Osijek
HDSSB SE PROTIVI ODUZIMANJU IGRALIŠTA:

Neka parkiraju u Jägerovoj, djeca zaslužuju čist zrak
Objavljeno 1. rujna, 2015.
OŠ Franje Krežme izgubila je pedagoški standard, upozorio je Bubalo

Želim pitati Filozofski fakultet ima li fiskalnu blagajnu za naplaćivanje parkirnih mjesta na novom parkiralištu koje je napravio na mjestu nekadašnjeg igrališta OŠ Franje Krežme.

Jesu li uopće ovlašteni za naplatu te mogu li na takav način organizirati naplatu parkiranja - upitao je Krešimir Bubalo na jučerašnjoj konferenciji za novinare HDSSB-a čija je tema bilo igralište odnosno parkiralište uz spomenutu školu. Pritom je naglasio pitanje zakonitosti poslovanja i naplate prihoda na način kako to, prema njegovim riječima, čini Filozofski fakultet.

- Škola je - upozorio je Bubalo - izgubila pedagoški standard, koji mora imati da bi uopće opravdala svoj naziv i svrhu. Pedagoškog je standarda prije bilo, no sada ga nema jer je netko odlučio parkirati svoje automobile baš na igralište - istaknuo je Bubalo.

Bubalo smatra da je problem zamjenskog parkirališta rješiv te je pozvao gradonačelnika Ivana Vrkića da ponudi parkirališta u Jägerovoj i Školskoj ulici, rekavši da ne treba biti stručnjak kako bi se jednostavnom zamjenom riješio taj problem. Roditelji, podsjetio je, prijete građanskim neposluhom već u ponedjeljak, 7. rujna, za kad su najavili da svoju djecu, u znak prosvjeda, neće pustiti u školu.

I Ivica Završki, u ime GČ Gornji grad, zatražio je odgovor Grada kao osnivača osnovnih škola.

- Fakultet je ponudio mogućnost da se koristi određen broj parkirališta u Jägerovoj ulici, no do danas nikakav odgovor iz Grada nije stigao. Djeca u ponedjeljak trebaju krenuti u školu i mi zahtijevamo da se problem do tada riješi. Kao građani poduzet ćemo niz drugih koraka da se problem riješi - jer 350 djece, koliko ih ondje pohađa školu, ima pravo na čist zrak - upozorio je Završki.

Na upit o cijeloj situaciji dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Loretana Farkaš, rekla je kako ne želi razgovarati o toj temi te je pozvala Krešimira Bubala neka pošalje sva mjerodavna tijela u provjeru, dodavši da se na Filozofskom fakultetu sve radi legalno, prema zakonu.

Marija MIHELIĆ

IVAN VRKIĆ

gradonačelnik

Povlastice bi bile presedan, moguće rješenje Kappa centar

Gradonačelnik Vrkić naglašava da bi, pristane li na zamjenska besplatna parkirališta u Jägerovoj, napravio presedan, nakon čega bi, objašnjava, primjerice, osječki KBC mogao za svoje djelatnike tražiti besplatno parkiranje ispred te ustanove.

- Ne mogu pristati na to da me netko ucjenjuje radi privatnog interesa i time se dovesti do toga da stavljam u neravnopravan položaj sve ostale građane. Spreman sam razgovarati, ali ne mogu činiti povlasticu, jer kamo bismo došli kad bi svaka tvrtka tražila takvo rješenje za svoje zaposlenike - rekao je Vrkić.

Gradonačelnik, međutim, ne isključuje mogućnost ustupanja podzemne garaže u Kappa centru, i to po povoljnijoj cijeni. Parking je, smatra, organiziran administrativno, a ne prema logici i društvenoj aktivnosti. Dodao je da čeka reakciju Sveučilišta, ali i resornog ministarstva, a on kao gradonačelnik spreman je resurse staviti u funkciju interesa djece, naglašavajući da je na njihovoj strani i strani njihovih roditelja.

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu