Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA NAKON DVA MJESECA DOŠLI DO PRVENSTVENE POBJEDE

Šarićev prvijenac srušio
favorizirane Splićane
Objavljeno 7. studenog, 2015.
Osijek je pokazao da se, kada nema straha i grča, zalaganjem može nositi i s momčadima iz gornjeg dijela tablice

OSIJEK – Konačno! Nogometaši Osijeka ostvarili su prvenstvenu pobjedu nakon gotovo puna dva mjeseca. U Gradskom vrtu je pao Hajduk koji je u njega došao kao drugoplasirana momčad prvenstva i sa 19 bodova više od Osječana. No, u tih  90 minuta takva velika razlika u bodovima i plasmanu se uopće nije vidjela. Osijek je igrao hrabro, bez respekta i da je bio samo malo precizniji već prvom poluvremenu je mogao nokautirati Splićane. No, nećemo se žaliti jer i ovakva je pobjeda itekako slatka, a o njezinu važnost nepotrebno je naglašavati. Osijek je pokazao da se, kada nema straha i grča, borbom i zalaganjem može nositi i s momčadima iz gornjeg dijela tablice. To je svakako ohrabrenje pred završnicu jesenskog dijela sezone.

Lesjak zapucao kanzeni udarac, Šarić pogodio za vodstvo

Osijek je opet odlično ušao u utakmicu i već u 40 sekundi mogao je povesti. Škorić je lijepo pripremio čistu priliku mladom Štrkalju koji je bio na 13-14 metara od vrata i imao otvoren put prema njima ali se u presudnom trenutku spetljao nije ni uputio udarac, pa je ta izgledna prilika propala. Očita je bila namjera Osječana uhvatiti goste na „krivoj nozi“ dok još nisu još posve ušli u utakmicu i u tome su u potpunosti uspjeli. Ubrzo se taj rizik Osijeku još više isplatio jer je došla još bolja prilika za vodstvo. U osmoj minuti Arsenića je u kaznenom prostoru srušio Milić i Mlakar je bez oklijevanja pokazao na „bijelu točku“. Izvođač je, začudo, bio Zoran Lesjak, a njegov mlak udarac u donji desni kut Kalinić je pročitao i obranio. Ne možemo se oteti dojmu kako je bilo bolji rješenja u odabiru izvođača tog kaznenog udarca poput Škorića ili Šarića. Tako je Osijek u uvodu susreta propustio Splićane poslati „u konopce“. Nakon tih furioznih 15-ak minuta bijelo-plavi su očekivano zastali. Hajduk se konsolidirao i utakmica je ušla u razdoblje ravnopravne igre, a u 17. minuti gosti su stvorili jedinu ozbiljniju situaciju pred vratima Mikulića. Balić je ubacio zdesna, a na drugoj vratnic bio je Sušić koji je pucao nogom, ali bio je to slab i neprecizan udarac. Slijedećih 20 minuta nije bilo većih uzbuđenja, a završnica prvog poluvremena pripala je Osijeku. U 37. minuti imali su bijelo-plavi novu matnu situaciju. Arsenić je ostavio loptu grudima za Šoršu koji je došao na šest-sedam metara iskosa pred Kalinića, umjesto realizacije odlučio se za asistenciju, pronašao Štrkalja „na penalu“ koji je pucao prema vratima, ali je Bilij na samoj liniji vrata uspio izbaciti loptu u polje. Ipak, ono što su doista igrom u tom prvom poluvremenu zaslužili, Osječani su uzeli u 40. minuti. Grgić je povukao loptu kroz sredinu, proigrao Škorića na lijevoj strani, koji je odlično vidio utrčavanje Šarića u sredinu, poslužio ga, a ovaj je plasiranim udarcem s 14-15 metara pogodio donji desni kut za vodstvo Osijeka – 1:0. Bio je to prvi pogodak Tomislava Šarića u dresu osječkog prvoligaša. Pravi je trenutak izabrao!
 

Bijelo-plavi sačuvali prednost

Nastavak susreta donio je očekivanu sliku barem na početku. Osijek se povukao, a Hajduk zagospodario terenom, ali iz te dominacije Splićani i dalje nisu stvarali nikakve posebne probleme Osječanima. Ta rizična igra Hajduka ubrzo je bijelo-plavima počela pružati mogućnosti za ubojite protuudare. U 51. minuti Škorić je lijepo oporobao sreću iz voleja s ruba kaznenog prostora, ali je udarac otišao izravno u Kalinića. Samo minutu kasnije opet je Škorić bio u prilici nakon što ga je proigrao Šorša, Škorić se odlučio pucati iz ne baš obećavajuće situacije pa je taj udarac bio lak plijen za Kalinića, a možda je mogao pokušati proigrati Grgića koji je čekao na drugoj vratnici. Nakon sat vremena igre Osijek je opet počeo razmišljati i o napadačkim akcijama, ali i dalje je naglasak bio na čvrstoj i gustoj obrani. I Osječani su to dobro radili. Vrijeme je prolazilo, a Hajduk nije stvarao nikakve opasnosti pred Mikulićem, pa je trener Damir Burić u napad poslao i visokog stopera Milovića. Tada je postalo jasno da će gosti pokušati do pogotka doći preskakanjem igre, ali ni to nije promijenilo ništa na terenu. Do kraja susreta vidjeli smo tek jedan solo-prodor i udarac Vlašića sa 17 metara koji je Mikulić uspio ukrotiti. U završnici susreta bijelo-plavi dobili i zasluženi impuls od navijača s istoka i uspjeli su sačuvati prednost stečenu u završnici prvog dijela. D.Keler

OSIJEK 1(1)
HAJDUK 0

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 2.487. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) – 6,5. Strijelac: 1:0 Šarić (40), Žuti kartoni: Lukić, Šarić, Špoljarić (Osijek), Sušić (Hajduk). Crvenih kartona nije bilo.
IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK)
OSIJEK
Mikulić 6,5, Arsenić 7, Lukić 7, Lesjak 6,5, Špičić 6,5, Kurtović 6,5, Šorša 7, Šarić 7, Škorić 7(od 88. Špoljarić -), Grgić 6(od 70. Ugarković -), Štrkalj 6(od 61. Roce 6).
HAJDUK
Kalinić 6,5, Juranović 6, Bilij 6(od 63. Bencun 5), Milović 6, Milić 5, Jefferson 5, Sušić 6, Balić 5,5(od 46. Maglica 5,5), Caktaš 5,5(od 34. Roguljić 5), Tudor 5,5, Vlašić 5.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike