Sport
KLJUČNIH 180 MINUTA U BORBI ZA OPSTANAK

Najlakše je pričati o fantomskom “osječkom lobiju”
Objavljeno 21. svibnja, 2015.
I dok se na travnjaku vodi viteška borba, izvan njega bijesni verbalni rat koji su započeli treneri

Borba za prvoligaški opstanak sasvim se zaoštrila. Do kraja prvenstva ostala su još dva kola, a sasvim je neizvjesno tko će na koncu izravno ispasti iz elite, a tko će spas potražiti u kvalifikacijama s drugoplasiranom momčadi iz Druge hrvatske lige.

I dok se na travnjaku vodi viteška borba, izvan njega bijesni verbalni rat koji su započeli treneri. U cijelom tom prepucavanju Osijek se drži po strani jer Ivo Šušak nije tip čovjeka koji će jaukati zbog bilo čega. Međutim, Osijek nikako da siđe s usana ostalih konkurentskih stručnjaka.

Ciljanje pogrešne mete

Poglavito se to odnosi na Igora Štimca koji se nakon poraza od Rijeke očešao o slavonsku sudačku trojku predvođenu Tihomirom Pejinom. Između redaka opet se dalo iščitati kako je u cijelu tu tobožnju zavjeru upetljan i NK Osijek, ali to je definitivno ciljanje pogrešne mete. Naime, Osječani ove sezone sigurno pripadaju među najoštećenije momčadi lige. Istina, najveći dio tih propusta dogodio je još jesenas, ali teško je ne pitati se bi li bijelo-plavi uopće i bili u ovako nezavidnoj situaciji da nije bilo tih sudačkih pogrešaka na njihovu štetu. Računice govore kako je Osijeku na taj način kompromitirano osvajanje najmanje deset bodova. Ako bi se to pribrojilo trenutačnom učinku posve je jasno kako bi osječka momčad danas bila u sasvim ugodnoj zoni. No, danas će malo tko u Hrvatskoj pogledati istini i činjenicama u oči jer je moderno pričati o „Mamićevim filijalama“, raznim urotama i sličnim stvarima.

Prije nekoliko tjedana Zadar je gostovao u Gradskom vrtu i Igor Štimac se doista ponašao džentlmenski. Izgubio je utakmicu u sudačkoj nadoknadi i sam ustvrdio kako iza nje nije bilo nikakvih repova. Na žalost, to se ne može reći za dva Osijekova gostovanja u Zadru u kojima oba puta ozbiljno oštećeni. Još tamo na početku sezone nije im priznat regularan pogodak kod aktivno rezultata, a ovog proljeća dosuđen je kazneni udarac za Zadrane kod rezultata 1:1 koji je posve usmjerio utakmicu. Štimac je tada na prozivanja sudaca iz Gradskog vrta odgovorio:

- Osijek je dvaput pucao na gol. Što bi oni htjeli? Ne mogu uvijek suci biti na meti. To nije dobro za naš nogomet.

S “Mamićevima” samo dva boda

Izjava za pozdraviti, ali mjesec-dva kasnije priča je sasvim drugačija. Sad Štimac optužuje i baca sumnju na „urote“ o kojima se ionako previše govori bez pravih argumenata. Sad mu smetaju osječki suci, a zaboravio je kako je baš Pejin (inače iz Donjeg Miholjca nap.a) napravio ozbiljnu pogrešku u susretu Zadar – Istra 1961, kada je u ranoj fazi susreta dosudio vrlo dvojben kazneni udarac i isključio (pogrešnog) igrača pulske momčadi. Možemo otići i korak dalje i prisjetiti se izjednačujućeg pogotka Zadrana u sudačkoj nadoknadi protiv Splita na Parku mladeži u susretu koji je također sudio osječki sudac Ante Vučemilović-Šimunović. Pogreške se događaju, a ovo su najbolji dokazi kako nema urote, nego je riječ o običnim previdima. Da stvari budu gore Pejin i njegov pomoćnik u slučaju Balajevog zaleđa i nisu pogriješili (te će dvojbe tek otkloniti kamera HNS-a), ali najlakše je odmah opaliti po sucima i prisjetiti naciju na fantomski „osječki lobi“. To jednostavno ne postoji jer u vrhu sudačke organizacije više nema ni jednog čovjeka iz Osijeka. Međutim, Osijek je bez ikakvih argumenata proglašen „Mamićevom filijalom“ i nametnuta mu je sprega s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa. Ako hoćete i tu postoje protuargumenti. Osijek je ove sezone u susretima s „Mamićevim momčadima“ osvojio brojkom i slovom - dva (2) boda. Remi protiv Dinama u Gradskom vrtu i isti ishod s Lokomotivom u Kranjčevićevoj. Nije baš neka bodovna žetva, zar ne? Treba li uopće naglašavati kako je ista ta Lokomotiva ovog proljeća na svom terenu poražena i od Zadra i od Istre 1961. Trebamo li sumnjati u te rezultate? Trebamo li se stidjeti reći kako je Zadar ovog proljeća imao ozbiljan sudački poguranac koji ga je do ukupnog učinka samo u proljetnom dijelu gurnuo na pozicije među prve tri momčadi. Na Stanovima su oštećeni Osijek, Istra 1961 i Slaven Belupo, dakle svi izravni konkurenti, ili oni koji su to sada bili Zadranima u borbi za opstanak. Štimac će se na takvu konstataciju naljutiti, ali od nje ne može pobjeći. I zato nije korektno sada rigati vatru i govoriti kako je HNL „prljav“. Nije puritanski čist, ali nije baš ni konačna kanalizacija, kako se to želi prikazati. Uostalom, pitamo se da je bilo tko od davljenika bio osuđen na ispadanje od „sivih eminencija“, bismo li imali ovako izjednačenu borbu do kraja?

Dalibor KELER

Očito je kako se u posljednja dva kola neće birati sredstva, alati i načini pomoću kojih će se željeti osigurati opstanak i na to u Gradskom vrtu moraju biti spremni

NITI PRLJAVI, A NITI PURITANCI

sudački previdi su se događali, ali ne samo na štetu jedne momčadi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike