Sport
OSIJEKOV JUNAK IZ BUSOVAČE

Stoper vučjeg pogleda
opušta se uz Igre gladi
Objavljeno 22. travnja, 2015.
Urezala mi se u pamćenje slika radosti na istočnoj tribini nakon pogotka s kojim smo pobijedili Zadar, kaže Laštro

Kad sam vidio njegov vučji pogled, odmah mi je bilo jasno kako je on pravi igrač za nas. Tako je zimus dovođenje britkog stopera Nevena Laštre u Gradski vrt objasnio dojučerašnji predsjednik Uprave Slobodan Tolj.

I bio je u pravu. Iza “vučjeg pogleda” skriva se srce veliko poput osječke konkatedrale. Laštro je stigao kao zamjena za Mateja Jonjića, što i nije bilo bezazleno nasljeđe jer je Jonjić jesenas bio, premda stoper, prvi klupski strijelac. No potrudio se da se odlazak stasitog Splićanina zaboravi u roku - odmah. Svojom beskompromisnošću na travnjaku, ali i ljudskim kvalitetama izvan njega brzo je “kupio” sve u Gradskom vrtu i oko njega. Laštro pripada u red onih igrača čiji angažman nikada neće biti upitan. Jedino je pitanje koliko će dobro igrati. Dosad je bio uvijek iznadprosječan, a utakmica protiv Zadra lanisrala ga je ravno u srca navijača Osijeka.

Lijepa slika navijačkog slavlja

Zabio je Zadru u 93. minuti pogodak koji bi na kraju priče Osječanima možda mogao biti i spasa vrijedan.

- Bio je to stvarno poseban trenutak za nas i naše navijače. Urezala mi se u pamćenje slika radosti na istočnoj tribini nakon pogotka. Sve se diglo u zrak, eksplodiralo. Lijep je to bio prizor - prisjetio se Laštro dramatičnog finala susreta sa Zadrom.

Priznao je novi junak Gradskog vrta kako ga je ta utakmica dobrano ispraznila.

- Umoran sam, ali i emocionalno posve prazan. Teška je to bila utakmica, iako moram priznati možda i teža za gledati nego za igrati. Dugo smo ljude držali na iglama i u neizvjesnosti, a na kraju nam se posrećilo. I meni, naravno, iako je iza mene bio Šorša i da ga ja nisam zabio, siguran sam da bi to učinio on. Puno nas je napalo tu Matasovu loptu - priča Laštro.

Imao je Neven na toj utakmici i posebne motive. Naime, prvi put otkako je stigao u Gradski vrt, uživo su ga došli gledati njegovi najbliži.

- Bili su otac, brat i tri prijatelja. Sad će morati doći opet jer smo im priredili finu zabavu, a oni nama donijeli sreću - kroz smijeh će Laštro.

Laštro je ovog proljeća dvaput bio strijelac, i to oba puta protiv Zadra. Taj prvi je zabio na startu drugog dijela sezone, kada je na Stanovima Osijeku donio vodstvo, ali poslije to nije pretočeno u pozitivan rezultat. No ovaj je pogodak stvarno zlata vrijedan. Vratio je Osječane iznad vode, ali im i donio bolji međusobni skor sa Zadrom. Hoće li “bijelo-plavima” biti dovoljne samo domaće pobjede za očuvanje prvoligaškog statusa?

- Pred nama je još dug put do opstanka. Bilo bi dobro da pobijedimo nekoga i u gostima jer bismo si tako smanjili pritisak i imperative kada igramo pred svojim navijačima. Opasno bi bilo kada bismo računali samo na pobjede kod kuće. Tko nam može garantirati sve bodove iz ta tri susreta, koja još igramo u Gradskom vrtu?

Knjige i “gameri”

Mnogi će Laštru povezati s Hercegovinom, jer je u Osijek stigao iz Širokog Brijega, ali on će takve odmah ispraviti.

- Ja sam iz Srednje Bosne, iz Busovače - ponosno će.

Široki je napustio jer je želio igrati. Osijek je s njim definitivno pogodio, a je li on pogodio s Osijekom?

- Apsolutno. Ovdje sam pronašao svoj mir, jako sam lijepo primljen i odlično se osjećam. I igram, što mi je posebno važno. U Širokom je bila drukčija situacija kada je igranje u pitanju i zato smo se razišli. Na vrlo korektan način. Nisam želio sjediti na klupi, nikad ne želim sjediti na klupi. To je normalna potreba svakog igrača.

Laštro je po mnogočemu specifičan tip. Čak i kad su hobiji u pitanju. U današnje vrijeme ne sreće se često nogometaš koji će vrijeme na putovanjima kratiti čitanjem knjiga.

- To mi je samo jedan od hobija. Sad čitam Igre gladi, a, osim toga, volim pratiti natjecanja gamera preko interneta. U Južnoj Koreji jedna računalna igrica proglašena je nacionalnim sportom koliko je bila popularna i koliko su se gameri ogledali u njoj. Zanimljivo mi je pratiti te njihove okršaje - otkriva svoj “porok” Laštro.

Inače, on pripada među one koji bi ovog ljeta mogli napustiti Gradski vrt jer ima potpisan ugovor na pola plus godinu dana. No, u ovom trenutku o tome ne želi razmišljati.

- Najvažnije je da klub izbori opstanak, a onda ćemo razgovarati o pojedinačnim ambicijama. Čeka nas još niz izazova, a ja mogu navijačima obećati kako ćemo se potruditi ranije rješavati susrete u svoju korist. Da se više ne znoje do posljednjih sekunda utakmice - zaključio je Neven Laštro, pouzdani srednji branič “bijelo-plavih”.

Dalibor KELER

ČOVJEK I IGRAČ

OSIJEK JE POGODIO S LAŠTROM JER SE ON POKAZAO ODLIČNIM ČOVJEKOM I IGRAČEM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike