Sport
GRAZIE AZZURRI

Idemo u Francusku!
Objavljeno 13. listopada, 2015.

Hrvatska je nakon svih uspona i padova u ovim kvalifikacijama na kraju izborila izravni plasman na Euro 2016. Bilo je čupavo jer nismo ovisili samo o sebi. Morali smo pobijediti Maltu, ali dio posla morala je odraditi i Italija koja nije smjela izgubiti od Norveške

. I nije sve teklo glatko. Hrvatska nije briljirala na Malti, ali je kontrolirala stvari na terenu, a od 25. minute kada smo poveli praktično smo prestali igrati osluškujući vijesti iz Rima. One su nas dugo držale u dodatnim kvalifikacijama jer je Norveška vodila, ali Talijani su stvari na svoje mjesto stavili u posljednjih 15-ak minuta. Okrenuli su rezultat i učinili nas izravnim sudionicima europske smotre. I to je u ovom trenutku jedino važno.

Perišić probio bunker

Desetak minuta trebalo je našoj reprezentaciji za uspostavljanje željenog ritma igre. Malta je očekivano stala gusto ispred svojih vrata, ne ostavljajući previše prostora za kombinatornu igru. U takvim okolnostima lopta je puno vremena provodila u nogama naših stopera. Upravo je od njih, točnije, od Ćorluke, i došla prva prava lopta za napadače. Bilo je to u 10. minuti, kada je proigrao Kalinića, koji je izbjegao zaleđe, ali je Hogg udarac odbio opet do Kalinića, koji je drugu loptu poslao iznad vrata. Dvije minute nakon toga Perišić je lijepo pokušao iz voleja, ali ni on nije bio precizan. Bila je to najava potpune dominacije naše reprezentacije, a domaćini su sve svoje napadačke aspiracije bacili na jednu kartu, snažnog Effionga, s kojim su se Ćorluka i Vida dobro nosili. Ipak, uspio im je malteški napadač u 22. minuti izmaknuti, ali nije ozbiljnije zaprijetio Subašiću. Samo minutu poslije Perišić je glavom propustio realizirati odličan Srnin ubačaj. Ipak, u 25. minuti, samo nekoliko trenutaka nakon vodstva Norveške, Hrvatska je uspjela kapitalizirati nadmoć. Ivan Perišić je „uhvatio“ još jedan volej, a ovaj put je lopta uz pomoć malteškog braniča Borga završila u lijevom donjem kutu. Taj je pogodak donio olakšanje, bez obzira na to što nam rezultat iz Italije nije išao na ruku. U 30. minuti Pjaca je dobro primio Rakitićevu loptu na prsa, šutirao je iz prve sa 6-7 metara iskosa, ali je prebacio vrata. Do odmora Malta se malo otvorila, ali nije imala ideju kako ozbiljnije ugroziti naša vrata.

Osluškivanje vijesti iz Rima

U drugom dijelu Hrvatska je ipak malo usporila igru. Nije bilo potrebe srljati „grlom u jagode“ jer smo imali željeni rezultat, a razlika u kvaliteti je bila vidljiva pa se trebalo čuvati samo nekakvog „zalutalog metka“. Opet je trebalo proći 15-ak minuta do prve prijetnje u nastavku. U 59. minuti Pjaca se probio po desnoj strani uputio povratnu loptu u peterac, ali je Zerafa u posljednji trenutak na riskantan način uspio skinuti loptu s noge Perišiću. u tom drugom dijelu Hrvatska je djelovala nekako usporeno. Nije bilo ritma, mučili smo se s organizacijom napada, a jedino su naša krila Perišić i Pjaca povremeno uspijevali pronaći pukotine u malteškom bedemu. Valjda su misli igrača bile u Rimu gdje i nakon sat vremena igre Norveška i dalje vodila. U 65. minuti Malta je zaprijetila, ali je Subašić bio oprezan i pokupio okomitu loptu ispred Effionga. I onda su iz Rima stigle dobre vijesti. Italija je izjednačila, a to je svakako podiglo dramatiku u našoj utakmici. Hrvatska je i dalje imala samo minimalnu prednost što nikako nije bila garancija mirne završnice. U 77. minuti Pjaca je pokušao solo-akcijom, nanizao je nekoliko suparnika, tukao s ruba kaznenog prostora u donji desni kut, ali se Hogg ispružio i skrenuo loptu u korner. Malta se trsila, tražila izjednačenje, ali srećom nije imala kvalitetu za nešto više pa je Hrvatska iz tog susreta izašla kao pobjednik, ali puno je važnije što nam je i ta mršava pobjeda donijela izravni plasman na Euro 2016.

Dalibor KELER

TA QALI – Stadion Ta 'Qali. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 7.000. Sudac: Mark Clattenburg (Engleska) – 6,5. Strijelac: 0:1 Perišić (25), Žuti kartoni: Failla (Malta), Badelj, Perišić (Hrvatska). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)

MALTA

0

Hogg 6,5, Z.Muscat 6, Borg 5,5, Aguis 6, Zerafa 6, R.Muscat 6, Briffa 5,5(od 79. P.Fenech -), Kristensen 5,5, Failla 5,5, Schembri 5 (od 90. Cohen -), Effiong 6(od 75. Mifsud -).

HRVATSKA

1(0)

Subašić 6,5, Srna 6, Ćorluka 7, Vida 6, Pivarić 5,5, Badelj 6, Kovačić 6, Perišić 7, Rakitić 6 (od 76. Brozović -), Pjaca 6,5 (od 83. Olić -), Kalinić 5,5(od 60. Kramarić 5,5)

0 :1

Pjaca je ubacio loptu zdesna na drugu stranu, a Perišić je s ruba kaznenog prostora ne oklijevajući pucao volejom i pogodio suprotni lijevi donji kut

Rimski Olimpijski stadion u 23. minuti je zanijemio, a u Hrvatskoj su se mnogi uhvatili za glavu. Alesander Tettey je nakon odbijene lopte sjajno poluvolejom na rubu kaznenog prostora pogodio lijevi Buffonov kut. Izjednačio je Alessandro Florenzi, koji je iz neposredne blizine u 73. minuti proturio loptu kroz noge norveškom vrataru Nylandu, a pogodak koji je Hrvatskoj definitivno trasirao put prema Francuskoj donio je Graziano Pelle u 73. minuti nakon dodavanja Florenzija.

Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

Najčitanije iz rubrike