Sport
BROĐANI DOČEKALI ANTUNA NOVAKOVIĆA

Moje trenere i roditelje trebao
bih kandidirati za volontere godine
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
Veličanstven doček za juniorskog viceprvaka svijeta u kajaku

Presretan sam što sam se vratio s medaljom, sve ono što sam sanjao dok sam kao dijete odrastao na Savi, dogodilo se, pričao je Antun Novaković, svjetski juniorski viceprvak u kajaku jednosjedu, kojeg su u ponedjeljak navečer na središnjem gradskom trgu dočekali, uz pjesmu i glazbu, brojni sugrađani.

Novaković je u subotu na Svjetskom prvenstvu juniora u vožnji kajaka u Portugalu u finalnoj utrci na 1000 metara osvojio drugo mjesto. Pri tome mu je zlato izmaknulo za dlaku.

“Vratit ću se kući s medaljom”

- Treniram od desete godine. Mi smo medalju osvojili na Savi, svaki dan dva puta trening, plus teretana. Presretan sam jer ovo nitko u Hrvatskoj nije napravio za ovaj mali sport. Nadam se da će moj uspjeh pridonijeti popularizaciji sporta i da će mladi ostvarivati slične rezultate u budućnosti - pričao je sa suzom u oku mladi svjetski viceprvak, član brodskog KKK Olimpik.

Medalja je, kaže, od početka prvenstva “visjela” u zraku: - Ujutro, kad sam se probudio i pogledao kroz prozor, rekao sam: U ovaj hotel vraćam se s medaljom. Samo nisam znao kojeg sjaja. Do zadnjih 200 metara mislili smo da će biti zlato, ali Mađar se na kraju pokazao jačim, pobijedio je. Moja taktika je bila da idem jako od samog početka, kao što sam išao u kvalifikacijskim utrkama i polufinalu. Već po vremenima mogli smo vidjeti da će to biti borba za medalju. Mađar je cijelo vrijeme pravio pritisak, ruke su mi se pokočile i gledao sam samo da dođem do cilja i ne ispadnem. On je uspio prijeći, uzeti prvo mjesto, a meni je ostalo srebro - pričao je Antun, kojega su prijatelji dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i dovezli ga u Slavonski Brod, a, kako kaže, najzaslužniji za njegov uspjeh, treneri Miroslav Lipovac i Vedran Božić, te roditelji stižu dan poslije.

- Kandidiram ih za volontere godine. To su ljudi koji ne dobivaju ni kune za svoj posao, a svaki dan su sa mnom na Savi... - kaže mladi ali disciplinirani sportaš koji je pokazao da se ni iz kakvih uvjeta ipak može postići svjetski uspjeh.

- Iako nije bilo lako, svaka sekunda treninga se isplatila, svaka kap znoja došla je na naplatu - izjavio je Antun, koji je s dvije tisuće razdraganih sugrađana podijelio prve dojmove s natjecanja.

Odlični gimnazijalac

Na velikom postignuću čestitala mu je i zamjenica gradonačelnika Tea Tomas Teskera, a svjetski viceprvak zajedno je s klupskim kolegama Markom Lipovcem, Monikom Plešom, Sarom Ćubrilo... nazdravio šampanjcem.

- Filip Tomas i ja sparirali smo Antunu na treninzima svaki dan i znamo kroz što je sve prolazio. Od srca mu čestitamo. Učinio nas je najponosnijima u ovome gradu - kazao je Lipovac.

I ravnatelj Gimnazije, koju pohađa taj 17-godišnji odlikaš, Goran Zavor, pohvalio je samozatajnog i odličnog učenika, koji uspijeva sve obaveze odraditi na vrijeme.

- On je ponos Broda i Hrvatske - rekao je ravnatelj škole.

Antun je ljubav prema rijeci osjetio kao klinac, dok je s roditeljima dolazio na splav. Počeo je veslati, a s deset godina i trenirati. Danas, kaže, iako u teškim uvjetima, uživa u sjajnoj ekipi, prijateljima, a i Sava je prelijepa, opuštajuća... Premda je, uz dosadašnja brojna odličja, Antunovo najnovije postignuće povijesni trenutak za njegov klub, grad i Hrvatsku, mladi vrsni kajakaš obećava još više. Zato za odmor baš i nema vremena. Već za dva tjedna čeka ga nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Milanu

- Tu su ipak u pitanju jači momci, bolji i iskusniji, koje sam dosad mogao gledati samo na televiziji i diviti im se. Ciljat ću svoj najbolji rezultat, jer prvih osam mjesta vodi na Olimpijske igre u Riju de Janeiru. Očekujem tešku borbu, ali dat ću sve od sebe i nadam se da ću uspjeti - veli Novaković, od kojeg Brođani mogu očekivati još puno sjajnih rezultata.

Marija RADOŠEVIĆ
MEDALJA KOVANA U KONTEJNERU

Novaković, ali i ostali brodski kajakaši, njegovi klupski kolege, radi u doista nikakvim uvjetima. Kao svlačionice i mjesto za presvlačenje služi im metalni kontejner. Bez struje, vode i grijanja. Razlog više zbog kojeg treba već sada jako cijeniti ovaj sjajan rezultat.

U zbilja teškim uvjetima treba stvarno imati puno volje i želje za ovakav, veliki uspjeh. Doista možemo svi biti ponosni na njega, pričao je Marko Lipovac, Antunov klupski kolega.

Najčitanije iz rubrike