Gastro
PREDSTAVLJENA KNJIGA 100 VODEĆIH HRVATSKIH RESTORANA I NJIHOVI RECEPTI

20. izdanje najboljeg hrvatskog gastrovodiča
Objavljeno 23. srpnja, 2015.
Portal www.gastronaut.hr prati vijesti iz gastronomije i enologije

Nakon 20. izdanja ništa više neće biti kao prije. Elegantna i prestižna crna boja korica knjige u svojoj njedrini krije velike tajne 100 vodećih hrvatskih restorana i posebno izabrane recepte.

Ta hvalevrijedna publikacija, složit će se mnogi stručnjaci, najbolji je hrvatski gastrovodič. Svoje jubilarno izdanje doživjela je na Trsatu, iznad Rijeke, prošloga tjedna, a posebna je novost da je prvi put tiskana i na engleskom jeziku kao zasebno izdanje. A tko je za to najviše “kriv”, sigurno se pitate.

Karin Mimica sa svojim suradnicima već godinama provodi veliki projekt koji iznad hrvatskog ugostiteljskog neba govori da se vodi briga o onima najboljima. A to je, složio se i Ivo Bašić iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske, razlog da ga se podrži otkupom određenog broja knjiga i daljnjom suradnjom.

– Vodeći su restorani birani kroz četiri stupnja izbora. Glasovali su posjetitelji portala Gastronaut, na terenu je istraživanjem obuhvaćeno više od 2400 restorana s detaljnim upitnicima o njihovoj ponudi i usluzi, analizirani su jelovnici i vinske karte, pa je konačna lista dobivena uzimajući u obzir sve te faktore. Ukupnu listu i materijale restorana pregledao je i potvrdio Časni odbor projekta – istaknula je Mimica. A nakon predstavljanja priređen je domjenak s bogatim izborom hrane i najkvalitetnijih hrvatskih vina. Ne treba ni spominjati da su tajne svojih vina predstavili i vina ponudili na kušanje najveći majstori svoga zanata - Tomislav Prekl iz Belja te Igor Hruškar, konzultant PP Orahovica, i drugi slavonski vinari. A upravo su Belje i PP Orahovica dobitnici Gastronautovih priznanja.

Naljepnica Restaurant Croatica

- Ponosimo se time što smo pokrenuli projekt isticanja i poticanja kvalitete i potencijala naše gastronomije te u ovih 20 godina dodijelili ukupno 434 oznake 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica. Vodeće restorane možete prepoznati i pri ulasku u njihove objekte – na njima je istaknuta naljepnica Restaurant Croatica s godinom osvajanja titule – zaključila je Mimica, naglasivši da je projekt Sto vodećih hrvatskih restorana začetnik projekata www.gastronaut.hr i Kluba Gastronaut.

Uz blisku suradnju s Udrugom hrvatskih restoratera i hrvatskim FIJET-om (Udrugom turističkih novinara i pisaca u turizmu), Gastronauti su u posljednjih godinu dana održali tematske skupove: Renesansna kuhinja u Podravskoj kleti u Koprivnici, Kopriva u Klasu u Koprivnici, Gastronomska priča o Đurđevcu i picoku u hotelu Picok u Đurđevcu, Apoksiomenova antička kuhinja, Miomirisi i okusi Lošinja i Gastronautsku šetnju Malim Lošinjem na Malom Lošinju. Zajedno s vodećim ugostiteljima posjetili su u Pordenonu Electrolux Innovation centar, u Splitu održali Malu školu kušanja sira, a na Krku i Lošinju niz edukacija i radionica za ugostitelje.

Riznica podataka

Portal www.gastronaut.hr prati vijesti iz gastronomije i enologije te gastronomske teme tjedna, a zbog svoje riznice podataka od 5354 ugostiteljska objekta prehrane i više od 1782 recepta, kao najposjećenija stranica posvećena hrvatskom ugostiteljstvu i gastronomiji, prvi je ili među prvim prijedlozima posjeta svih internetskih tražilica kada se traže podaci o restoranima.

Ovogodišnja dodjela plaketa održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Udruge hrvatskih restoratera, Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Grada Rijeke i brojnih sponzora. Na svečanosti je najavljen i početak glasovanja za 100 najboljih restorana koji će biti uvršteni u 21. izdanje knjige, za 2016./2017. godinu.

Slobodan KADIĆ
Svi vodeći slavonski restorani

Nema ih puno, ali su tu. Najbolji u Slavoniji i Baranji su: Savus (Slavonski Brod), Villa Valpovo (Valpovo), Dvorci Slavonije (Našice), Karaka (Osijek), Club Waldinger (Osijek), Josić (Zmajevac), Kormoran (Bilje) i Dunavska golubica (Vukovar). Posjetimo ih i kušajmo zašto su najbolji!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike