Učionica
FUNKCIONALNI ZAHTJEVI BUDUĆEG SMJEŠTAJNOG STUDENTSKOG OBJEKTA

U novom paviljonu predviđen smještaj 790 studenata
Objavljeno 14. studenog, 2015.

Vezani članci

JEDAN OD KAPITALNIH PROJEKATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Gradit će se novi Studentski paviljon u sveučilišnom kampusu

Osnovni funkcionalni zahtjev koji je poželjan da zadovolji nova zgrada Studentskog paviljona jest osiguranje smještaja oko 790 studenata.

Struktura soba u kojima će biti smješteni studenti treba približno zadovoljiti sljedeću raspodjelu:

- cca 90 % dvokrevetnih soba

- cca 5 % jednokrevetnih soba

- cca 5 % trokrevetnih soba

- cca 10-15 soba za invalide u jednokrevetnim sobama

Standard opremljenosti prosječne dvokrevetne sobe podrazumijeva izvedbu jedne kupaonice na dvije sobe, ali s mogućnošću istovremenog korištenja različitih sanitarnih elemenata. Studentska soba bit će dobro organizirana i sadržavat će dva kreveta s noćnim ormarićima i dva radna stola s pripadajućim policama za knjige. U ulaznom prostoru bit će postavljeni garderobni ormari, a zajednička kupaonica za dvije sobe imat će dva umivaonika, jednu tuš-kadu i jednu WC školjku uz pripadajuće police i zidna spremišta, kako bi se ostvarila mogućnost istodobnog korištenja različitih sanitarnih elemenata. Predviđena netokvadratura jedne dvokrevetne sobe bit će oko 15 m2, a dodatno će se uz svaku sobu pojaviti ulazni prostor s garderobnim ormarima i pripadajući dio kupaonice, što je dodatnih oko 7 m2.

Posebna briga poklanja se studentima s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Zgrada će biti projektirana sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 78/13). Smještaj osoba s invaliditetom osigurat će se u posebno opremljenim i dimenzioniranim sobama u prizemlju zgrade. Svaka soba imat će posebno prilagođenu kupaonicu, odnosno sanitarne elemente. Budući da se u novoj zgradi Studentskog paviljona planira izvedba dizala, očekuje se da će invalidi moći ravnopravno "komunicirati" sa svim sobama i sadržajima. Posebna pogodnost bit će i izvedba funkcionalne veze s postojećim studentskim domom na razini prvog kata, što će invalidima omogućiti komuniciranje i uporabu zajedničkih sadržaja i u toj zgradi.

Uz ulazni prostor u prizemlju predvidjet će se predvorje, odnosno veći prostor za druženje studenata, dok se na svakoj etaži planira osigurati odgovarajući radni prostor za individualno učenje i tihu radnu atmosferu s mogućnošću pristupa širokopojasnoj internetskoj vezi 24 sata na dan za prijenosna računala te čajna kuhinja. U podrumskoj etaži planira se veliko spremište bicikala s kapacitetom oko 500 bicikala, opremljeno kvalitetnim sustavom zaključavanja. Osim toga, u podrumu se planiraju smjestiti praonica i sušionica rublja s pametnom i energetski učinkovitom opremom te prostori vezani uz instalacije i tehnologije koje koriste planirani obnovljivi izvori energije.

(Sanja Scitovski, Nataša Bošnjak)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike