Učionica
JEDAN OD KAPITALNIH PROJEKATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Gradit će se novi Studentski paviljon u sveučilišnom kampusu
Objavljeno 14. studenog, 2015.
VRIJEDNOST REALIZACIJE PROJEKTA IZNOSI 157.155.348 KUNA

Vezani članci

FUNKCIONALNI ZAHTJEVI BUDUĆEG SMJEŠTAJNOG STUDENTSKOG OBJEKTA

U novom paviljonu predviđen smještaj 790 studenata

Projekt "Izgradnja zgrade Studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku" prijavljen je 15. listopada 2015. godine na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije naslovljen "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", koji bi se mogao financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a trenutno se čeka ishod projektne prijave.

Budući da je postojeći smještajni kapacitet, koji podrazumijeva dva studentska doma u Osijeku (novi i stari), još uvijek nedovoljan za čak nešto više od 13 tisuća nedomicilnih studenata koji studiraju na Sveučilištu u Osijeku, još od 2012. godine planira se projekt dogradnje novog Studentskog paviljona, zapadno uz postojeću zgradu studentskog doma u sveučilišnom kampusu. Sada se ti planovi konačno počinju i realizirati izradom opsežne dokumentacije potrebne za prijavu projekta za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj te pokretanjem javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za odabir najboljeg idejnog rješenja nove zgrade studentskog paviljona.

Postojeći studentski dom na adresi Ulica kralja Petra Svačića 1c u sveučilišnom kampusu u Osijeku sagrađen je 2005. godine, a njegov ukupan kapacitet je 474 ležaja u tipičnim studentskim, većinom dvokrevetnim sobama. U jednokrevetnim sobama osigurano je sedam ležajeva za osobe s invaliditetom, a 17 ležajeva nalazi se u apartmanima (sedam dvokrevetnih i tri jednokrevetna). Apartmani su opremljeni minikuhinjom, TV-om i internetom, klub-garniturom i kupaonicom. Sve sobe u studentskim domovima umrežene su na internet.

U tzv. starom studentskom domu na adresi Ulica Ivana Gorana Kovačića 4 u Osijeku, sagrađenom 1968. godine, ukupan postojeći kapacitet doma je 258 ležaja raspoređenih u 127 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe. Planiranom rekonstrukcijom starog doma koja je detaljnije opisana u prethodnom, 7. broju Sveučilišnog glasnika (objavljen 9. listopada 2015.), osigurat će se modernizirani smještaj za 193 studenta umjesto dosadašnjih 258, kroz povećanje pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom financijskom položaju.

Socijalna dimenzija studiranja

Planiranim projektom izgradnje nove zgrade studentskog paviljona povećat će se smještajni kapacitet Sveučilišta u Osijeku za čak 790 novih ležajeva, što će u konačnici pridonijeti cilju projekta da se u visokom obrazovanju pokloni posebna pozornost socijalnoj dimenziji studiranja i povećanju postotka završnosti studija. S obzirom na činjenicu da je prisutna podzastupljenost osoba nižeg socioekonomskog statusa u visokom obrazovanju, ovaj projekt ima za cilj olakšanje pristupa studiju osobama u nepovoljnom položaju radi stvaranja uvjeta za sudjelovanje i uspješan završetak studija bez prepreka vezanih uz njihov društveni ili socijalni status. S istim ciljem planira se olakšan pristup visokom obrazovanju studentima slabijeg imovinskog statusa, kao i studentima s invaliditetom.

Područje sveučilišnog kampusa zaštićena je urbanistička cjelina, a u njegovu istočnom dijelu nalazi se arheološki lokalitet Mursa. Zbog tog razloga tijekom 2012. i 2013. godine na predmetnoj površini za gradnju Studentskog paviljona provedena su arheološka istraživanja (završena u lipnju 2013.), u čiju je provedbu Sveučilište u Osijeku investiralo gotovo 1,7 milijuna kuna. Još gotovo pola milijuna kuna uložit će se u javni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je trenutno u tijeku, a provodi ga Građevinski fakultet Osijek. Svrha i cilj natječaja je prikupljanje najboljih stručnih idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja za realizaciju Studentskog paviljona u kampusu te izbor najboljeg rješenja prema danim kriterijima, a koje će potom poslužiti kao podloga za izradu daljnje potrebne dokumentacije. Za potrebe raspisivanja javnog natječaja izrađen je projektni zadatak-elaborat, koji definira sve važne značajke buduće zgrade. Procijenjena vrijednost izrade daljnje projektne dokumentacije, odnosno idejnog, glavnog i izvedbenog projekta iznosit će približno tri milijuna kuna.

