Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI U RIJECI

Bijelo-plavi bez iznenađenja
na Kantridi, Bralić opet tragičar
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

Nogometaši Osijeka svoje posljednje gostovanje ove sezone odradili su na riječkoj Kantridi. Posljednje gostovanje okončali su kao i većinu prethodnih ove sezone - porazom. Riječani su potvrdili svoju kvalitetu i oprostili su se u velikom stilu od svojih navijača istekom sezone, a tko zna možda i Kantride kakvu danas poznaju. Bekim Balaj, Anas Sharbini i Marin Tomasov zapalili su svjećice na Armadinoj rođendanskoj torti (navijači Rijeke slavili su 28. rođendan), odveli svojom pogocima bijele do još jedne dojmljive proljetne pobjede. Igrači Rijeke ponovo su se dobro zabavljali igrajući dopadljiv nogomet za dušu navijača kojima su servirali puno pogodaka i poteza zbog čega se isplatila svaka sekunda provedena pod stijenama ovoga proljeća. Osječani u takvim okolnostima jednostavno nisu imali šanse, a posebno nakon što je njihov stoper Slavko Bralić napravio dvije gluposti. U prvom poluvremenu skrivio je dosta naivno najstrožu kaznu (i ozlijedio prvo ime utakmice Ivana Tomečaka), a u nastavku neopreznim startom na sredini travnjaka zaradio drugi žuti karton, te ostavio svoje suigrače na cjedilu u posljednjih pola sata utakmice.

Šuškov kockarski pokušaj

Trebalo je doista imati puno hrabrosti i zaigrati od prve minute tako otvoreno kao što su to učinili Osječani na Kantridi. Svaka čast Ivi Šušku na kockarskom pokušaju koji je donio tek jedan konkretniji pokušaj (Perošević 2') i obilje prostora raspoloženoj riječkoj momčadi da nastavi s dopadljivim proljetnim partijama. U 10. minuti Balaj nije uspio iskoristiti Laštrin dar, a u 18. minuti dogodilo se očekivano. Rijeka je povela nakon što je u uvodnih 10-ak minuta prvo primirila goste, a onda im sakrila loptu. Osječani su upali u »riječki mlinac«, nisu pošteno ni osjetili dobar travnjak, a našli su se u osjetnom rezultatskom zaostatku. Visoko postavljena gostujuća obrana nije stigla zatvoriti Močinićevu dubinsku loptu za Tomečaka i njegov bijeg po desnoj strani. Sharbini je natrčao na povratnu loptu, a Balaj dočekao odbijanac rutinski ga pospremivši u mrežu sa sedam, osam metara – 1:0. U 22. minuti ponovo je Tomečak ubacio, a Balaj poput engleskih centafora staroga kova skočio i glavom poslao loptu kraj gola. U 30. minuti Tomasov je svoj bijeg lijevom stranom zaključio nepreciznim udaracem, a u 32. minuti Tomečak se definitivno prometnuo u ključnu figuru na terenu nakon još jednog prodora desnim bokom.

Lopta je završila unatrag za Bradarića, a onda se vratila Tomečaku koji je izbjegao zaleđe. Bralić je startao na braniča Rijeke i počinio prekršaj nakon kojega je Tomečak uskoro zbog ozljede morao s terena (Leovac je otišao na desnu stranu, a Bertoša ušao na lijevu). Anas Sharbini izveo je najstrožu kaznu, poskliznuo se u odsutnom trenutku, ali ipak prevario Mikulića – 2:0. Tek nakon drugog pogotka Osječani su došli do daha, osjetili malo loptu i atmosferu u kojoj ove sezone nisu imale šanse ni puno kvalitenije momčadi od njihove.

Vojnović sačuvan za Slaven

Šušak je početkom nastavka shvatio da je izgubio ovu utakmicu pa je izvukao Vojnovića da nepotrebno ne zaradi treći žuti karton. Kek nije imao razloga bilo što čuvati, a ni mijenjati. Riječka momčad nastavila je i u drugom poluvremenu u proljetnom stilu tražiti novi pogodak, iako je primjetno spustila ritam trčanja. Već u 49. minuti moglo je biti 3:0 nakon što je Balaj okrenut leđima primio Leškovićevu loptu, okrenuo u mjestu svojega čuvara Bralića, a onda volej udarcem iz prve s deset metara promašio okvir gola. U 60. minuti Osječani su ostali s igračem manje nakon što je Slavko Bralić zakasnio u jedan duel s Jugovićem i opružio ga na travnjak za drugi žuti karton. Možda malo prestrogo, iako se ne može reći da je sudac Vidulin pogriješio. Ubrzo je goste stigao treći pogodak. Tomasov je pospremio loptu u nebranjenu mrežu nakon što je Jugović prebacio loptu preko glave osječkih braniča, a Sharbini je odnio vrškom kopačke ispred istrčalog vratara Mikulića – 3:0. Četvrtom pogotku Rijeke ispriječio se u 87. minuti vratar Mikulić (Ajayi), a u minutu kasnije greda (Balaj). 

Rijeka – Osijek 3:0 (2:0)


Stadion na Kantridi. Gledatelja: 6000. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) 7. Strijelci: 1:0 Balaj (18'), 2:0 Sharbini (34'-11m), 3:0 Tomasov (66'). Žuti kartoni: Leovac (Rijeka), Bralić (Osijek). Crveni karton: Bralić (60').
Rijeka: Vargić -, Tomečak 7,5, Samardžić 6,5, Lešković 6,5, Leovac 6,5, Jugović 6,5, Bradarić 7 (71. Radošević) -, Močinić 7, Tomasov 7, Sharbini 7,5 (81' Ajayi-) i Balaj 7
OSIJEK: Mikulić 5,5, Matas 5,5, Bralić 5, Laštro 5,5, Pavić 5,5, Škorić 5,5, Čuljak 5,5, Šorša 5,5, Vojnović 5,5 (46' Špehar 5,5), Glavaš 5,5
(71' Anić -)  i Perošević 5,5 (75' Mešanović -).

KOHORTA OSTALA „ZAROBLJENA“ U DELNICAMA


Oproštaj od Kantride (sigurno za ovu sezonu!) i sunce koje je rastjeralo oblake privukli su na tribine više od 5000 gledatelja, a posebno veselo bilo je na Armadinom zapadu. Slavio se 28 rođendan, bučno, uhu, ali i oku ugodno. U 28. minuti pod sata je izvedena i rođendanska koreografija s očekivanim motivima: velika slika Kantride, navijač s Armadinim šalom, mnoštvo plavih i bijelih zastavica iznad natpisa: Pogled sa zapada, 28 godina, Kantrida najdraža. Pjesma nije jenjavala svih 90 minuta, a nije izostala ni rođendanska bakljada u 87. minuti.
Izostao je zato »navijački ogled«. Pripadnici Kohorte u vrijeme utakmice bili su u policijskoj postaji u Delnicama, a nakon što su tamo dovedeni s benzijske postaje iz Ravne Gore pod nejasnim okolnostima.

Možda ste propustili...

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

Najčitanije iz rubrike