Svijet
150.000 RUSKIH VOJNIKA U SIRIJI?

Merkel: Ključno je političko, a ne vojno rješenje sirijske krize
Objavljeno 5. listopada, 2015.
Trebamo vojno djelovati, ali vojne akcije neće donijeti rješenja - kaže Angela Merkel

Vezani članci

PUTINOVE VOJNE SNAGE NASTAVLJAJU NAPADE NA IS

Rusi zrakoplovima razorili zapovjedni centar ISIL-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je jučer kako je vojna akcija u Siriji bila prijeko potrebna, ali da su politički napori Rusije i nekoliko drugih zemalja također potrebni.

“Trebamo vojno djelovati, ali vojne akcije neće donijeti rješenja, treba nam politički proces. Rusija i SAD mogu odigrati važnu ulogu, isto kao i Saudijska Arabija, Iran, ali i Njemačka, Francuska i Velika Britanija”, izjavila je Angela Merkel jučer za Deutschlandradio.

I dok Angela Merkel poziva na politička rješenja, britanski premijer David Cameron kazao je u nedjelju da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji kao potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu - strašna pogreška.

“Podržavaju krvnika Asada, što je strašna pogreška za njih i za svijet. Zbog toga će regija biti još nestabilnija”, kazao je Cameron za BBC prvoga dana godišnje konvencije Konzervativne stranke u Manchesteru.

“Većina ruskih zračnih udara, koliko smo dosad vidjeli, bila je u dijelovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države, nego pod kontrolom oponenata Asadova režima”, kazao je Cameron.

Britanski mediji pišu jučer kako ruski predsjednik Vladimir Putin pokreće golemu vojnu operaciju i namjerava poslati 150.000 vojnika u Siriju kako bi se borili protiv pripadnika Islamske države. Cilj mu je, tvrdi Express.co.uk, preuzeti kontrolu nad gradom Rakom, koji je glavno uporište Islamske države i u kojoj ima više od 5000 militanata. Putin, prema tvrdnjama britanskog lista, u Siriju misli poslati 150.000 rezervista. Britanski mediji već duže govore da je ruska intervencija u Siriji zapravo slabo prikrivena borba za naftna i plinska polja. “Jasno je da je ovo postala utrka za Raku. Rusija želi zauzeti zapadni dio te zemlje, uključujući Raku, kao i sva izvorišta nafte i plina oko Palmire”, tvrdi neimenovani izvor Expressa.

Iz Rusije za sada nema potvrda za ove informacije.

Priredio: Vuk TEŠIJA
Stradalo 220.000 ljudi

U Siriji od ožujka 2011. traje oružani konflikt, čije su žrtve, prema podacima UN-a, više od 220 tisuća ljudi. Protiv vladinih snaga bore se odredi terorista koji pripadaju različitim oružanim formacijama. Najaktivniji su pripadnici ekstremističkih organizacija Islamska država i Džebhat an-Nusra.

Rusija, Sirija, Iran i Irak prošli tjedan dogovorili su se da surađuju na sigurnosnom i obavještajnom planu u Siriji i da uspostave obavještajni centar u Bagdadu kako bi koordinirali napore u borbi protiv Islamske države.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike