaposlenih te da neke treba spojiti, ukinuti ili što već. Tako da novu vladu čeka veliki problem gdje pronaći novac za rast plaća za 240 tisuća korisnika državnog proračuna. I to, kako prenosi dnevnik.hr, “u vrijeme kada Europska komisija predviđa minus u državnoj blagajni u vrijednosti od 4,9 posto BDP-a. Uz to se minus i presporo smanjuje. Iste prognoze kažu da će javni dug, koji i dalje raste, doći do 89,2 posto BDP-a.”

Zdenka RUPČIĆ

ŠIMO OREŠKOVIĆ

predsjednik PPDIV-a

Most je smijurija

- Ovo što radi Most je prava smijurija. Nevjerojatno je da cijeloj državi diktira osoba koja pred medije izlazi sa slušalicama na ušima i stalno spominje reforme, a da pri tome nitko ne zna koje se to reforme trebaju provesti u državi koja nema novca - kaže Orešković.

NEKA SINDIKATI KAŽU KOME UZETI

- Ako mi i dalje trošimo više nego što zarađujemo ili privređujemo, onda mislimo da nema osnova za novo zaduživanje, odnosno nove troškove - rekao je za dnevnik.hr Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. Za isti portal iz udruge Lipa istaknuli su kako tog novca u državnoj blagajni nema, nego treba još i uštedjeti tri milijarde kuna prema zahtjevima EU-a. “Oni koji rade u javnom sektoru nisu najgore prošli u ovoj krizi. U sedam godina krize, što je s nezaposlenima, što je s 200 tisuća onih koji su izgubili radna mjesta? Možda da sindikati kažu kome oni misle da treba uzeti. Smanjiti mirovine, izdvajanja za zdravstvo, ili... - kaže Davor Huić iz udruge Lipa također za dnevnik.hr.

200.000

radnih mjesta izgubio je realni sektor u sedam godina

2,8 %

porastao je BDP u trećem tromjesečju ove godine

8 %

trebao bi porasti BDP da bi mogle i plaće, smatra Orešković

Najčitanije iz rubrike