Projektni zadatak

Površina za gradnju Studentskog paviljona obuhvaća ukupno 2440 m2, izduženog je pravokutnog oblika dimenzija 122 x 20 metara, a smještena je u smjeru sjever-jug. Površina za gradnju omeđena je pješačkim komunikacijskim površinama te zona zahvata ukupno ima 13.586,86 m2.

Sa zapadne strane parcele nalaze se postojeća dva paviljona studentskog doma, tako da će ovaj paviljon zapravo biti treći. Planira se građevinsko i funkcionalno spajanje "toplom vezom" nove zgrade Studentskog paviljona sa zgradom postojećeg studentskog doma na razini prvog kata. Obje će zgrade nakon završetka gradnje predstavljati prostornu cjelinu jasno omeđenu pješačkim komunikacijama. Istočno od parcele na udaljenosti od 25 metara nalazi se zgrada Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, između čega je urbanističkim planom uređenja Sveučilišta predviđena sabirna cesta koja će se izvesti u budućnosti. Maksimalna dozvoljena visina gradnje zgrade je jedna razina podruma, prizemlje, četiri kata i potkrovlje. Nova zgrada Studentskog paviljona može imati pojedine istaknute dijelove izvan površine za izgradnju na javnu pješačku, kolno-pješačku ili zelenu površinu, sukladno prostornom planu šireg područja. Glavni pješački pristup do novog objekta predviđa se sa zapadne strane iz smjera postojećeg Studentskog doma. Kolni pristup bit će interventan pristup i eventualno servisno-opskrbni. Osiguranje propisanog broja novih parkirališnih mjesta zadovoljit će se gradnjom 60-70 novih parkirališta sjeverno od zone obuhvata.

Prilikom oblikovanja vodit će se računa o dnevnoj i noćnoj slici zgrade Studentskog paviljona koja će oblikovati vizure zapadnog dijela sveučilišnog kampusa, te da odražava vrijeme svog nastanka, kako u korištenju suvremenih tehnologija, tako i u odnosu na izražene ekološke zahtjeve i svijest prema očuvanju okoliša, odabiru materijala i štednji energije. Zgrada će biti projektirana racionalno i ekonomično budući da je predviđeni rok za izvođenje s obzirom na planirano financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj ograničen. Ukupno predviđeno trajanje cjelokupnog projekta je 36 mjeseci, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 157.155.348 kuna.

(Sanja Scitovski, Nataša Bošnjak)

Obvezni energetski uvjeti i održiva gradnja

Zgrada novog Studentskog paviljona bit će projektirana u skladu s Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama ("Narodne novine" broj 97/2014.), odnosno na principu održive gradnje i okoliša kroz proizvodnju i korištenje svih vrsta obnovljive energije i alternativne energije koja se racionalno može proizvesti i koristiti na ovoj lokaciji. Pritom će se voditi računa da se primijene one tehnologije koje najracionalnije i uz ekološki najprihvatljivije energetske uštede najbrže vraćaju uložene troškove u energetiku na bazi hrvatskih državnih poticaja i direktiva Europske unije. Prije svega to su geotermalna energija zemlje, sunčeva energija i eventualno energija vjetra, primjerice ugradnja solarnih kolektora i fotonaponskih panela za proizvodnju toplinske i električne energije te gradnja manjih energetskih jedinica za korištenje geotermalne energije i slično.

Izrađena studija izvodljivosti

Projekt "Izgradnja zgrade Studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku" planira se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U svrhu prijave projekta na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Sveučilište je izradilo i studiju izvodljivosti u suradnji s domaćom snagom, Zadrugom za poduku i savjetovanje u poduzetništvu iz Osijeka "Poduka" te je projektni prijedlog u vrlo kratkom roku prijavljen. Sveučilište čeka pozitivan ishod, u čijem slučaju će se za vrijeme 36 mjeseci dovršiti proces projektiranja, izgradnje i opremanja zgrade te pripadajućeg komunalnog uređenja te u konačnici useljenja studenata u svoj novi "Dom po mom".

Možda ste propustili...