Svijet
RUSI NASTAVLJAJU NAPADATI BORBENIM ZRAKOPLOVIMA

15 letova, 10 lokacija, 20 uništenih tenkova ISIS-a
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Moskva i dalje tvrdi da nema namjeru slati kopnene snage u Siriju

Vezani članci

150.000 RUSKIH VOJNIKA U SIRIJI?

Merkel: Ključno je političko, a ne vojno rješenje sirijske krize

NI SSSR PROGNOZU NIJE KORISTIO KAO PROPAGANDU KAO TV ROSSIYA 24

Skandalozna prognoza: Vrijeme u Siriji je sunčano, taman za bombardiranje!?

Petnaest letova, deset lokacija, dvadeset uništenih tenkova i nepotvrđen broj ubijenih boraca Islamske države - rezime je 24-satnog djelovanja ruskih borbenih zrakoplova u Siriji.

- Tijekom dana Sukhoi-34, Sukhoi-24M i Sukhoi-25 borbeni avioni napravili su ukupno 15 borbenih letova iz baze Khmeimim. Zračni napadi bili su umjereni na deset meta Islamske države. Dvadesetak tenkova T-55 i nekoliko bacača raketa, koji su militanti zarobili od sirijske vojske, uništeno je u napadu", rekao je Igor Konashenkov, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Ovo je ministarstvo kao potvrdu uspjeha napada objavilo i videozapis u kojemu se vidi kako zrakoplovi uništavaju skladište streljiva nedaleko od Homsa, koje je pod kontrolom islamista. "Trepereće svjetlo potvrđuje detonaciju koju je prouzročio direktan pogodak. Gusti dim također potvrđuje da je nastao požar u skladištu", objasnili su iz ministarstva. Kako se u ovome trenutku čini, Rusija neće mijenjati taktiku u Siriji te će položaje ISIL-a nastaviti napadati samo zrakoplovima.

- Rusija neće sudjelovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste u Siriji, Moskva je spremna surađivati sa svim državama zainteresiranim za uništenje terorističke skupine Islamska država - izjavila je predsjednica Vijeća federacija (Gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko.

Podsjetila je da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacijski centar, navodeći da je nemoguće boriti se protiv Islamske države i uništiti je bez suradnje. “Pozivamo sve one koji su zaista zainteresirani da se Islamska država iskorijeni neka se pridruže ovom koordinacijskom centru", navela je Matvijenko, te ponovila da Rusija nema drugi cilj osim da Islamska država bude poražena, "za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije".

Rusija je na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al Assada 30. rujna počela sa zračnim udarima na položaje Islamske države u Siriji. Prema podacima ruskog ministarstva obrane, već je znatno narušila sustav zapovijedanja i materijalno-tehničkoe opskrbe ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista samoubojica.

Eduard SOUDIL
ruski zrakoplovi ponovno u turskom zračnom prostoru

Iako je NATO upozorio Rusiju da to više ne čine, ruski je vojni zrakoplov ponovno povrijedio zračni prostor Turske. To je bio drugi incident te vrste u tri dana. Ankara je zato ponovno pozvala ruskog veleposlanika na razgovor. Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je zrakoplov na samo nekoliko sekundi ušao u turski zračni prostor zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je dva dana ranije, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povrijedio zračni prostor te zemlje, zbog čega je tursko zrakoplovstvo uputilo dva zrakoplova F-16 da ga presretnu.

Valentina Matvijenko

predsjednica ruskog Vijeća federacija

Rusija neće sudjelovati u kopnenim operacijama u Siriji, ali spremni smo surađivati sa zainteresiranima za uništenje ISIS-a.

Ban Ki-moon

generalni tajnik Ujedinjenih naroda

Pozivam Iran da pritisne savezničku Siriju kako bi se došlo do mirnog rješenja sukoba u zemlji. Treba tražiti političko rješenje.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike