Ekonomija
KRUNA USPJEHA STIGLA IZ EU ZA 40. OBLJETNICU

Oriovačka tvrtka Rekord Tim izabrana je u europski Business Awards program
Objavljeno 2. srpnja, 2015.
Europski istraživački tim izabrao je Rekord Tim na temelju poslovnog uspjeha i etike među 24 tisuće tvrtki diljem Europe

Oriovačka tvrtka Rekord Tim obiteljska je tvrtka koja već četiri desetljeća pozitivnim rezultatima, inovativnošću, najmodernijom tehnologijom, europskom orijentacijom i kvalitetnim proizvodima suvereno gospodari hrvatskim prostorom, u zemljama regije, a danas je sve prisutnija i na europskom te puno udaljenijem američkom i afričkom tržištu.

Najvećom proizvodnjom spužvi za kućanstvo paralelno razvija tekstilni - vrtni - program te program za zaštitu okoliša. Tvrtku je osnovao i sve ove godine uspješno predstavlja samozatajni vlasnik Marko Pejić, koji ljubav prema izrasloj i osuvremenjenoj tvornici uspoređuje s ljubavlju umjetnika prema svom djelu.

“To je moja slika i prilika”, kaže. A kruna uspjeha ove jubilarne godine nenadano je stigla iz Europske unije - kao Europska poslovna nagrada. Na temelju analize kriterija poslovnog uspjeha, inovacija i poslovne etike više od 24 tisuće tvrtki diljem Europe, naime, europski istraživački tim izabrao je Rekord Tim za uključivanje u europski Business Awards program 2015./16, gdje će predstavljati Hrvatsku, među 33 zemlje.

“To je najveća nagrada koju smo mogli dobiti i šećer na kraju, ali i dokaz stalnog rada, ulaganja bez prekida“, ponosno ističe Pejić.

Krenuli s kućnog praga

Neizbježno se prisjeća vremena početaka kada je na kućnom pragu - sa suprugom Ivankom – pokrenuo proizvodnju spužvi za kućanstvo “Polly-flex”, nakon čega su proširili program autospužvama, rukavicama za pranje automobila...

Od 1993. registrirani su kao poduzeće Rekord Tim i proizvode sve za kućanstvo (spužve, krpe za čišćenje, žice, brisače podova, ležaljke za plažu, sjedalice, stolnjake), ukupno danas više od 280 proizvoda kroz tri proizvodna programa, na čemu danas rade i kćerke Tatjana i Marina te sin Željko (direktor tvrtke) i njihovi supružnici. Oni su, kaže Marko, menadžment, održavanje, nabava i prodaja, uvoz i izvoz... Naravno, uz logistiku u skladištu, računovodstvo i komercijalu te pedesetak stalno uposlenih radnika.

Nekadašnja “dvorišna proizvodnja” vizionarstvom, iznimnim trudom i poštenim odnosom kako prema radnicima i dobavljačima tako i prema državi i kupcima izrasla je u respektabilnu tvrtku, a olakšanje osjećaju ulaskom Hrvatske u europsku zajednicu.

„Jednostavnije je, nema carinskih barijera, brža je i jeftinija dostava. Poslovanje je u odnosu na prošlu godinu više za 15 posto, što znači da za ovogodišnju proizvodnju planiramo 28 milijuna kuna, i to se ostvaruje. Tehnološki smo opremljeni da možemo prihvatiti sve poslove koji se nude. Imamo dobro obučene radnike koji također prihvaćaju sve izazove. Dobit je nešto manja, no pokazatelji govore da je produktivnost porasla oko dva posto s istim brojem ljudi. To ohrabruje“, kaže društveno odgovorni poslodavac, koji redovito plaća sve obveze prema radnicima i državi .

Oslanjaju se na vlastiti kapital

„Oko 60 posto ostvarenog ide u investicije, 40 posto u potrošnju i obrtni kapital da bismo se mogli širiti”, kaže Pejić, koji se oslanja na vlastiti kapital i nikada do sada nije uzeo ni jedan kredit od banaka.

U Hrvatskoj ova tvrtka drži 50 posto tržišta, a dugogodišnja izvozna orijentacija također pokazuje sve bolje rezultate porastom u zemljama okruženja pa i šire, u Švicarskoj, Tunisu, Kuvajtu. Iskušavaju i rusko tržište, a nakon prošlogodišnje prve isporuke šlepera robe za čak 14 tisuća kilometara udaljeni Peru, ovih dana tovare šleper za sljedeću isporuku. Još agresivnije se spremaju, kaže uspješni poduzetnik, na europsko tržište, zbog čega su se morali prestrojiti tehnološki, nabaviti strojeve nove generacije, educirati radnike te proširiti proizvodne i skladišne prostore na današnjih oko šest tisuća četvornih metara. Već pet godina Rekord Tim razvija i proizvodnju ekoloških EcoSorb upijača kao rješenja ekoloških problema u prirodi i industrijskim postrojenjima, posebice za one certificirane po normi ISO 14001. Riječ je o upijajućim crijevima, branama, jastucima... nezamjenjivim pri izlijevanju opasnih tekućina, koje se prave od kukuruzne „baturice“. Inače ekološki orijentirani Rekord Tim sve više izrađuje biorazgradive proizvode od recikliranih ekoloških materijala, poput oraha, grahorice te stakla za primjerice abrazive za čišćenje suđa.

U planu nova zapošljavanja

Program su proširili i na profesionalna čišćenja hotela, ustanova, bolnica, zbog čega su u planu i nova zapošljavanja. Da bi osigurali kontinuiranu proizvodnju, repromaterijal nabavljaju nekoliko mjeseci unaprijed, iz Njemačke, Španjolske, Francuske, Italije... te od hrvatskih dobavljača, a svima se, ističe Pejić, uredno plaća. Tomu svjedoči i na zidu istaknuti certifikat „tri A“- kreditni rejting urednog platiše, kojih je u Slavoniji samo 1,7 posto, a koji značajno olakšava poslovanje u Europi.

„Sve nabavljamo bez garancije banke na čak 90 dana”, ponosno ističe vlasnik tvrtke u kojoj nikada do sada plaće nisu kasnile ni dana, a redovito se isplaćuju regres, božićnica, uskrsnica, pa čak i trinaesta plaća...To potvrđuju i zadovoljni radnici poput Lidije Tomić i Nade Novak, koje su u Rekord Timu 19 godina, Ane Bogunović s deset godina staža ili Petra Volfa, koji već 12 godina ne razmišlja o drugom poslu. Samo da tako ostane, kažu, zaposlenici spremni za skori kolektivni godišnji odmor, dok je Pejić svjestan važnosti motivacije svakog zaposlenika. Zbog toga ga većina zaposlenih (uglavnom iz Oriovca) doživljava drugim ocem. Ni u 68. godini ne razmišlja o mirovini - još uvijek planira i vodi strategiju tvrtke, vjerujući kako će i njegova djeca na dobrim temeljima nastaviti poslovanje na isti način. Jer red i netrošenje preko mogućnosti, poštovanje drugih ljudi, zaposlenika, kupaca i svoje države, kaže, dugotrajno se isplate.

Marija RADOŠEVIĆ

Marko Pejić

vlasnik tvrtke Rekord Tim

Nema skupe automobile, vile i bazene - pomaže invalide i osobe s posebnim potrebama

Rijetko uspješni poduzetnik Marko Pejić poznat je po socijalnoj osjetljivosti. Ne posjeduje vile, bazene, kuće na moru, skupe automobile..., ali već četvrt stoljeća podržava mjesni košarkaški klub i mlade ljude koji se bave sportom, one koji žele učiti, pomaže osobe s invaliditetom i s posebnim potrebama, godinama surađuje s brodskom udrugom Regoč i Centrom za inkluziju, a pomaže i zatvorenicama kaznionice u Požegi koje već pet godina rade usluge šivanja i pakiranja. Zbog toga su zidovi njegova ureda puni brojnih nagrada, priznanja i zahvalnica.

U Hrvatskoj ova tvrtka drži 50 % tržišta, a dugogodišnja izvozna orijentacija pokazuje sve bolje rezultate

Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

INFLACIJA POPUŠTA BRŽIM TEMPOM NO ŠTO SE OČEKIVALO

Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe

Najčitanije iz rubrike