Sport
KLJUČ JE U DOMAĆIM UTAKMICAMA

Bodovi iz Gradskog vrta smiju
odlaziti samo “na kapaljku”
Objavljeno 30. srpnja, 2015.

Nakon početnog ushita koji je u Gradski vrt donio dobar start u novo prvenstvo, poraz od Splita vratio je bijelo-plave i njihove navijače u okvire realnosti.

Oni govore kako u osječkom prvoligašu moraju vrlo pažljivo planirati svaki sljedeći korak jer samo jedan koračić u krivom smjeru može im opet donijeti psihozu borbe za opstanak.

Samo triput slavili

Jasno, sezona je tek počela i rano je govoriti o tim stvarima, ali nakon dvije teške godine u kojima se vodila ogorčena bitka za očuvanje prvoligaškog statusa, zloduh tog grča i straha uvijek će biti negdje u blizini. No, bijelo-plavi ga mogu držati na pristojnoj distanci ako ostvare jedan preduvjet – iz Gradskog vrta bodovi smiju odlaziti samo na kapaljku. U prethodne dvije jeseni to nije bio slučaj. U Osijek je pobjeđivao ili remizirao gotovo kako je tko htio i u tome je ležao korijen svih muka kroz koje su prolazili bijelo-plavi i njihove pristaše. Recimo, prošle je jeseni Osijek na svom stadionu u deset susreta doživio čak pet poraza, a još je dvaput propustio pobijediti, pa su suparnici odnijeli čak 17 od mogućih 30 bodova. To najbolje otkriva što si Osječani ne smiju dopustiti. Za razliku od te jeseni, proljetos je Osijek doživio samo jedan jedini poraz na svom terenu i zbog toga je uspio očuvati prvoligaški status. Svjestan je toga i trener Dražen Besek.

- Ključ mirnije sezone apsolutno leži u domaćim utakmicama. Iz Osijeka se bodovi ne smiju odnositi olako, a ako se već i dogodi poneka utakmica u kojoj nećemo moći pobijediti, onda je ne smijemo ni izgubiti. Budemo li pobjeđivali kod kuće, dobit ćemo mogućnost stvarati i napredovati u mirnijem ozračju.

Strijelci proradili

I to je, u ovom trenutku, sve što Besek treba. Mogućnost oblikovanja momčadi bez psihoze u kojoj njemu i momčadi iznad glave visi mač prvoligaškog statusa. Osim toga, jedna mirnija sezona omogućit će i promociju mlađih igrača koji su Osijeku, nakon nekoliko godina konstantne prodaje, itekako potrebni. Dobra je vijest što bijelo-plavi imaju trenera koji se ne boji gurnuti mlade igrače u vatru, ali oni će to morati opravdati jer Besek nikomu ne daje popust. Toplo se nadamo kako će isto vrijediti i za suparnike koji će ove sezone pohoditi osječki stadion. Prva u tom nizu je Istra 1961. Ta utakmica spada u one koje bi Osijek morao pobijediti ako želi od svog stadiona stvoriti jako uporište. Suparnici poput Istre 1961, Zagreba, Intera, Lokomotive, pa i Splita ne bi smjeli odnositi bodove iz Osijeka. No, to je puno lakše reći negoli ostvariti. Najveće je zlo bilo u tome što su recimo baš Istra 1961 i Lokomotiva u posljednjih nekoliko sezona „živi otrov“ za Osječane kada igraju kod kuće. Ta loša tradicija protiv Istre 1961 prekinuta je proljetos, ali ona s Lokomotivom još je živa i traje već više od pet godina.

I zato su dobre vijesti stigle iz Jurjevca s prijateljske utakmice. Tamo je Besek testirao svoja napadačka oružja koja nije imao u prva tri kola. I svi su zabili pogotke! Tomislav Štrkalj je bio dvostruki strijelac, a Antonio Perošević i Tomislav Šarić pogađali su po jednom. S tim da treba istaknuti kako ga je Šarić „metnuo“ iz slobodnog udarca s 20-ak metara. Takav smo pogodak u Gradskom vrtu vidjeli valjda kad i posljednju pobjedu protiv Lokomotive tamo u jesen 2009. godine…

Dalibor KELER

UTVRDA

AKO OSIJEK ŽELI MIRNIJU SEZONU, GRADSKI VRT MORA BITI NEOSVOJIV

5

poraza doživio je Osijek na svom stadionu u deset utakmica prošle jeseni

17

bodova odnijeli su gosti iz Gradskog vrta u prošlogodišnjem prvom dijelu sezone

Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

Najčitanije iz rubrike