Osijek
APEL ZA POMOĆ UDRUGE 9 ŽIVOTA

Mladići se natjecali tko može
više baciti mačića u zrak!?
Objavljeno 18. kolovoza, 2015.
Udruga za veterinarske troškove izdvaja do 10.000 kuna mjesečno

Osječka Udruga 9 života, koja se skrbi o napuštenim i bolesnim mačkama i psima, uputila je apel građanima i gradskoj vlasti da joj pomognu o senzibiliziranja javnosti, liječenju i smještanju životinja te da spriječe njihovo daljnje zlostavljanje.

- Zgroženi smo nebrigom i nehumanim postupcima prema životinjama, učestalim napuštanjima i iživljavanjima nad njima. Dosta je šutnje - zaustavimo nasilje nad životinjama - pozivaju iz osječke Udruge 9 života.

Iako na rubu iscrpljenosti, volonteri se brinu za više od 80 mačaka, a zbog velikog broja bolesnih i ozlijeđenih prisiljeni su moliti za pomoć.

- Najveći su nam problem veterinarski troškovi, koji mjesečno dosegnu i 10.000 kuna, a donacije građana Udruzi su jedini izvor financiranja. Osim novca za liječenje trebamo i hranu, pijesak i druge higijenske potrepštine za mačke - mole iz Udruge.

Pomoći im se može donacijama u novcu na broj računa IBAN HR 3923400091110475218, Privredna banka Zagreb ili pozivom na broj humanitarnog telefona 060 98 98 98 (6,25 kuna).

Zlostavljanja životinja su svakodnevna, a nerijetko se tome, nažalost, pridružuju i djeca.

- U Ivanovcu, kraj Osijeka, u noći između 9. i 10. kolovoza, prema izjavama očevidaca, tri mladića i jedan maloljetnik natjecali su se tko će više baciti mačku u zrak, čak do visine krova. Mačka je stigla k nama krvava, malaksala i trpjela je velike bolove. Još uvijek jedva jede i čeljust joj je natečena - kažu iz Udruge, gdje su macu nazvali Silente.

U drugom je slučaju volonterka 11. kolovoza otišla na teren nakon poziva građana i zatekla mačiće, koji nemaju ni 24 sata, bačene s visine od dva metra na vreli beton starog mlina u sklopu bivšeg Mercatora. Dva su mačića imala razbijene i krvave njuškice. Sve su mačke zbrinute kod volontera, koji ih imaju i po 30-ak, a sklonište za te životinje u gradu još ne postoji.

Sandra LACIĆ
MAČKA OSTAVLJENA S PORUKOM

Pred vratima stana 13. kolovoza ostavljena je mačka u kutiji s porukom “Maca ima upalu mjehura”. Volonteri su je odnijeli veterinaru, ali nemaju više kamo s njom.

- Teško je naći riječi i opisati ono što volonteri Udruge svakodnevno prolaze. Zlostavljanja neće prestati dok god ne postoje učinkovita sredstva sankcioniranja koja će izazvati strah u onih koji u takvim djelima uživaju. Međutim, iako Udruga ima malo volontera, nećemo odustati, više nego ikada odlučni smo u borbi za njihove živote - poručuju iz osječke Udruge 9 života.

I VI MOŽETE POMOĆI

Udruzi 9 života i vi možete pomoći donacijama u novcu na broj računa IBAN HR 3923400091110475218, Privredna banka Zagreb ili pozivom na broj humanitarnog telefona 060 98 98 98.

Možda ste propustili...

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

NOVA, DOBRODOŠLA SAJAMSKA MANIFESTACIJA

Učenici: Lakše je odlučiti se uz putokaz budućnosti

Najčitanije iz rubrike