Tehno

ICT sektor kontinuirano raste iz godine u godinu
Objavljeno 24. srpnja, 2015.

Hrvatski ICT sektor jedna je od gospodarskih grana koja je u proteklih sedam kriznih godina bilježila konstantan rast, istaknuto je na druženju s novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Trend otvaranja novih radnih mjesta naročito je izražen u području razvoja softvera i računalnih usluga, koji raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 10 % u zadnjih sedam godina. Od 2008. do 2014. godine broj zaposlenih u ICT sektoru povećao se za 57 posto pa je tako krajem 2014. godine u 3446 tvrtke bilo zaposleno 22.338 ljudi. Većina tih tvrtki svoje proizvode i usluge nudi na stranom tržištu čime uvelike pridonose rastu izvoza, čak četvrtina prihoda IT tvrtki dolazi iz izvoza.

„ICT sektor je jedan od rijetkih sektora u Hrvatskoj u kojem značajno raste dodana vrijednost, a broj zaposlenih prošle je godine rastao još jedino u sektoru javnog obrazovanja. Daljni rast i razvoj ICT sektora ponajviše će ovisiti o tome hoćemo li imati dovoljno stručnjaka koje ćemo moći zaposliti na odgovarajućim mjestima - a upravo taj bi faktor nedostatka odgovarajućeg profila stručnjaka mogao spriječiti ili usporiti daljnji razvoj ICT sektora u Hrvatskoj“, istaknuo je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra i nacionalni kontakt Europske komisije za provedbu eSkills inicijative u Hrvatskoj.

U slučaju Hrvatske problem je sadašnja struktura radne snage u ICT sektoru: više od polovine radne snage su oni koji imaju srednju razinu obrazovanja, a to je profil osoba koje poslodavci više ne traže i ne zapošljavaju bez daljnje edukacije i usavršavanja.(M.R.)