Osijek
ZEMLJA BEZ GRANICA - NEZABORAVNO PUTOVANJE U DRVENPARKU

Romi učili djecu plesati, plesti košare po starinski i kuhati na vatri
Objavljeno 13. rujna, 2015.
Bilo je i penjanja po drveću, šatorskih igara, hodanje na štulama, žongliranja...

Perivoj kralja Tomislava, poznatiji kao Drvenpark, u subotu je bio postaja još jednog putovanja Zemlje bez granica, ovaj put upotpunjenog gostovanjem članova Romskog kulturno-umjetničkog društva iz Darde, nazvanim “Kalja – romsko putovanje”.

Koliko im znači sudjelovanje na ovoj tradicionalnoj, djeci omiljenoj manifestaciji naglasio je i Jovica Radosavljević, predsjednik RKUD-a Darda, rekavši kako su otkazali ranije najavljen nastup u Bosni i Hercegovini kako bi se odazvali pozivu Udruge za rad s mladima “Breza”.

- Pokazat ćemo neke naše starinske, tradicijske zanate, među kojima je pletenje košara i izrada predmeta od blata, romski ples, ali i jela uz vatru. Posebno je popularna romska pogača sa satarašom, te bbloše, odnosno trgančići s puno povrća - ispričao je Radosavljević koji je bio jedan u nizu sudionika na ovom, suncem obasjanom putovanju Zemlje bez granica.

I Ivan Kristijan Majić, umjetnički organizator Zemlje bez granica, poručio je kako je namjera organizatora bila upoznavanje djece sa životom Roma i istodobno im prikazati niz aktivnosti u prirodi. Bilo je to penjanje po drveću, šatorske igre, hodanje na štulama, pantomima, žongliranje, ali i ono što je privuklo velik broj mališana i odraslih – puhanje balona od sapunice. Bili su to i više od metar dugi baloni, a prema pojašnjenju fizičara i člana Udruge izviđača “Slavonski hrast” Igora Miklavčića, riječ je o posebnim balonima sa specifičnim bojama, elastičnima zahvaljujući guar gumi i specijalnom sredstvu za pranje posuđa.

- Guar guma je sjeme biljke koja ima velike molekule i dopušta sapunici da ne ispari brzo, ali i daje rastezljivost. Inače se koristi kao dodatak prehrani ljudi alergičnih na škrob - pojasnio je Miklavčić, koji je tajni recept za divovske balone ipak zadržao za sebe i za drugu djecu na sljedećoj postaji Zemlje bez granica.

Marija MIHELIĆ
BROJNI SUDIONICI

Uz navedene sudionike, bili su ondje i članovi Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Lidija Helajz i Areta Ćurković, Kućni teatar Škripzikl i Romano Dautanac, Tomislav Kozarčanin Tontorino, osječki štuleri, Udruga romskog prijateljstva Luna i Duško Kostić, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek...

Možda ste propustili...