Sport
NOVA TINEJDŽERSKA ZVIJEZDA NK OSIJEK

Špoljarić: Spreman sam biti
vođa novog osječkog vala
Objavljeno 7. srpnja, 2015.
Najbolje mi odgovara uloga polušpice, ali ta uloga izumire, rekao je 18-godišnji juniorski reprezentativac

Ovog ljeta u Gradskom vrtu bilo je vrlo prometno kada je u pitanju igrački kadar. Jedna i pol momčad je otišla, jedna cijela je došla, ali kao najbolji potez čelništva NK Osijek označen je potpis ugovora s Josipom Špoljarićem.

Taj tinejdžer poniknuo u osječkom nogometnom inkubatoru devet je mjeseci živio u neizvjesnosti. Nakon isteka stipendijskog ugovora u prvom navratu nije uspio pronaći zajednički jezik s ljudima iz kluba i sve je vodilo prema tome kako će osječki prvoligaš ostati bez još jednog vrlo darovitog igrača, a da od njega nije imao prave koristiti. Pri tome ne mislimo samo na novac već i na rezultatsku korist. Koliko je samo golobradih talenata napustilo Gradski vrt a da nije odigralo ni jedne minute u seniorskom bijelo-plavom dresu. Danas, kada vratimo film unatrag, dođemo do zaključka kako ni jedan od njih još nije doživio punu afirmaciju. Možda je i zbog toga Josip na kraju izabrao drugačiji put.

Žarko sam želio igrati za Osijek

Uglavnom, zimus su se oko Špoljarića vrtjele razne priče. Bio je na probi u Crystal Palaceu, zanimao se Hajduk, proljetos i Rijeka. No, na kraju je ostao u Gradskom vrtu.

- Ma, da se samo mene pitalo, dogovorili bismo se još zimus. Imao sam iznimnu želju zaigrati za Osijek. Cijeli život sam u Gradskom vrtu i ovo je svakako kruna mog desetogodišnjeg rada u NK-u Osijek. Zimus se nismo uspjeli dogovoriti jer klub nije želio ispuniti neke uvjete kojima sam se želio zaštititi. Ipak, tih devet mjeseci neizvjesnosti u kojima sam živio iznimno mi je teško palo. Psihički sam bio posve potonuo, a želio sam samo igrati. Igrati za Osijek. Da, išao sam na probu u Crystal Palace, ali to bilo više iz poštovanja prema tim ljudima negoli što sam gorio od želje da odem u London. Nudili su mi se dobri uvjeti i od hrvatskih klubova Hajduka i Rijeke, ali meni novac u ovom stadiju karijere nije presudan. Puno mi je važnije igrati i nastaviti igrački razvoj. Zato mislim da je ostanak u Osijeku, u mom prirodnom okruženju, najbolji za mene, a nadam se kako će jednako biti dobar i za klub.

Josipov talent nikada nije bio sporan, ali prijelaz u seniorski nogomet zna biti škakljiva stvar. Prvu HNL iskušao je već prošle sezone i zabio prvi pogodak, i to Hajduku na Poljudu. Bio je to ulazak na velika vrata. Možda je i to pomoglo u odluci oko ostanka jer je shvatio kako će u Osijeku najprije dobiti priliku.

I to se polako ostvaruje. Osijek stvara novu momčad, a zacrtano ju je stvarati baš oko Špoljarića. Od prvog dana priprema on je “unutra”.

- Danas je sve lijepo. Nakon što sam se riješio neizvjesnosti oko ugovora, sad se posve mogu okrenuti nogometu i igri. Zadovoljan sam kako su prošle pripreme. Vjerujem da sam se nametnuo, ali sam svjestan kako me pravi izazovi i dokazivanje tek očekuju.

Mogli bismo biti iznenađenje

Osijek slaže gotovo posve novu momčadi. Istina, temelji su ostali iz prošle sezone, ali puno se toga promijenilo.

- Ovo je posve nova momčad koja će biti spoj iskustva i mladosti. Oslonci će nam biti iz prošle sezone igrači poput Kurtovića, Šorše, Škorića, Čuljka, došlo je nekoliko iskusnih igrača koji će nam biti pojačanja, a ima i nas mlađih koji nadiremo. Meni se osobno sviđa takva kombinacija i to zasad ne izgleda loše. Još uvijek smo u fazi uigravanja, ali polako sve sjeda na svoje mjesto. Oduševljen sam trenerom Draženom Besekom i njegovim treninzima. Vrhunski je stručnjak.

Ostaje još jedan mali misterij. Koje je zapravo Josipovo pravo mjesto u momčadi? Igrao je svašta, ofenzivnog veznog iza dva napadača, na lijevom krilu, u samom vrhu napada, na zadnjem veznom. Svuda ga ima, ali gdje se on najbolje osjeća?

- U blizini vrata. Recimo da mi najbolje odgovara uloga polušpice, ali ta uloga polako izumire. Moderni nogomet traži polivalentne igrače koji se moraju snalaziti na više pozicija jednako dobro. Volim biti blizu gola jer znam zabiti, a i podvaliti loptu suigračima.

Od Špoljarića se puno očekuje. Prije svega da bude vođa novog igračkog vala čijom će snagom Osijek krenuti naprijed. Plaši li se tog pritiska koji će nositi na svojim mladenačkim plećima?

- Ne. Spreman sam se nositi s tim očekivanjima. Svi moramo biti spremni na to jer nosimo dres NK Osijek. Moramo imati odlučan stav, napasti svakoga tko dođe u Gradski vrt i svima pokazati tko je ovdje gazda.

Zvuči dobro. Može li obećati navijačima sezonu s manje stresa negoli su bile posljednje dvije?

- Obećanja su u nogometu uvijek sklizak teren. Sreća često mijenja saveznika, a o njoj može dosta toga ovisiti. No, uvjeren sam kako imamo sposobnost biti ugodno iznenađenje sezone koja je pred nama - zaključio je Josip Špoljarić.

Neka bude Osijek iznenađenje, a Špoljarić otkriće. To bi bila priča...

Dalibor KELER

GAZDE

ŠPOLJARIĆ SMATRA KAKO OSIJEK U GRADSKOM VRTU MORA SVIMA POKAZATI TKO JE GAZDA

Josip Špoljarić

nova nada Osijeka

Moramo imati odlučan stav, napasti svakoga tko dođe u Gradski vrt i svima pokazati tko je ovdje gazda

Možda ste propustili...

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike