Ekonomija
PREDSTAVLJANJE PROJEKTA BESANA GRUPE

Talijani zainteresirani za kooperantsku proizvodnju lješnjaka na 500 ha u RH
Objavljeno 1. rujna, 2015.

Talijanska Grupa Besana, iz San Gennara, zainteresirana je za uspostavu kooperantske proizvodnje lješnjaka na približno 500 hektara u Hrvatskoj.

U povodu toga sutra (2. rujna), u Županijskoj komori Osijek, u 18 sati bit će predstavljen projekt uzgoja lješnjaka u Hrvatskoj, a u organizaciji navedene Grupe Besana.

Kako stoji na web stranici Hrvatske gospodarske komore na predavanjima će se potencijalni kooperanti upoznati s detaljima Besanine ponude, mogućnošću financiranja ulaganja u uzgoj lješnjaka, kao i mogućnostima koje nude EU fondovi za ovu vrstu ulaganja.

Kako je istaknuto Besana Grupa jedan je od najvećih europskih prerađivača orašastih plodova i sušenog voća, s godišnjim prihodom većim od 170 milijuna eura. Kroz različite oblike zadruga i udruženja Besana koordinira proizvodnju više od 2000 uzgajivača, pri čemu se godišnje preradi više od 24.000 tona sirovine.

“Vrhunska tehnologija, vlastiti laboratorij, prisutnost na velikom broju tržišta (kao proizvođač i/ili kupac), te članstvo u različitim udruženjima i konzorcijima Grupi osigurava pristup najnovijim tehnološkim rješenjima i bazi znanja u području uzgoja i prerade orašastih plodova i sušenog voća, a dio čega će se transferirati i u Hrvatsku u slučaju uspostavljana suradnje s domaćim kooperantima”, istaknuto je.

Projekt dolaska u Hrvatsku podrazumijeva uspostavljanje proizvodnje lješnjaka u suradnji s domaćim kooperantima na površini od približno 500 ha uz korištenje najsuvremenijih tehnologija i znanja. Besana će svojim potencijalnim kooperantima u Hrvatskoj ponuditi sadnice certificirane kvalitete koja garantira kvalitetan i zdrav sadni materijal, dugogodišnje ugovore o otkupu (do deset godina) cjelokupnog uroda lješnjaka po tržišnim cijenama, stručnu podršku i transfer znanja tijekom cijele suradnje. Na području Hrvatske Besana planira organizirati i nekoliko centara za otkup i sušenje lješnjaka. Z.Rupčić

Osim u Osijeku prezentacije projekta održat će se 3. rujna u Varaždinu te 4. rujna u Grubišnom Polju

Traže se kooperanti s područja Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina ili Čakovca

Potencijalni kooperanti u proizvodnji lješnjaka trebali bi biti locirani na području Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina ili Čakovca, prije svega zbog procjene da konfiguracija i kvaliteta tla na navedena područja najbolje odgovaraju proizvodnji lješnjaka, kao i zbog logističkih razloga.

2000

uzgajivača lješnjaka proizvodi za Besanu

24.000

tona sirovine godišnje preradi ta talijanska grupacija

Možda ste propustili...

EUROPSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA

Prijavili sedamnaest avioprijevoznika

U EU-U U OŽUJKU BEZ POSLA BILO GOTOVO 13,26 MILIJUNA GRAĐANA

Hrvatska je po nezaposlenosti mladih ispod prosjeka, najniža stopa je u Njemačkoj i Češkoj

Najčitanije iz rubrike